Elektrikli araç pazarı son yıllarda katlanarak büyürken artan rekabet, maliyetleri düşürme baskısını da beraberinde getiriyor. Doğal olarak birçok üretici, kalite ve inovasyondan ödün vermeden daha düşük maliyetli bir elektrikli araç üretim modeli arıyor.
Elektrikli araç (Electric Vehicles – EV) üretim maliyeti hem daha geniş kitlelere ulaşma hem de pazar rekabeti açısından büyük bir öneme sahip. Bu maliyet yaygın kullanım, çevresel duyarlılık ve yeni yatırımlar düşünüldüğünde otomotiv endüstrisini ve EV kullanıcılarını doğrudan etkiliyor. Son dönemde, elektrikli araçlar hakkında kritik bir nokta olan üretim maliyetini etkileyecek gelişmeler yaşanıyor. Gelecekte elektrikli arabaların gördüğü talebi artırma potansiyeline sahip olan bu gelişmeleri gelin birlikte inceleyelim!
Elektrikli araç avantaj ve dezavantajları denince ilk akla gelen olumsuz noktalardan biri de üretim maliyeti oluyor. Ancak üretim modelinde yapılacak birkaç değişim maliyetleri önemli ölçüde azaltma ve sektörde bir devrim yaratma potansiyeline sahip. Tesla’nın “Global Otomotiv Modüler Evrimi (GAME)” veya “Kutudan Çıkarma Süreci” olarak adlandırılan yeni üretim modeli, aracı dev dökümler kullanarak inşa ediyor ve ardından bu modüllerde birleştiriyor.
Grant Thornton UK LLP adlı kuruluşun otomotiv bölüm başkanlarından Owen Edwards, üreticilerin bu yeni modeli uygulamaya geçirmesinin domino etkisi yaratabileceğini belirtiyor. Edwards, Cox Automotive’deki makalesinde yeni modelin elektrikli araba bataryası ve diğer parçalar için daha az üretim adımına ve düşük maliyetlere sahip olduğunu dile getiriyor.
Tesla’nın elektrikli araç üretim modeli, Citroen tarafından 1930'larda başlatılan geleneksel modele göre daha ucuz ve modern araçlara daha iyi uyum sağlıyor. GAME modelinde elektrikli araç şarj bataryasının ön, arka ve taban kısımları farklı modüller halinde inşa ediliyor. Yan kısımlar ve tavan ise bulmacanın son parçası olarak sonradan ekleniyor.
Owen Edwards’a göre aracın ön ve arka tarafında “Gigacasting” kullanmak, Tesla markasına iki önemli katkı sağlıyor. Tesla mühendisleri, bu yöntem sayesinde daha sonra tek bir merkezi montaj tesisine getirilebilecek çok sayıda bağımsız modül üretebiliyor. Batarya üretimi ve diğer alanlarda 100'den fazla damgalama ve kaynak adımını ortadan kaldırmak, aynı zamanda maliyeti de kayda değer ölçüde azaltıyor.
Elektrikli araçlar, birçok sürücü için “Şarj biterse ne olur?” ve “Araç maliyetimi nasıl azaltabilirim?” gibi temel soruları beraberinde getiriyor. Bu sebeple gelecekte Tesla gibi diğer üreticilerin de düşük maliyetli, yeni üretim modellerine yönelmesi bekleniyor. Tesla, “Gigacasting” ve modüler araç üretim yöntemiyle fabrika karbon ayak izini yaklaşık yüzde 40, toplam üretim maliyetini ise yüzde 50 oranında azaltabileceğini öngörüyor. Üretim kalitesi ve elektrikli araç şarj süresi alanlarında yapılan geliştirmelerle birlikte, dünya genelinde EV’lere olan talebin artması bekleniyor.
Owen Edwards, ayrıca Tesla’nın üretim sürecinde yarattığı bu değişimin önemli bir fiyat düşüşüne yol açabileceğini ve Tesla Model 2 elektrikli SUV araçlarının daha uygun fiyatlı hale gelebileceğini savunuyor.
Cox Automotive direktörlerinden Philip Nothard ise Tesla'nın GAME sürecinin üretim maliyetini düşürmede yaratıcı bir yolu olduğunu ve şüphesiz diğer EV üreticilerinin ilgisini çekeceğini düşünüyor. Nothard, EV’lerin son kullanıcı için daha uygun fiyatlı hale gelmesine katkıda bulunan bu gibi tüm girişim ve yenilikleri destekliyor. Batarya ömrü ve üretim maliyetlerindeki mevcut gelişmelerin içten yanmalı motorlu araçlarla fiyat eşitliğine ulaşmak için kilit rol oynadığını belirtiyor.
Elektrikli araçlar hakkında en detaylı bilgileri ve EV dünyasından güncel haberleri Hedef Filo ile keşfedebilirsiniz. Elektrikli araç şarj haritası üzerinden aracınızın şarj soketi tipiyle uyumlu en yakın istasyonları görebilirsiniz. Hadi, Hedef Filo’nun uzun dönem elektrikli araç kiralama hizmetlerinden faydalanmaya siz de hemen başlayın!