Hibrit ile Elektrikli Araç Arasındaki Fark Nedir?

Otomobil sektöründe içten yanmalı araçların hakimiyeti gitgide azalırken, hibrit ve elektrikli araçlar ise çıkan her yeni modelle daha da cazip hale geliyor. Peki, sizce hangisi? Buna karar vermek için önce hibrit ve elektrikli araç farkını öğrenmek istiyorsanız, şu an doğru yerdesiniz!

Hibrit ile Elektrikli Araç Arasındaki Fark Nedir?

İçten yanmalı otomobiller 100 yılı aşkın zamandır insanlığın yükünü sırtlamış olsa da, günümüz dünyasında artık meydanı doğa dostu yeni teknolojilere bırakmalarının zamanı geldi. Otomobil firmaları bu gerçeği çoktan fark etmiş olacak ki son birkaç yıldır birçoğu, birbiri ardına üretim politikalarında köklü değişimleri müjdeleyen açıklamalar yapmaya başladı. Bazı otomobil devlerinin benzinli ve dizel araçların üretimini tamamen durdurma kararı da bunun güçlü bir örneği. Ya da en efsanevi klasik otomobil modellerinin, yeni nesil motor sistemleriyle tekrar piyasaya sunulması...

Akaryakıtın Yerini Artık Elektrik Enerjisi Alıyor

Yeni nesil otomobillerin güç kaynağını oluşturan elektrik enerjisi, yenilenebilir kaynaklardan elde edilebilmesinden dolayı ülkelerin fosil yakıta olan ihtiyacını azaltıyor. Böylece hem küresel ekosisteme hem de ülke ekonomilerine sayısız katkı sağlıyor. Elektrikli ve hibrit araçların bir diğer muhteşem yanı da var ki; o da enerji maliyetini sadece fosil yakıtla çalışan bir araca nazaran yüzde 75’e kadar azaltması… Dolayısıyla bu araçların hem küresel hem ulusal hem de kişisel fayda bakımından geleceğin süper kahramanı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Hibrit Nedir?

Hibrit, genel anlamıyla melezlenmiş ürünler için kullanılan bir ortak bir kavramı oluşturuyor. Örneğin; tarımda, bir mahsulün iki farklı çeşidi çaprazlanarak daha verimli hibrit tohumlar sağlanabiliyor. Otomotiv sektöründe ise hibrit, hareketi sağlayan iki farklı güç kaynağının bir arada bulunmasını ifade ediyor.

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araba, tanım olarak hem içten yanmalı hem de elektrikli motora sahip olan araçlar için kullanılıyor. Dolayısıyla bu modellerin, akaryakıt enerjisiyle çalışan geleneksel otomobiller ile yeni nesil tam elektrikli araçlar (EV) arasında bir geçiş türü olduğunu söylemek mümkün.

Türlerine Göre Hibrit Elektrikli Araçlar Nedir?

  • Klasik (seri, paralel, hafif) hibrit araçlarda bulunan benzinli ya da dizel motor, mekanik olarak elektrik motoru ile bağlantılı bir şekilde hareket ediyor. Böylece akaryakıt tüketimi azalırken, yakıt verimliliği artıyor.
  • Plug-in hibritlerde ise tıpkı EV’lerdeki gibi şarj dolumu dışarıdan sağlanabiliyor. Bu sayede plug-in hibrit araçlar, klasik hibrit araçlara göre yakıt verimliliğinde bir adım öne geçiyor. Bununla birlikte, sadece elektrik motoru ile çalışabilmesi sayesinde yakıtsız ulaşım imkanı da sağlıyor.

Elektrikli Araç Nedir?

Elektrikli araç tanımı, tahrik gücünü tamamen elektrik motorundan alan yeni nesil taşıtlar için kullanılıyor. Bu araçlarda yakıt pompa kapağı yerine kablolu, kablosuz veya quick drop (batarya değiştirme) gibi şarj dolum ekipmanları bulunuyor. Elektrikli araçlardaki bataryalar, bu ekipmanlar aracılığıyla alternatif akım (AC) ya da doğru akım (DC) ile şarj edilebiliyor.

Hibrit Araçlar ve Elektrikli Araçların Farkları

  Hibrit Araçlar Elektrikli Araçlar
Motor Sayısı 2 1
Ses Seviyesi Çok düşük ses Sessiz
Enerji Kaynağı Akaryakıt ve elektrik (İhtiyaç duyulan performansa göre dönüşümlü veya bir arada) Elektrik
Motor Çeşitleri
  • Seri hibrit motor
  • Paralel hibrit motor
  • Hafif hibrit motor
  • Bataryalı elektrikli motor
  • Fuel Cell [yakıt hücresi (hidrojen yakıt pili)] motor
Çalışma Şekli İlk kalkış, dur- kalk, vites geçişleri ve düşük hızlı seyir halinde elektrikli motoru kullanımı Tüm hareketlerde elektrik motoru kullanımı
Dolum Yöntemi Klasik hibritlerde otomatik, plug-in hibritlerde kablolu Araç modeline göre kablolu, kablosuz veya batarya değiştirme
Akü Boyutu Büyük Küçük/td>
Satın Alım Tutarı Düşük Yüksek
Uzun Vadeli Enerji Dolum Maliyeti Yüksek Düşük
Servis ve Bakım Ücreti

Yüksek

Düşük

Şarj Süresi 40 dk. ila 8 saat arası (sadece plug-in hibritte) 40 dk. ila 8 saat arası
Çevreye Etkisi Akaryakıt kullanımı halinde çevreye olumsuz etki Sıfır emisyon ile minimum çevre kirliliği

Hibrit araçlar, dönüşümlü enerji kullanımı gereği kulağınıza cazip geliyor olabilir. Fakat elektrikli araçlar, uzun vadede tasarruf sağlaması ve doğa dostu olması gibi avantajlarıyla bir adım daha önde görünüyor. Peki, siz hangisinde karar kıldınız?