Elektrikli Araç Menzil Hesaplama

Elektrikli araçlarda menzili önemlı kılan uzun mesafe seyahatlerden şarj süresine, satış değerinden çevresel faktörlere kadar birçok etken söz konusu. Sürüş deneyimini doğrudan etkileyen elektrikli araç menzil hesaplama, günlük ihtiyaçları menzil kaygısı olmadan karşılamayı ve yolculuğu daha iyi planlamayı sağlıyor.

Elektrikli Araç Menzil Hesaplama

Elektrikli araba bataryası, verimli ve etkili kullanım sayesinde kullanıcılara enerji tasarrufu imkanı yaratıyor. Bu noktada maksimum performans için elektrikli araç sürüş menzili daha da önem kazanıyor. Batarya kapasitesi ve mevcut enerji durumuna göre ne kadar yol kat edilebileceğini bilmek hem güven yaratıyor hem de kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor. Öte yandan elektrikli araba menzil hesaplama işlemi hava şartları, yol durumu ve sürüş tarzı gibi birçok faktörden etkileniyor. Şimdi gelin, “Elektrikli araçlar kalan menzil nasıl hesaplanır?” sorusunun cevabına birlikte yakından bakalım!

1. Elektrikli Araç Sürüş Menzilini Etkileyen Faktörler

Menzil, elektrikli araç avantaj ve dezavantajları denilince akla gelen ilk noktalardan biri oluyor. Aracınızın ne kadar yol kat edebileceğini bilmek günlük kullanımda kritik bir önem taşıyor. İç ve dış birçok faktöre göre şekillenen menzil hesaplama, elektrikli araçlar (Electric Vehicles – EV) ile konforlu ve verimli bir yolcuk fırsatı sunuyor.
Sürüş deneyimi ve batarya ömrü üzerinde doğrudan etkiye sahip elektrikli araç sürüş menzili hesaplama işleminin sonucu aşağıdaki faktörlerden etkileniyor:

  1. Sürüş tarzı: Fosil yakıt kullanan araçlar gibi elektrikli araçlarda da sürüş tarzı menzili etkiliyor. Ani kalkışlar, zor manevralar ve agresif sürüş bataryayı daha hızlı tüketiyor.
  2. Hava şartları: 10 derecenin altında veya 30 derecenin üstündeki hava sıcaklıkları batarya verimliliğini düşürebiliyor. Ayrıca aracın seyir halindeyken sürekli rüzgar alması da bataryayı daha çabuk boşaltabiliyor.
  3. Sürüş mesafesi: Araçla tek seferde kat edilen mesafe belirli farklar yaratıyor. Tek şarjla kısa sürüş mesafelerine gidilen toplam yol uzunluğu, şehirlerarası yollarda aynı günde gidilen mesafeye kıyasla daha az olabiliyor. Bu noktada elektrikli araç şarj haritası, uzun sürüş mesafesine sahip yolculukların daha iyi planlanmasını sağlıyor.
  4. Yol koşulları: Tıpkı akaryakıtlı araçlardaki gibi, bir aracı otobanda kullanmak ile eğimli, engebeli ve çakıllı yollarda kullanmak arasında yakıt/şarj tüketimi ve dolayısıyla menzil bakımından önemli farklar bulunuyor.
  5. Trafik yoğunluğu: Geleneksel araçlara benzer şekilde, yoğun trafik elektrikli araç yakıt tüketimi için olumsuz etkiler yaratıyor ve araç bataryasını daha hızlı boşaltıyor. Nitekim sabit hızda ilerlemek yerine sürekli dur-kalk yapmak aracın menzilini kısaltıyor.

2. Elektrikli Araç Menzil Hesaplama Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlarda menzil, şarjı yüzde 100 dolu sıfır araçlarla yapılan sürüş denemeleriyle belirleniyor. Bu hesaplama yapılırken dünya genelinde WLTP (Hafif Araçlar Test Prosedürü) ve EPA (ABD Çevre Koruma Ajansı) adlı olmak üzere iki test prosedürü kullanılıyor. WLTP ve EPA standardında ortalama hız 46,5 km/s, maksimum hız 131 km/s olarak alınıyor. Test süresi ise 30 dakika olarak belirleniyor.

WLTP elektrikli araçlar kalan menzil hesaplama yönteminde tüm motor/şanzıman kombinasyonlarıyla beraber aracın ağırlığını ve aerodinamiğini etkileyen opsiyonel donanımlar da ölçülüyor. Testler, ortalama Avrupa değerlerine göre 20 derece civarında gerçekleştiriliyor.

3. Elektrikli Araç Sürüş Menzilini Nasıl Artırabilirsiniz?

Elektrikli araçlarda “Şarj biterse ne olur?” sorusu EV satın almayı düşünen birçok insanın kafasını kurcalıyor. Bu sebeple elektrikli araç menzil hesaplama ve menzili artırma yöntemleri gitgide önem kazanıyor. Menzili artırmak için yapabilecekleriniz aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  1. Düzenli şarj: Elektrikli aracınızı düzenli şarj ederek menzilinizi koruyabilirsiniz. Uzun yolculuklar haricinde elektrikli araç şarj seviyesini yüzde 100 doldurmak yerine yüzde 80’de şarj işlemini kesebilirsiniz.
  2. Minimum ekipman kullanımı: İlave aksesuarlar aracın şarj tüketimini artırıyor. Dolayısıyla aracınızı olabildiğince fabrika çıkışı haliyle korumaya özen göstermelisiniz.
  3. Rota seçimi: Daha düz ve engebesiz yolları tercih ederek enerji tüketimini optimize edebilirsiniz. Ayrıca kısa ve trafik yoğunluğu az olan yolları tercih ederek düşük elektrikli araç şarj süresi ile daha uzun mesafe katedebilirsiniz.
  4. Sürüş öncesi lastik basıncı kontrolü: Düşük basınçlı lastikler, enerji tüketimini artırarak bataryanın da daha hızlı tükenmesine yol açıyor. Aracın markası, modeli veya şarj soketi fark etmeksizin lastik basıncını her kullanım öncesi kontrol etmelisiniz.

Sonuç olarak, tüm faktörler göz önüne alındığında elektrikli otomobillerin tek şarjla gidebildikleri menzil, marka ve modele göre 150 km ila 650 km arasında değişiyor. Elektrikli araç menzil hesaplama için kullandığınız sürüş modundan aracı kullanma tarzınıza, hava şartlarından lastik basıncına kadar birçok etkene dikkat etmeniz gerekiyor.

Elektrikli araçlar hakkında detaylı bilgilere ve sektörden en güncel gelişmelere EV Hedef Filo ile ulaşabilirsiniz. EV’lerin avantajlarından en verimli şekilde faydalanmak için Hedef Filo’nun uzun dönem elektrikli araç kiralama hizmetini hemen keşfedin!