MHEV - Hafif Hibrit Elektrikli Araç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Elektrikli araçlar çeşitli sınıflara ayrılıyor: BEV, PHEV, HEV ve MHEV bunlardan yalnızca birkaçı… Peki, bu çeşitler arasında yer alan hafif hibrit elektrikli araçlar (MHEV) hakkında neler biliyorsunuz?

MHEV - Hafif Hibrit Elektrikli Araç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ulaşım, küresel karbon emisyonu oranlarına en çok etkisi olan sektörlerden biri. İçten yanmalı motora sahip araçlardan açığa çıkan karbondioksit yalnızca hava kirliliği oluşturmakla kalkmıyor, halk sağlığını da tehdit ediyor. Küresel iklim değişikliğinin etkileri bilhassa son yıllarda açıkça görülüyor. Bu nedenle dünyanın hızlı bir değişime adapte edilmesi gerçeği de iyiden iyiye ortaya çıkıyor. En önemli dönüşümlerden biri ise karbon ayak izini en çok artıran otomotiv sektöründe gerçekleşiyor.

2022 yılı itibarıyla dünyanın en önemli otomotiv üreticileri elektrikli araç (Electric Vehicles: EV) üretimine hız kazandırmak için en popüler geleneksel araçlarını üretimden çekmeye başladı. Tüm dünyada böylesine bir dönüşüm söz konusu iken elektrikli araçlara duyulan merak da bir hayli artıyor. Elektrikli araç türleri, EV dünyasını tek bir araç türünden ibaret sanan kullanıcıların kafasını fazlasıyla karıştırabiliyor. Peki, EV dünyasında önemli bir yere sahip olan hafif hibrit araçlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

1. MHEV - Mild Hybrid Electric Vehicle Nedir?

Hafif hibrit elektrikli araçlar, kısaca MHEV olarak bilinen hibrit otomobil türünü ifade ediyor. Geleneksel bir içten yanmalı motor ile elektrikli motorunu bir arada bulunduran hafif hibrit elektrikli araç, hibrit otomobillerin tüm avantajlarını taşıyor. Hafif hibrit elektrikli araçlar, geleneksel araçlardan elektrikli araçlara geçiş yapmak isteyen kullanıcılar için ideal bir tercih oluyor. Harici bir güç kaynağından şarj olamayan MHEV’ler, aynı zamanda yalnızca elektrik motoruyla da çalışamıyor.

2. Hafif Hibrit Elektrikli Araçların Motor Çalışma Prensibi

  1. Hafif hibrit elektrikli araçlarda dizel veya benzinli motorun çalışmasına yardım sağlamak için küçük bir elektrik motoru bulunuyor.
  2. MHEV’lerdeki elektrik motoru sadece akaryakıtlı motora yardımcı oluyor. Bu yönüyle hafif hibrit elektrikli otomobiller daha iyi verimlilik ve yüksek performans sunan bir çalışma prensibine sahip oluyor.
  3. Hafif hibrit araçlardaki elektrik motoru düşük akım üretiyor.
  4. MHEV’lerde 48 voltluk bir batarya bulunuyor ve bu batarya hareket esnasında içten yanmalı motor aracılığı ile dolduruluyor. Batarya, belirli koşullar altında (örneğin kalkış yaparken) güç sağlıyor ve motordan yük alınmasına yardımcı oluyor.
  5. Hafif hibrit elektrikli araç modellerinde seyir halindeyken motorun kendiliğinden kapanmasını sağlayan bir sistem bulunuyor. Ancak araç teknolojisi harekete her hazır olunduğunda motoru otomatik olarak yeniden çalıştırıyor.

3. Yarı Hibrit ile Hibrit Elektrikli Araçlar Arasındaki Fark Nedir?

  1. Hafif hibrit ile tam hibrit elektrikli araçlar arasındaki en önemli fark motorun çalışma prensibinden doğuyor.
  2. Diğer hibrit araçlarda içten yanmalı motor ve elektrik motoru birlikte çalışıyor. Yani elektrik motoru, aracın hareketini sağlamak için içten yanmalı motor ile aynı işleve sahip oluyor.
  3. Hafif hibrit elektrikli araçlarda bulunan motor ise araca tek başına güç sağlayamıyor ve sadece içten yanmalı motora destek sağlıyor. Tam hibrit araçlar kendi kendini şarj edebilirken hafif hibrit araçlar şarj gerektirmiyor.
  4. Bununla birlikte bazı MHEV modelleri, kendi kendini şarj eden piller ile üretiliyor. Bunun yerine hafif hibrit araçlar tüm içten yanmalı motorlu araçlarda bulunan 12 voltluk bir pil takımı ile çalıştırılıyor.
  5. Tam hibrit elektrikli araçların hafif hibrit elektrikli araçlara göre daha az karbondioksit yaydığı biliniyor. Hatta pek çok tam hibrit araç modeli belli bir seyahat süresine kadar sıfır karbon emisyonu yayarken, hafif hibritlerde böyle bir özellik bulunmuyor.

Siz de elektrikli araçları yakından tanımaya çalışanlardan mısınız? Öyleyse Hedef Filo’nun siz elektrikli araç meraklıları için hazırladığı içerikleri kaçırmayın!