Elektrikli Araç Dönüşümü Nedir?

Akaryakıt ve LPG fiyatlarındaki artış, araç kullanıcılarını yeni bir fikir üzerinde araştırma yapmaya sürüklüyor: Akaryakıt tüketen araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesi…

Elektrikli Araç Dönüşümü Nedir?

Elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) hangi yönlerden avantajlı bir seçim olduğunu biliyor musunuz? En başta gelen sebeplerden biri elbette, bu araç türünün doğa dostu bir yolculuk deneyimini mümkün kılması. İçten yanmalı motorlu araçlardan salınan karbondioksit miktarının (yılda yaklaşık 4.6 ton) küresel ısınmayı hızlandıran en önemli sebeplerinden biri olması, son yıllarda elektrikli araçlara olan tercihin artmasına neden oluyor. Peki, tek sebep bu mu dersiniz?

1. Elektrikli Araçlara İlgi Neden Artıyor?

Elektrikli araçların avantajlar arasında, düşük maliyet avantajı öne çıkıyor. Elektrikli araçlar, geleneksel araçlardan farklı olarak dizel veya benzin yerine şarj sistemi ile kullanılıyor. Bu sebeple elektrikli araçların yakıt maliyeti, içten yanmalı araçlara göre çok daha az oluyor. Bunun yanı sıra elektrikli araçların geleneksel araçlara kıyasla bakım ve onarım masrafları da çok daha düşük seviyede kalıyor. Ayrıca EV’lerin teknolojik ve az parçalı donanımlarından dolayı herhangi bir sıkıntının meydana gelmesi ihtimali de geleneksel araçlara kıyasla daha az oluyor.
Tüm bunlar, EV’leri otomobil kullanıcıları için son derece cazip bir hale getiriyor. Fakat EV satış fiyatlarının da son derece yüksek olması kullanıcıları epey düşündüren bir nokta oluyor. Bundan dolayı da içten yanmalı arabayı elektrikliye dönüştürme sistemleri araştırılıyor. Elektrikli araç dönüşümü olarak bilinen bu sistem, bazı ülkeler tarafından kolay bir şekilde uygulanabiliyor. Peki, elektrikli araç dönüşümü Türkiye’de var mı? Elektrikli araç dönüşümü nasıl yapılır? Gelin, birlikte bakalım!

2. Elektrikli Araç Dönüşümü Nedir?

Elektrikli araç dönüşümü, geleneksel araçta bulunan şanzıman, egzoz, yakıt deposu ve içten yanmalı motorun çıkartılması ve yerine elektrikli araçlarda bulunan bataryaların ve elektrik motorunun yerleştirilmesi işlemini ifade ediyor. Genel kanının aksine kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen bu işlem, çevre duyarlılığı kapsamında dünya genelinde oldukça yaygın bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Elektrikli araç dönüşümü ile birlikte, geleneksel araçta bulunan benzin göstergesi batarya göstergesi ile değiştiriliyor. İçten yanmalı aracın tüm sistemi, otomobil bağlantı elemanlarının eklenmesi sayesinde tamamen elektrikli araç sistemine adapte oluyor. Elektrikli araç dönüşümünde geleneksel araçlar, tam elektrikli araçlara dönüştürülebildiği gibi tercihe bağlı olarak hibrit araçlara da dönüştürülebiliyor. Üstelik hibrit araç dönüşümü, elektrikli araç dönüşümüne kıyasla daha kısa bir sürede tamamlanıyor.

3. Elektrikli Araç Dönüşüm Firmaları Nelerdir?

Türkiye’de elektrikli araç dönüşümü henüz yapılamıyor. 2016 yılında Resmî Gazete’de yayınlanan bir karara göre, içten yanmalı araçların hibrit ya da elektrikli araç dönüşümü yapılarak trafiğe çıkması yasak. Buna karşın ülkemizde, yurt dışına elektrikli araç dönüşümü yapan bazı firmalar bulunuyor. Diğer yandan ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrikli araç dönüşümünün Türkiye’de gerçekleşebilmesi için “Fosil Yakıtlı Araçların Elektrikliye Dönüşüm Projesi” üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

4. Elektrikli Araç Dönüşüm Maliyeti 2022

Dünyada elektrikli araç dönüşüm maliyeti 2022 yılı itibarıyla 6 ila 10 bin dolar arasında bulunuyor. Yurt dışındaki bazı firmalarda bu tutar elektrikli araç dönüşümünün tüm aşamalarını kapsarken, bazı firmalarda 6 bin dolar sadece parça değişimi için geçerli oluyor. Bunun yanı sıra piller ve kurulum masrafı için de 1 ila 3 bin dolar alınabiliyor.
Elektrikli araç dönüşümünde kullanılacak parçaların daha güçlü seçilmesi ile birlikte elektrikli araç dönüşüm maliyeti 20 bin dolardan fazlasına tekabül edebiliyor. Fakat bu tutar aracın uzun dönemdeki yakıt tasarrufu, az bakım masrafı ve çevresel etkisi göz önüne alındığında yurt dışındaki sürücüler tarafından gözden çıkarabiliyor.

Hedef Filo’dan alacağınız elektrikli araç kiralama hizmeti ile şirketiniz için hem yeşil bir adım atmaya hem de yakıt giderlerinizden tasarruf etmeye ne dersiniz? Kiralama teklif formunu doldurarak ilk adımı atabilirsiniz!