Ulaşım Amaçlı Kullanılan Elektrikli Araçlar ve Avantajları Nelerdir?

Ulaşım araçlarına baktığımızda, yüzyıllardır süregelen akaryakıt kullanımının yavaş yavaş tarihe karıştığına şahit olurken, toplu taşıma ve ulaşım araçlarının birçoğunda elektrik sistemine geçiş yapıldığını görüyoruz. Elektrikli sistemleri sayesinde hayatımıza büyük katkılar sağlayan ulaşım araçlarını bu yazımızda sizler için sıraladık.

Ulaşım Amaçlı Kullanılan Elektrikli Araçlar ve Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV) çevre dostu olmalarıyla günümüz ve gelecek için büyük umut vadediyor. Ulaşım faaliyetlerinin çevre kirliliğinde yüzde 30 civarında büyük bir pay sahibi olduğu düşünüldüğünde, dünyanın geleceğini kurtarmak adına elektrikli ulaşım araçlarına düşen rolün ne denli büyük olduğu tekrar ortaya çıkıyor. Kişisel olarak tercih edilebilirliğinin yanı sıra hayatımıza toplu taşımada da dahil olan elektrikli araçlar, sadece içinde yaşadığımız gezegen için değil; her birimizin zamanı, bütçesi ve sağlığı için de büyük yararlar sunuyor.
Elektrikli araç şarj istasyonu gibi altyapı hizmetlerinin zaman içinde yaygınlaşması ve elektrikli araç kullanımına dair farkındalığın artması sayesinde, elektrikli araçların gelecek nesiller için vadettikleri bugünden hayata geçmeye başladı bile! Nitekim artık sadece elektrikli binek araç ve motosikletleri değil; elektrikli toplu taşıma araçlarını ve tekli hafif taşıtları da yollarda daha fazla görüyoruz.

1. Elektrikli Scooter’lar

Elektrikli scooter’lar, yıllardır halihazırda kullanıcıların kişisel kullanım bakımından ilgisini çeken bir elektrikli araç türü. Avrupa ülkelerinde kullanımına sık rastlanan elektrikli scooter’lar, batarya ile çalışan ve tam şarj ile ihtiyacı karşılayabilen türden pek çok alternatif sunan elektrikli ulaşım araçları olarak biliniyor. Ülkemizde son yıllarda etkisini gösteren kişisel elektrikli scooter’lar birkaç yıla neredeyse hepimizin sokağında denk gelebileceği bir elektrikli ulaşım aracı olmak üzere!

2. Metro

Metrolar hepimizin hayatında en az bir kez kurtarıcı olmuştur. Elektrik enerjisinin hayatımızla tamamen bütünleşik hale gelen ilk örneklerinden biri olan metro, aynı zamanda cep dostu olması yönünden de pek çok kişinin yakın veya uzak mesafelerde onu sıkça tercih etmesini sağlıyor.

3. Tramvay

Tramvay özellikle aktarma açısından bir “ara taşıt” olması yönünden oldukça faydalı. Çevreyi koruyan, trafiğe takılmayan ve gürültü kirliliğine sebep olmayan tramvayı hangimiz sevmiyor veya tercih etmiyoruz ki? Özellikle hafta sonları trafiğe yakalanmamak adına oldukça kullanışlı bir seçenek olan tramvay yolculuğunu Türkiye’nin pek çok şehrinde deneyimlemek mümkün.

4. Halkla Açık Elektrikli Scooter’lar

Elektrikli ulaşım araçlarında özellikle son ayların en parlak ismi halka açık elektrikli scooter’lar desek hiç de yanlış olmaz! Kişisel anlamda kullanıcılara özgürlük tanıması, fiyat ve ödeme anlamında kolaylık sağlayabilmesinin yanı sıra bu araçların kullanım anlamında da çok keyifli olduğunu söylemek gerekiyor. Hafta sonları sıkça tercih edilen halka açık elektrikli scooter’lar pek çok sokakta karşımıza çıkabiliyorken, özellikle güzel havalarda kısa mesafelerde oldukça kullanışlı bir ulaşım sağlıyor. Üstelik şarj olayını sizin düşünmemeniz de konunun bir başka avantajlı kısmı!

5. Çift Kişilik Elektrikli Kiralık Kompakt Araçlar

Nispeten yeni sayılan çift kişilik küçük elektrikli araçlar, bazı şehirlerin spesifik lokasyonlarında bir süredir görücüye çıkıyor. Bu araçlar iki kişilik kapasiteli olup, standart binek araçlara nazaran daha minik bir yapıya sahip. Park etme, daha az alan kaplama gibi konularda araç büyüklüğünün kullanışlı olması, pek çok kullanıcının beğenisini kazanıyor.

Araç sahibi olmayan veya yalnızca gerektiğinde araç kullanımına başvuran kitlenin özellikle tercih ettiği çift kişilik kompakt tasarımlı elekrikli araçların, trafik içerisinde standart araçlarla uyum yakalayabilen dizaynda olduğu göze çarpıyor. Hem çevreyi korumak hem de farklı bir deneyim yaşamak adına siz de kiralık küçük segment elektrikli araçlara şans verebilirsiniz!

6. Elektrikli Halk Otobüsleri

Halk otobüslerini genellikle hep gürültüleri ve çevreye verdikleri olumsuz etkilerle tanıyorken, elektrikli halk otobüsleri sayesinde bu algı yavaş yavaş değişmeye başlıyor! Elektrikli halk otobüsleri, dışarıdan bakıldığında alışılagelen tasarımlarla benzerlik gösterse de yanınızdan geçtiğinde ne kadar farklı olduğunu hissettiriyor.

Sessiz olmasının yanı sıra akaryakıtla çalışan otobüslerden daha kolay kontrol edilebilmeleri, elektrikli otobüsleri daha iyi bir alternatif yapıyor. Bunun haricinde hızlanma, frenleme gibi aksiyonların da çok daha etkili olduğu elektrikli otobüsler, özellikle acil durumlarda kullanım için büyük farklar sunabiliyor. Bu faktörler zaman içerisinde elektrikli halk otobüslerini vazgeçilmez hale getirecek gibi görünüyor!

Şehir içi elektrikli araç kullanımı ve elektrikli araçların avantajları gibi pek çok konuya ışık tutan Hedef Filo ile siz de favori elektrikli aracınızla geleceğin dünyasına bugünden dahil olun!