Elektrikli Minik Arabalar: Menzil ve Avantajları Nelerdir?

Malumunuz, otomobil kullanımı modern yaşamın yapı taşları arasında yer alıyor. Fakat çevresel koşullar, benzinli veya dizel araçlardan uzaklaşarak doğa dostu elektrikli araçlara yönelmemiz konusunda uyarı sinyalleri yakıyor. Küresel çapta elektrikli araç devrimi söz konusuyken, neden sizin de bir sonraki aracınız elektrikli olmasın?

Elektrikli Minik Arabalar: Menzil ve Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araçlar (EV: Electric Vehicles), içten yanmalı geleneksel otomobillere kıyasla doğa dostu bir yol sunuyor. Debriyaj, şanzıman ya da egzoz borusunun bulunmadığı bu araçlar, çevreye duyarlı kullanıcılar için ideal alternatifler arasında yer alıyor. Bireysel kullanıcıların yanı sıra sürdürülebilirlik konusuna önem veren pek çok şirket de çalışanlarının karbon ayak izini azaltmak için elektrikli araçlara yöneliyor.
Elektrikli araç avantajları bakımından sadece çevre dostu olmakla sınırlı kalmıyor. Bununla birlikte kullanıcılara sürüş performansı, bakım maliyetleri ve batarya dolum masrafları yönünden de çeşitli avantajlar sunuyor. Elektrikli araçlar her geçen gün sokaklardaki görünürlüğünü artırarak, yüzyılı aşkın süredir varlığını sürdüren geleneksel araçlara karşı yerini sağlamlaştırmaya çoktan başladı. Üstelik bu yeni nesil araçlar, sadece standart ebatlarda değil; farklı ihtiyaçlar için çok daha küçük boyutlarda da üretiliyor. 

1. Elektrikli Küçük Arabaları Yakından Keşfedin

Elektrikli küçük arabalar, içten yanmalı geleneksel otomobillerin aksine güç kaybı yaşamadan enerji dönüşümü gerçekleştiriyor. Çevresel ve maddi avantajlarının yanı sıra elektrikli minik arabalar, bilhassa şehir içi kullanımda şarj ve park problemi başta olmak üzere pek çok konuda çeşitli faydalar sağlıyor. Hadi, elektrikli araç listesi ile mini elektrikli arabaların küçük ama benzersiz dünyasına dair keşfe çıkalım!

2. Küçük Elektrikli Araba Markaları: Menzil ve Özellikleri

Elektrikli araçların akaryakıt kullanan otomobiller gibi yol alıp alamadığına dair akıllarda pek çok soru işareti oluşuyor. Elektrikli araçlarda menzil marka, model ve batarya kapasitesine göre değişiklik gösteriyor. Elektrikli aracın bataryasında kilovat değeri ne kadar yüksekse aşabileceği kilometre de o denli yüksek oluyor. Öyleyse küçük elektrikli araçların özelliklerine birlikte göz atalım! Siz de elektrikli arabalar hakkında bilgi edinerek bir sonraki aracınız için fikir sahibi olabilirsiniz.

Küçük Elektrikli Arabaların Özellikleri

Marka Model Motor Gücü Maksimum Hız Çekiş Şarj Süresi Batarya Kapasitesi Batarya Tipi Menzil Araç Tipi
Renault Twizy E-Tech 13 (17) (kW/bg) 80 km/s - 3,5 saat 6,1 kWsa Lityum İyon 100 km Elektrikli
Hyundai Kona 150 kW / 204 PS 167 km/s 4x2 %80 dolum 75 dk 64 kWh Lityum İyon 449 km Elektrik
Mini Cooper SE 135 kW 150 km/s - %80 dolum 2,5 saat 32,6 kWh Lityum İyon 234 km Elektrik
Smart EQ 60 KW / 82 HP 130 km/s - %80 dolum 45 dk 22 Ah Lityum iyon 160 km NEDC normunda Elektrik
Renault Zoe E-Tech 80 kW 135 km/s - 1 saat 5 dk (DC), 2 saat 15 dk (AC) 52 kWh Lityum iyon 395 km Elektrik

2.1. Renault Twizy E-Tech

Şehir içi seyahatte kullanıcılarını yarı yolda bırakmayan Renault Twizy E-Tech, yukarıya doğru açılan kapılarıyla göz alıcı bir tasarım sunuyor. Maksimum hızı saatte 80 km olan bu model, 0-50 km hıza 6,6 saniyede ulaşabiliyor. Yüzde 100 elektrikli Renault Twizy E-Tech, göz kamaştıran küçük yapısıyla iki kişinin rahatlıkla seyahat etmesini sağlıyor.

2.2. Hyundai Kona

484 kilometreye varan sürüş menziliyle dikkat çeken Honda Kona, 0-100 km hıza 9,9 saniyede ulaşıyor. Çekirdek aileler için ideal bir araç olan Honda Kona, 10,25 inç dijital gösterge paneli ve şık görünümüyle göz dolduruyor.

2.3. Mini Cooper SE

İkonikleşen modern görünümüyle Mini Cooper SE modeli, 0-100 km hıza 7,3 saniyede erişiyor. Son zamanların en popüler elektrikli araçları arasında yer alan Mini Cooper SE, 234 kilometre menzil özelliği ve 4 kişilik tasarımıyla konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor.

2.4. Smart EQ

Küçük tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken Smart EQ, büyük ve kalabalık şehirlerde yaşayanlar için ideal bir alternatif sunuyor. Yol boyunca hiç ses çıkarmadan ilerleyen yüzde 100 elektrikli Smart EQ, kullanıcılarına konforlu bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Bu minik elektrikli araç yüzde 80 dolum oranına 45 dakika gibi kısa bir süre içinde ulaşmasıyla da beğeni topluyor.

2.5. Renault Zoe E-Tech

Dört kişilik kapasitesiyle aileler için ideal bir alternatif olan Renault Zoe E-Tech, 395 kilometreye varan sürüş menzili sunuyor. Normalde 2 saat 15 dakika içerisinde tam doluma ulaşan bu araç, hızlı şarj istasyonlarında 1 buçuk saatte şarj olabiliyor.

3. Minik Elektrikli Arabaların Avantajları Nelerdir?

Geleneksel araçlar yakıt tüketimi ile ciddi maliyetlere yol açarken minik elektrikli arabalar daha ekonomik bir kullanım sunuyor. Aynı zamanda bu araçlar kısa süre içinde şarj olabildiği için yolculuğunuzu da sekteye uğratmıyor. Elektrikli araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarları ise aracın motor silindir hacmine, yaşa ve piyasa değerine göre değişiklik gösteriyor. Bu sayede minik modellerde elektrikli araç vergi oranları da daha düşük oluyor.

Elektrikli araç alırken dikkat edilecekler listesini incelemek ve elektrikli araçlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için linke tıklamayı unutmayın!