Elektrikli Araç Kiralama Neden Mantıklı Bir Seçenek?

Elektrikli araçlar geleceğin yeni normali haline geliyor. Çünkü geliştirilen teknolojilerin de getirisiyle bu araç türleri, artık geleneksel otomobillerden daha makul bir alternatif olarak öne çıkıyor!

Elektrikli Araç Kiralama Neden Mantıklı Bir Seçenek?

Elektrikli araçlar (EV: Electric Vehicle), günümüzde geçmişe kıyasla çok daha fazla adından söz ettiriyor. Bilhassa geleneksel araçlarla karşılaştırıldığında pek çok avantajı bulunan EV’ler, gelecekte yollarda daha sık görüleceğe benziyor. Öyle ki araç kiralama şirketleri de elektrikli otomobillerden oluşan yeşil filolar kurmaya başladı bile! Peki, EV’lerin araç kiralama sektöründe gittikçe daha da popülerleşmesinin sebepleri nelerdir dersiniz?

1. Daha Az Karbon Salınımı

Elektrikli araç türleri, kendi içlerinde hibrit ve tamamen elektrikli olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tamamen elektrikle çalışan araçlar sıfır karbon salınımı özellikleriyle ayrıcalık kazanıyor. Bu da otomobillerin çevreye etkisi olan emisyon sorununa çözüm getirerek daha temiz bir doğa ve gelecek anlamına geliyor. Hibrit araçlar ise bir elektrik motoruna sahip olmanın yanında benzin veya dizel yakıt da kullanıyor. Yani, karbon salınım seviyeleri geleneksel araçlardan daha az olmakla birlikte sıfır da olmuyor.
Sadece elektrik motoruyla çalışan otomobillere geçiş evresinde, hibrit araçlar umut vadeden bir seçenek olarak kullanıcıya sunuluyor. Karbon emisyonunun çevre ve insanlık için ne kadar ciddi bir sorun olduğu göz önüne alındığında ise, çevre dostu diyebileceğimiz tek seçeneğin elektrikli araçlar olduğu açıkça görülüyor.

2. Minimum Gürültü Seviyesi

Geleneksel araçlarda içten yanmalı motorlar kullanılıyor. Yani, motorun çalışmasını sağlayan enerji, kullanılan yakıtın yanması sonucu elde ediliyor. Bu ise fazlasıyla gürültülü bir süreç! Oysa elektrikli araçlar, yalnızca bir elektrik motoru yardımıyla çalışıyor. Haliyle bu, çok daha sessiz bir sürüş deneyimi sağlıyor. Hatta sürücü ve yolcuların duyacağı yol gürültüsü ile rüzgâr ve lastiklerden gelen uğultular bile motorun sesinden fazla duyuluyor.

3. Tasarruflu Yakıt Maliyetleri

Ortalamalara bakıldığında, içten yanmalı motorlarda birim mesafeyi aşmak için tüketilen yakıtın maddi karşılığı, elektrikli motorlara kıyasla yaklaşık yüzde 70 daha fazla! Yani elektrikli araçların yakıt maliyetlerinin içten yanmalı motorla çalışanlara göre çok daha düşük olduğu söylenebilir. Aynı zamanda elektrik fiyatları, diğer yakıtların fiyatlarından hem daha uygun hem de daha az dalgalanıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında ise EV’lerin yakıt maliyetlerinde sağladığı tasarrufu yadsımak mümkün olmuyor.

4. Konforlu Sürüş Deneyimi

Elektrikli araçlarda tek vitesli bir şanzıman bulunuyor. Aracı çalıştırmak, şanzımanın motordan gelen gücü (tork) tekerleklere iletmesi ile mümkün oluyor. Üstelik EV motorları, çalışmaya başladıkları andan itibaren anlık tork üretebiliyor. Bu da geleneksel araçlara kıyasla EV’lerin tepki verme ve hızlanıp yavaşlama sürelerini büyük oranda düşürüyor. Böylelikle EV’ler, sürücülerine geleneksel araçlara kıyasla çok daha konforlu ve akıcı bir sürüş deneyimi sunabiliyor.
Aynı zamanda, elektrik motorlarının içten yanmalı motorlara göre daha az yer kapladığı da bilinen bir gerçek. Çünkü elektrikli araç bataryaları, genellikle arabaların altına monte ediliyor. Bu sayede elektrikli araçların yolcu bölmeleri fosil yakıt tüketen araçlara göre daha geniş oluyor.

5. Artan İstasyon Sayısı

Türkiye’de elektrikli araçların şarj olabileceği istasyonların sayısı her geçen gün artıyor. Bu artış, özellikle büyük şehirlerde daha fazla! Bununla birlikte EV’ler, elektriğin olduğu her yerde şarj edilebilmeleri sayesinde kullanıcılarına büyük bir avantaj ve esneklik sağlıyor. Yani EV’leri yalnızca şarj istasyonlarında değil; uygun fiyat avantajıyla alışveriş merkezlerinde ve hatta evlerde bile şarj etmek mümkün oluyor!

6. Kullanıcı Fikirleri

Otomobil kullanıcılarının araç kiralama tercihlerine dair yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 70’i geleneksel araç tercih ettiğini ifade ediyor. Bununla birlikte, yüzde 74’lük kısmın elektrikli araçlara bakış açısının olumlu olduğu görülüyor. Bu umut verici bir gelişme. Çünkü geleceğin dünyasını daha temiz ve karbon salınımından arınmış olarak inşa etmenin bir yolu da elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasından geçiyor. İnsanların bu noktada bilinçlenmesi ise EV’lere yönelimi olması gereken seviyelere getirecek gibi görünüyor.

Hedef Filo, çevreci filo kiralama fırsatları ile şirketiniz için en kaliteli hizmetleri sunmaya aday!