Elektrikli Araba Kiralarken Bilmeniz Gerekenler

Elektrikli araçlar sessiz ve konforlu sürüş deneyimi, sıfır karbon salınımı, düşük yakıt masrafı ve daha pek çok özelliği ile şirketlerin yeni gözdesi! Peki, elektrikli araçlar hakkında siz hala yeterince bilgiye sahip değil misiniz?

Elektrikli Araba Kiralarken Bilmeniz Gerekenler

Son yıllarda yapılan araştırmalar, tüketicilerin sürdürülebilir seçimlere yönelen şirketleri daha çok tercih ettiğini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Elektrikli araba (Electric Vehicles: EV) kiralama ise sürdürülebilir bir seçenek olmasıyla, şirketlerin son dönemde giderek daha fazla tercih ettiği filo kiralama hizmetleri arasında yer alıyor. Geleneksel araçlardaki fosil yakıtın aksine sadece batarya ile çalışan EV’ler, egzoz borusu ve yakıt deposu gibi çevreye zararlı bileşenler de taşımıyor. Bu yönüyle elektrikli arabalar, doğaya duyarlı bir çözüm olmasının yanında marka imajına da olumlu katkı sağlıyor.
Elbette elektrikli arabaların sunduğu avantajlar sadece çevre üzerindeki etkisi ile sınırlı değil. Yakıt maliyetleri ve bakım masrafları içten yanmalı araçlara göre daha az olan EV’ler, sessiz ve konforlu bir sürüşü de mümkün kılıyor. Bu yönüyle de hem şirket bütçesine katkı sağlıyor hem de çalışanlar için keyifli bir araç deneyimi sunuyor. Peki, araç filonuzu bu bu yenilikçi modellerden oluştururken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin, birlikte bakalım!

1. Elektrikli Araba Satın Almak ya da Kiralamak: Hangisi Daha Avantajlı?

İçten yanmalı geleneksel araçlara göre yeni bir teknolojiye (ve karmaşık olabilecek bir sisteme) sahip olan elektrikli araçlar, bu yönünü fiyat bakımından da göz önünde tutuyor. Bu sebeple elektrikli araba satın almanın maliyeti tahmin edilebileceği gibi bir hayli fazla oluyor. Bunun yanı sıra EV’lerin güç ikmalini sağladıkları bataryaların fiyatları da maliyetli olabiliyor. Aynı zamanda bataryada bulunan pillerin de EV’lerdeki en pahalı parçalardan olduğunu göz önünde bulundurursak, kiralama hizmetinin çok daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün.

Elektrikli araçların ileri teknoloji ile üretildikleri malum. Belli dönemlerde üretici firmaların EV’lere yazılım güncellemesi yapması da tam olarak buna uygun bir örnek teşkil ediyor. Bir EV satın aldığınızda, eğer yazılım güncellemesi ücretliyse bunu satın almanız gerekiyor. Fakat kiralanan bir EV’nin tüm ihtiyaç ve gereklilikleri filo firması tarafından karşılanabiliyor. Buna elektrikli araçların bakım masrafları da dahil oluyor.

1.1. Elektrikli Arabalarda Vergi İndirimi

Özellikle 2022 Temmuz ayında yapılan ÖTV indirimi ile birlikte, motor gücü 160 kW’ı geçmeyen ve ÖTV matrahı 700 bin TL’yi aşmayan EV’ler için yeni vergi oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Motor gücü aynı olan ancak 700 bin TL’den pahalı olan EV’lerin ÖTV oranı ise yüzde 40 oldu. Motor gücü 160 kW’ı geçen ve ÖTV matrahı 750 bin TL’yi aşan EV’ler için yüzde 60, aşmayanlar için yüzde 50 olarak belirlendi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise 2022 yılı itibarıyla yüzde 25’ten fazla oranda zamlandı. Neyse ki araç satın aldığınızda size ait olan tüm bu ödemeler, elektrikli araba kiralamada filo firması tarafından üstleniliyor. Böylece elektrikli araba kiralamanın avantajlarından biri daha gün yüzüne çıkmış oluyor.

1.2. Elektrikli Arabalarda Aşınma Payı

Aşınma payı, aracın zaman içinde meydana gelen değer kaybını anlatmak üzere kullanılıyor. Elektrikli araçlar çok fazla mekanik parça taşımadığı için yıpranma payı batarya haricinde minimum düzeyde olabiliyor. Buna karşılık Forbes Dergisi’ne konu olan bir araştırmaya göre, elektrikli arabalar her yıl orjinal değerinden 5 bin 700 dolardan fazlasını kaybediyor. Ancak elektrikli araba kiralamak, araçların değer kaybından olumsuz etkilenmemek ve operasyonel süreçlerin sonunda satış işlemleriyle uğraşmamak adına en avantajlı seçim oluyor!

1.3. Elektrikli Arabalarda Batarya İyileştirmeleri

EV’lerin gittikçe popülerlik kazanmasıyla birlikte, pil ve batarya teknolojilerinde de birçok iyileştirme yapılıyor. Pil maliyetlerinin azaltılması, özellikle elektrikli araçların teşviki konusunda atılan en önemli adımların başında geliyor. Fakat yine de oldukça fazla maliyetli olabilen EV batarya ve pilleri, bu parçaların gerekli durumlarda değiştirildiği kiralama hizmetinde kullanıcılar için bir endişe olmaktan çıkıyor.

2. Elektrikli Araba Kiralamada Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Elektrikli arabalar gerek araç özellikleri gerekse de kullanım şekli bakımından geleneksel araçlara göre pek çok farklılık taşıyor. Bu sebeple elektrikli araba kiralama hizmeti almadan önce, EV’lerin sizin için doğru seçim olup olmadığını anlamak adına bazı konularda bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

2.1. Menzil Limiti

Elektrikli araba kiralaması ya satın alımı yaparken menzil, kullanıcıların kafasında soru işaretleri yaratabiliyor. Fakat günümüzde EV’ler, daha büyük bataryalar taşıyarak dolaylı olarak daha uzun menzile sahip olabiliyor. 2022 yılı için en uzun menzile sahip olan araçların ilk sırasında, azami 649 kilometre ile Mercedes EQC geliyor. Türkiye’de satışta olan araçlardan Jaguar I-PACE (470 kilometre menzil) ve Hyundai Kona (449 kilometre menzil) da bu konuda öne çıkan araçlardan bazıları.
Elektrikli araç modellerinin menzil, motor gücü, maksimum hız gibi özellikleri hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

2.2. Batarya Ömrü

EV bataryalarının kısa aralıklarla değiştirilmesi gerektiğiyle ilgili bazı yanlış bilgiler bulunuyor. Oysaki bir EV bataryasının ömrü genellikle 10 yıla kadar uzun oluyor. Elektrikli araçlar yapısı gereği daha az arıza sorunları yaşansa da, meydana gelebilecek olumsuz durumlarda mağduriyetinizi giderecek bir filo firması seçmenizde fayda var.

2.3. Şarj Seçenekleri

Elektrikli araba kiralamada en çok merak edilen noktalardan biri de şarj meselesi oluyor. EV’ler, ev tipi şarj ünitelerinde ve halka açık şarj istasyonlarında şarj edilebiliyor. Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla toplam 2 bin 322 şarj istasyonu bulunuyor. EV’lerin şehirler arası yolculuklarda da kullanımının artmasıyla birlikte şarj istasyonu sayılarının daha da artabileceğini öngörmek mümkün.
Türkiye’deki şarj istasyonlarının hangi konumlarda yer aldığını görüntülemek için
şarj haritasına göz atabilirsiniz.

2.4. Bakım Maliyetleri

EV'ler geleneksel araçlara göre daha az hareketli parça taşımasından dolayı daha az arızalansa da, herhangi bir arızanın onarım maliyeti, EV’lerin teknolojik yapısından dolayı oldukça fazla olabiliyor. Bu sebeple elektrikli araba kiralamada önemsenecek noktalardan biri de elektrikli araç bakım masraflarında yanınızda olan bir filo firması seçmek.

3. Yeni ya da İkinci El Elektrikli Araba Kiralama: Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Araç kiralama hizmeti araştıran pek çok şirket, ikinci el veya sıfır araç kiralama konusunda kararsız kalabiliyor. İkinci el elektrikli arabalar, belli bir süre kullanılmış olması sebebiyle şarj ve batarya onarım konusunda bazı sıkıntılar çıkarabiliyor. Sıfır yani yeni araç kiralama ise deneyimleyeceğiniz kiralama hizmetinin en sorunsuz şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyor. Bu araçlarla hem güçlü bir marka imajı çizmek hem de keyifli ve rahat bir sürüş deneyimi yaşamak mümkün.

Hedef Filo, elektrikli araba kiralama seçeneğini sıfır araçlarla ve yalnızca uzun dönem olarak hizmetinize sunuyor. Siz de bu yenilikçi teknolojinin avantajlarından faydalanmak ve çevreye duyarlı bir seçim yapmak için daha fazla beklemeyin; kiralama teklif formunu doldurarak ilk adımınızı atın!