Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli araç dünyasına dair merak edilenler bir hayli fazla! En çok araştırılan konulardan biri de elektrikli araçların batarya ömrü oluyor. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi bu sayfada bulabilirsiniz!

Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Ne Kadar?

Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor. Bununla birlikte bugün satılan neredeyse tüm elektrikli araçlar 100 bin mil (161 bin kilometre) garanti de içeriyor. Elektrikli araç üreticileri EV bataryalarının daha uzun süre kullanılabilmesi için çeşitli teknolojiler geliştiriyor.

Elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) sahip olduğu yenilikçi teknolojilerden dolayı karmaşık bir sisteme sahip olduğu sanılıyor. Halbuki bu araçlar, içten yanmalı geleneksel araçlara göre daha az parçaya sahip olduğu için basit bir sistem taşıyor. Bu noktada elektrikli araçlar ve geleneksel araçları dijital ve mekanik iki saate benzetmek mümkün. Geleneksel araçlar tıpkı mekanik bir saat gibi düzenli bakım gerektiren karmaşık onlarca parçayla dolu iken, elektrikli araçlar dijital bir saat gibi basit, güvenilir ve dayanıklı!

1. Elektrikli Araçlarda Batarya Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Elektrikli araçlarda bataryanın ömrünü etkileyen aşağıdaki gibi birden fazla etken bulunuyor.

1.1. Zaman

Elektrikli araçlarda batarya ömrünü etkileyen en önemli faktörlerin başında zaman geliyor. Geçen zamanla birlikte elektrikli araçların bataryalarında çeşitli arızalanmalar veya bozulmalar görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar ile bunun için yine de çok uzun yıllar gerektiği ortaya koyuluyor. Bazı elektrikli araç modellerinde ise yaklaşık 10 yıldan sonra batarya az bir ihtimalle de olsa kullanılamaz hale gelebiliyor.

1.2. Şarj Dolumu

Elektrikli araçların batarya ömrünü etkileyen diğer faktörler arasında şarj dolumunun nasıl yapıldığı da yer alıyor. Şarj durumu sıfır olan bir elektrikli aracın sıfırdan yüzde 100 şarja çıkarılması, aşırı yükleme ve batarya ömrünü azaltma sebebiyle pek tercih edilmiyor. Bu sebeple elektrikli aracın şarjını çoğunlukla yüzde 80 civarında tutmak daha uygun görülüyor.

1.3. Hava Koşulları

Elektrikli araçlarda gelişmiş termal yönetim sistemleri bulunuyor. Ancak araç park halinde olduğunda ekstrem hava koşulları da batarya ömrünü etkileyebiliyor.

1.4. Kapasite

Bir elektrikli araç aküsünün ömrünü korumak için üreticiler, zamanla bozulmayı telafi etmek için ek yedek kapasite olmasını sağlıyor. Elektrikli bir araç yaşlandıkça ve pil çevrimi yaptıkça ek yedek kapasite tükeniyor. Bu da aracın menzilinin akünün ömrü boyunca aynı kalmasını sağlıyor. Pil kapasitesi yüzde 80'in altına düştüğünde, sürücüler pil menzilinde ve performansında bir düşüş fark etmeye başlayabilir.

2. Elektrikli Araçlarda Pil Ömrü Neden Azalır?

Elektrikli aracın pil ömrü, bahsettiğimiz üzere ağırlıklı olarak geçen süre ile birlikte azalıyor. Buna karşılık elektrikli aracı kullanmamak veya şarj etmemek bataryanın sonsuza kadar dayanacağı anlamına da gelmiyor. Aracın şarjını sıfıra indirmek; sıfırdan ise direkt olarak yüzde 100’e tamamlamak, pil ömrünü azaltan en büyük etkenlerden biri. Aşırı sıcak ve soğuk iklimler de pil ömrünü önemli ölçütte azaltıyor.

3. Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Elektrikli araçların batarya ömrünü uzatmak için yapılması gerekenler, esasında batarya ömrünü azaltan faktörler incelendiğinde de açıkça ortaya çıkıyor.

  1. Aracı yüzde 100 şarj etmemek, bataryanın daha uzun süre kullanılmasını sağlıyor. Tam şarj daha uzun menzil anlamına gelse de, daha uzun süreli bir pil ömrü için bu son derece gerekli oluyor.
  2. Hava sıcaklığı çok yüksek olan şehirlerde elektrikli aracı garaja veya gölge bir alana park etmek batarya ömrünü uzatmaya katkı sağlıyor.
  3. Hızlı şarj istasyonları güç ikmalinin süresini kısaltması sebebiyle avantajlı olsa da, kısa süre içinde bataryaya verdiği fazla akımdan dolayı batarya performansını kötü etkileyebiliyor. Bu sebeple elektrikli araç şarjı için çoğunlukla AC şarj istasyonlarını kullanmak batarya ömrünü uzatma noktasında daha iyi bir tercih oluyor.
  4. Elektrikli aracın yazılımını güncel tutmak da batarya ömrünü uzatma noktasında önem teşkil ediyor.

Siz de elektrikli araç tutkunlarından biriyseniz, elektrikli araç dünyasına dair merak edilen tüm detayları açıklayan Hedef Filo EV web sitemizi takipte kalabilirsiniz!