Hibrit Yakıt Nedir? Hibrit Araçlarda Yakıt Sistemi Nasıldır?

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren hibrit araçlar, otomobil meraklılarının ilgisini cezbetmeye devam ediyor. Bu araçlarda bulunan yakıt sistemi, geleneksel otomobillerinkinden farklı işliyor. Hibrit araçlardaki yakıt sistemine dair detayları ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hibrit Yakıt Nedir? Hibrit Araçlarda Yakıt Sistemi Nasıldır?

Araç üreticileri, artan hava kirliliğine ve küresel ısınmaya yönelik çözümler üretmek üzere uzun süredir birbirleri ile rekabet ediyor. Bu sayede çevreye en az zararı verecek araçların gelecekte trafikte çok daha sık görüleceği düşünülüyor. İşte hibrit araçlar (Hybrid Electric Vehicle: HEV) da bu amaca yönelik atılmış adımların bir sonucu. Aynı zamanda tam elektrikli otomobillere geçiş evresinin kilit taşlarından biri. Çünkü HEV’ler, geleneksel motorun yanında bir de elektrik motoruna sahip!
Fosil yakıtlı motor kullanan araçlar, etrafa saldıkları karbon gazı ile çevreyi tehlikeye atıyor. Hibrit araçlar ise karbon emisyonunu azaltmak için tam elektrikli araçlara kıyasla geçiş döneminde cazip bir alternatif oluyor. HEV’lerin karbon salınımını azaltmaya yardımcı olduğu halihazırda bilinen bir gerçek. Peki, hibrit araçların çalışma prensibi ve yakıt sisteminin nasıl işlediği ne kadar doğru biliniyor?

1. Hibrit Araç Çalışma Prensibi Nasıldır?

Hibrit araçların çalışma prensibi, basitçe, iki çeşit güç kaynağının birlikte kullanılmasına dayanıyor. Hibrit araçlarda da geleneksel araçlarda olduğu gibi bir içten yanmalı motor bulunuyor. Ancak bunun yanı sıra HEV’ler bir elektrik motoru ile batarya da içeriyor. Elektrik motorunun sağladığı ekstra güç sayesinde aracın motorunun daha küçük, dolayısıyla ağırlığının daha az olması sağlanıyor. Bu da sürüş esnasında performansı iyileştiren etkenlerden biri oluyor.
Hibrit araçlarda motorlar arası geçiş otomatik olarak yapılıyor. Fosil yakıtlı motordan elektrik motoruna geçiş, otomobil düşük hızda seyrederken ya da ışıklarda beklenirken kendiliğinden gerçekleşiyor. Bu sayede araçtan en yüksek verimin alınması sağlanarak, herhangi bir performans kaybının önüne geçiliyor. HEV’lerde batarya dolumu ise tam elektrikli araçlarda olduğu gibi bir şarj istasyonu yoluyla değil, rejeneratif frenleme ve içten yanmalı motor tarafından yapılıyor.

2. Hibrit Yakıt Nedir?

Hibrit araçlar, güç kaynağı olarak geleneksel araçlarda olduğu gibi benzin ile çalışan bir motorun yanında ayrıca bir elektrik motoruna da sahip oluyor. Bu sayede, elektrik motoru devredeyken herhangi bir karbon emisyonu oluşmuyor. Ancak içten yanmalı motorun çalıştığı zamanlarda egzoz salınımı gerçekleşmeye devam ediyor. Peki, hibrit araçlarda bulunan bu iki ayrı motor için yakıt sistemi nasıl işliyor?

2.1. Hibrit Araçlarda Yakıt Sistemi Nasıldır?

Hibrit araçlarda bulunan fosil yakıtlı motorlar, geleneksel araçlarda olduğu gibi bir yakıt tankı içeriyor ve aynı prensiple çalışıyor. İçten yanmalı motorun çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıt ise dolum istasyonlarından temin edilebiliyor. Hibrit otomobiller, geleneksel araçlara kıyasla düşük yakıt tüketimleri sayesinde de tercih sebebi oluyor. HEV’lerin ikincil güç kaynağı olan elektrik motorunun yakıt prensibi ise batarya ve bataryaları dolduracak şarj sisteminin varlığına dayanıyor.
Bu araçlarda elektrik motoru hem kendi başına hem de geleneksel motorla beraber araca güç sağlamak için kullanılabiliyor. Elektrik motorunun yakıtı olan batarya voltajı ise HEV’lerde tam elektrikli otomobillerde olduğu gibi aracın bir prize takılması yoluyla sağlanmıyor. Bunun yerine benzinli motor ve rejeneratif frenleme ile batarya kendi kendini şarj edebiliyor. Ancak plug-in hibrit araçlar, bundan farklı olarak hem akaryakıt ikmali hem de dışarıdan şarj dolumu yapılmasına imkan tanıyor.
 
Elektrikli araç teknolojisinin günden güne gelişerek ilerlemesi pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Bu araç türleri arasındaki farklar da geleneksel otomobillere alışkın olan kullanıcılar için biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu karışıklığı gidermek ve sorularınıza cevaplar bulmak için çözüm Hedef Filo’da. Size de yalnızca, Hedef Filo EV’yi ziyaret ederek güncel gelişmeleri takip etmek kalıyor!