Elektrikli Araç Şarj Ücreti ve Şarj Maliyeti Hesaplama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri Kasım 2024 verilerine göre Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 167 bin 519’a ulaşmış bulunuyor. 2024 yılında geçtiğimiz yılı ikiye katlayan artış, 2025 için de olumlu bir tablo doğuruyor. EPDK'ye göre 2025 yılı için düşük senaryoya göre 202 bin 30, orta senaryoya göre 269 bin 154, yüksek senaryoda 361 bin 893 elektrikli araç sayısına ulaşılması bekleniyor.

Elektrikli Araç Şarj Ücreti ve Şarj Maliyeti Hesaplama

Trafiğe kayıtlı araç sayısı ve şarj istasyonlarındaki yükselen grafik göz önüne alındığında, elektrikli araç şarj ücreti birçok kişi için önem kazanıyor.

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles – EV) çevreci kullanım, uzun batarya ömrü, konforlu sürüş keyfi, düşük yakıt maliyeti ve şarj istasyonu bulma kolaylığı gibi avantajlar sunuyor. Artan EV kullanımı, doğal olarak elektrikli araç şarj istasyonlarının da sayısını artırıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verileri, Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonu sayısının 2024 Kasım ayı verilerine göre 25 bin 96 adede ulaştığını gösteriyor. 2025 yılı sonu içinse EPDK tahminleri düşük senaryoya göre 34 bin 278, orta senaryoya göre 46 bin 70, yüksek senaryoya göre ise 61 bin 897 olacağını öngörüyor.

Elektrikli araçların yaygınlık kazanması, elektrikli araç dolum ücreti üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor. Elektrikli araçların popülerliği arttıkça daha çok sayıda şirket bu alanda hizmet vermek istiyor ve bu da kullanıcılar için avantajlı, rekabetçi bir pazar oluşmasını sağlıyor. Dolayısıyla elektrikli araç şarj maliyeti hesaplama işlemleri de gitgide daha çok kişiyi ilgilendiriyor ve doğru bütçe planlamasına katkı sağlıyor.

1. Elektrikli Araç Şarj Ücretleri 2025

Artan yakıt fiyatlarıyla birlikte elektrikli araçlara olan ilgi de son yıllarda bir hayli yükseldi. Elektrikli araba şarj maliyeti aracın markası, modeli, kullanılan şarj soketi ve servis sağlayıcının türüne göre değişiklik gösteriyor. Elektrikli araba dolum fiyatı hesaplanırken işte bu faktörleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Elektrikli araç şarj istasyonu ücreti, ülkemizde bulunan halka açık elektrikli araç şarj istasyonlarına göre değişiklik gösteriyor. ZES, Eşarj, Trugo ve Neva Şarj gibi istasyonlar, birbirinden farklı elektrikli araç dolum ücretleri talep ediyor. Hedef Filo’nun elektrikli araç şarj haritası, aracınız için en uygun şarj noktalarını kolayca bulmanızı sağlayabilir. Elektrikli araç sahiplerine yolda şarj imkanı sunan istasyonların elektrikli araba doldurma ücreti aşağıdaki gibi sıralanıyor:

ZES AC Soket Tarifesi

Tüketim Fiyat / Birim
AC Tip 2 Soketler 8,99 TL/kWh

ZES DC Soket Tarifesi

Tüketim Fiyat / Birim
60 kW DC CCS 10,99 TL/kWh
60 kW Üstü DC CCS 12,99 TL/kWh
CHAdeMO Soketler 12,99 TL/kWh

Eşarj AC Soket Tarifesi

Tüketim Fiyat / Birim
22 kVA’a kadar Tüm AC Soketler 8,90 TL/kWh

Eşarj DC Soket Tarifesi

Tüketim Fiyat / Birim
60 kW'a kadar Tüm DC Soketler 9,90 TL/kWh
Diğer Tüm DC Soketler 11,90 TL/kWh

Trugo AC Soket Tarifesi

Birim Fiyat
22 kW 6,96 TL

Trugo DC Soket Tarifesi

Birim Fiyat
180 kW 9,60 TL
300 kW 9,60 TL

Neva DC Şarj Tarifesi

Birim Fiyat / Birim
240 kW'ya kadar Halka Açık Tüm DC Soketler 9,90 TL/kWh

Neva AC 01 Şarj Tarifesi

Birim Fiyat / Birim
22 kW Halka Açık Tüm AC Soketler 7,90 TL/kWh

Neva AC 02 Şarj Tarifesi

Birim Fiyat / Birim
22 kW'ya kadar Özel Tüm AC Soketler 6,90 TL/kWh

2. Elektrikli Araç Şarj Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli araba şarj maliyeti hesaplama için oldukça basit bir formül kullanılıyor:

Elektrikli Araba Dolum Maliyeti = Birim Başına Elektrik Maliyeti x Batarya Kapasitesi

Elektrikli araba şarj ücretinin aracın batarya kapasitesine, soket tipine, doluluk oranına ve enerji fiyatına göre de değişiklik gösterdiğini bilmelisiniz. Batarya kapasitesi yüksek araçların tam kapasite şarj maliyeti, doğal olarak batarya kapasitesi az olan araçlara göre daha fazla oluyor. Araç şarj maliyeti ayrıca AC ve DC soket tiplerine göre de değişiyor. DC soket tipleri bataryayı daha kısa sürede doldururken, AC soket tiplerinde ise elektrikli araç şarj süresi daha fazla oluyor.

Örneğin; 50 kWsa batarya kapasitesine sahip bir aracın 9,90 TL/kWh tarifesine göre araba şarj etme ücreti 50 x 9,90 = 495 TL oluyor. Elektrikli araba bataryası gibi kendi dinamiklerine sahip evde şarj etme, şebekeden gelen elektrik sebebiyle karşımıza farklı fiyatlar çıkarıyor. Sonuç olarak elektrikli araç şarj ücreti hesaplama birçok faktörü göz önünde bulundurmayı gerektiriyor. Yine de aracınızın batarya kapasitesi (kWh) ve istasyonun elektrikli araba dolum ücreti üzerinden aylık ve yıllık şarj maliyetlerinizi kolayca hesaplamanız mümkün.

3. Elektrikli Araç Şarj Ücretini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Elektrikli araç avantaj ve dezavantajları denince karşımıza çıkan olumlu noktalardan biri de uygun şarj fiyatları oluyor. Bununla birlikte, elektrikli araçlarda kilometre başına elektrik maliyetine etki eden şu gibi bazı faktörler de bulunuyor:

  1. Yol koşulları
  2. Hava şartları
  3. Sürüş alışkanlıkları
  4. Lastikteki basınç faktörü
  5. Araç içi özelliklerinin kullanım sıklığı

Elektrikli araçlar, benzin veya dizel yakıt ile çalışan diğer araçlardan farklı bir motor sistemine sahip. Bu doğrultuda elektrikli araç yakıt tüketimi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Çünkü bu araçlar hibrit olmadığı sürece sadece elektrik tüketiyor.

Elektrikli arabanın şarj maliyeti haricinde “Şarj biterse ne olur?” gibi sorular da EV satın almak isteyen birçok kullanıcının kafasını meşgul ediyor. Böyle bir durumda en yakın istasyona gitmek yerine gezici şarj hizmeti sunan m-şarj araç hizmetini talep etmeniz yeterli. Sonuç olarak, araba elektrik şarj ücreti hem sürüş deneyimini hem de bütçeyi doğrudan etkiliyor.

Elektrikli araç şarj maliyeti gibi EV’ye dair birçok konuyu EV Hedef Filo’nun geniş içerik yelpazesinde keşfedebilirsiniz. Elektrikli araçlar hakkında detaylı bilgilere ve en güncel haberlere kolayca ulaşarak EV dünyasından haberdar olabilirsiniz. Daha çevreci ve daha konforlu bir sürüş deneyimi için siz de Hedef Filo’nun uzun dönem elektrikli araç kiralama hizmetini keşfedin!