Elektrikli Araçlarda Yakıt Tüketimi ve Şarj Maliyeti

Yeni tarifelere rağmen elektrikli araçlar, akaryakıtlı otomobillere kıyasla hala çok daha düşük bir dolum maliyetine sahip. Peki, elektrikli araç kaç liraya şarj olur sorusunun en güncel yanıtını hemen şimdi öğrenmeye hazır mısınız?

Elektrikli Araçlarda Yakıt Tüketimi ve Şarj Maliyeti

Petrol ürünleri, rezerv bakımından dünya genelinde azalmaları bir yana, ithal bir kaynaklar oldukları için ülkemizde gitgide daha da pahalılaşıyor. Benzin ve diğer petrol ürünlerine yapılan zamlarla birlikte, yeni yıldan itibaren elektrik kullanım bedeli de bir hayli artmış durumda. Fakat bu durum, elektriğin petrol ürünlerine oranla hala çok daha düşük ücretli olduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Öyleyse gelin, ortalama bir elektrikli araç kaç TL yakar birlikte inceleyelim!

1. Elektrikli Araçlarda Yakıt Tüketimi

Elektrikli araç yakıt tüketimi yapmak yerine, esasen katedilen her kilometrede belirli bir kilovatsaat (kWh) değerinde enerji sarf ediyor. Dolayısıyla bu konuda bilgi edinebilmek adına asıl soruyu, “Elektrikli araba kaç kW yakar?” şeklinde sormak gerekiyor. Şöyle ki elektrikli araçlar (EV: Electric Vehicles), günümüz batarya tiplerinde 100 kilometre yol katedebilmek için yaklaşık olarak 18 kWh enerji harcıyor.

Buna karşılık benzinli bir araç, 100 kilometre yol gidebilmek için ortalama değerlere göre (yuvarlak bir hesapla) 7 litre yakıt harcıyor. Bu da akaryakıtlı bir otomobille aynı anda yola çıkan bir elektrikli aracın, ortak varış noktasına gelindiğinde ulaşım ihtiyacını çok daha düşük bir maliyetle karşılayabileceğini açıkça gösteriyor. EV ile içten yanmalı araç farkları söz konusu olduğunda bunun, kuşkusuz en fazla öne çıkan unsur olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Elektrikli araçların avantajları hakkında daha fazla bilgi edinin!

2. Elektrikli Araçlarda Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli araba yakıt tüketimi hesabı, aracın hangi tip şarj ile doldurulduğuna göre değişkenlik gösteriyor. Bunun yanı sıra dolum maliyetleri kullanılan şarj istasyonuna, konuma ve dolum yapılan saatlere göre de farklılaşıyor. Dolayısıyla “Elektrikli araba kaç TL yakar?” sorusunun yanıtını bulmak için pek çok faktörü göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Seviye 1 olarak da ifade edilen ev tipi prizler, yaşanılan bölge neresi olursa olsun en uygun maliyetli dolum yöntemini oluşturuyor. Çünkü evde dolumda elektrikli araç şarjı, tıpkı buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi -fakat doğal olarak daha yüklü- bir enerji tüketimi yapıyor. İstasyonlarda bulunan Seviye 2 (AC) ve Seviye 3 (DC) şarjlarda ise maliyet, dolum hizmeti sunan firmaların tariflerine göre değişiyor.

2.1. Ev ve İş Yerleri için Elektrik Kullanımında 2022 Fiyatları

2022 yılının ilk çeyreği için EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenen güncel enerji maliyetleri şöyle:

  • Günlük 5 kWh’ye kadar olan tüketimlerde haneler için kilovatsaat başına enerji maliyeti: 1,37 TL
  • Günlük 5 kWh üzeri tüketimlerde haneler için kilovatsaat başına enerji maliyeti: 2,06 TL
  • İş yerleri için kilovatsaat başına enerji maliyeti: 1,89 TL

2.2. Şarj İstasyonlarında 2022 Dolum Maliyetleri

Şarj istasyonları genellikle dakika başına ücret almakla birlikte, başlangıç ücreti veya kWh başına ücret gibi farklı fiyatlandırmalar da uygulayabiliyor. En yaygın şarj istasyonlarına sahip firmaların güncel abonmanlık tarifeleri ise şu şekilde:

2.2.1. Firma X

SEVİYE 2 (AC) SEVİYE 3 (DC)
Ortalama Güç Dakikalık Fiyat Ortalama Güç Dakikalık Fiyat
< 7,4 kW 55 kr. < 50 kW 3,9 TL
7,4 kW- 11 kW 85 kr. 50 kW - 90 kW 5,9 TL
> 11 kW 1,15 TL > 90 kW 7,9 TL

2.2.2. Firma Y

SEVİYE 2 (AC) SEVİYE 3 (DC)
Ortalama Güç Dakikalık Fiyat Ortalama Güç Dakikalık Fiyat
< 7,4 kW 40 kr. < 50 kW 1,4 TL
7,4 kW- 11 kW 65 kr. 50 kW - 90 kW 2,5 TL
> 11 kW 1 TL --- ---

Türkiye geneli elektrikli araç şarj haritasına göz atmak için tıklayın!

3. Elektrikli Araç Şarj Ücreti Ne Kadardır?

Ev veya iş yerinde seviye 1 ile dolumda, elektrikli araç şarj maliyetini hesaplamak için oldukça basit bir formül bulunuyor:

BİRİM BAŞINA ELEKTRİK MALİYETİ X BATARYA KAPASİTESİ

Buna göre, haneler için yüksek tarifeden hesaplandığında 70 kW’lık bataryaya sahip bir elektrikli aracı tam şarj etmek 144,2 TL tutuyor. “Peki, elektrikli araba şarjı ne kadar gider?” derseniz, bu dolum ile yeni model bir EV’nin 500 kilometreye kadar yol katedebileceğini söylemek gerek. 

3.1. Ücretli İstasyonlarda Elektrikli Araç Şarj Maliyeti

Bir aracın seviye 2 şarjda yüzde 100 dolması için 3 ila 4 saat gerekirken, bu süre seviye 3’te 75 dakikaya kadar düşüyor. Bu da uygun tarifeli firma Y’ye ait 50-90 kW’lik bir DC istasyonda, abonelerin mevcut fiyatlara göre tam dolum için 187,5 TL ödeyeceği anlamına geliyor. 

Elektrikli araçlara dair daha pek çok güncel gelişme için EV Hedef Filo’yu takipte kalın!