PHEV - Plug-in Hibrit Elektrikli Araç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Elektrik araç dünyasına dair keşfedilmesi gereken pek çok detay var! Bunlardan ilki, elektrikli araçların türleri. Peki, elektrikli araç piyasasında önemli bir yer tutan plug-in hibrit elektrikli araçlar hakkında neler biliyorsunuz?

PHEV - Plug-in Hibrit Elektrikli Araç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel araçlardan yayılan endişe verici karbon emisyon oranları ve artan akaryakıt fiyatları, elektrikli araçlara (Electric Vehicles: EV) duyulan ilginin temel nedenleri arasında bulunuyor. Kullanım kolaylığı, düşük arızalanma riski, sessiz ve konforlu sürüş deneyimi, ileri teknolojiye sahip donanımlar gibi birçok neden de elbette elektrikli araçları popülerleştiren detaylar arasında!

Elektrikli araçların kendi içinde farklı türlere ayrılması, öte yandan alıcı adaylarının kafasını karıştırabiliyor. Nitekim elektrikli araçlar hibrit otomobiller (HEV), tamamen elektrikli otomobiller (BHEV) ve yakıt hücreleri otomobiller (FCEV) olmak üzere toplam üç ana gruba ayrılıyor. Hibrit otomobiller altında sunulan farklı beş model ise işleri gittikçe daha da karmaşık bir hale getirebiliyor. Peki, hibrit araçlar arasında büyük yer tutan plug-in hibrit elektrikli araçlar hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz?

1. PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle Nedir?

Plug-in hibrit elektrikli araç, kısaca PHEV olarak bilinen prizle şarj edilebilir hibrit otomobil türünü oluşturuyor. “Kablolu Hibrit Araç” olarak da bilinen PHEV, elektrikli araçlar arasında popülerliği ile en çok öne çıkan modellerden biri oluyor. Hibrit otomobiller kategorisinde yer alan plug-in elektrikli araçlarda hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru bulunuyor.

Plug-in hibrit elektrikli araçlar, EV dünyasına giriş yapmak isteyen ancak tam elektrikli araç almak konusunda ikilem yaşayan kullanıcılar için en ideal tercih oluyor. Çünkü plug-in hibrit araçlar, şarj istasyonunun bulunamadığı ya da aracın herhangi bir sebeple şarj edilemediği durumlarda, dizel veya benzinli motor ile çalıştırılabiliyor.

2. Fişli Hibrit Elektrikli Araçların Motor Çalışma Prensibi

Fişli hibrit elektrikli araçların motor çalışma prensibi kendi kendini şarj eden klasik hibrit araçlara benziyor. Ancak plug-in hibritler klasik hibritlere göre daha büyük bataryaya sahip olduğu için şarj ünitesine takılarak da şarj edilebiliyor.

Plug-in hibrit araçlar tipik olarak tamamen elektrik modunda kullanılmaya başlıyor ve şarj tamamen bitene kadar araç elektrikle çalışıyor. Akü boşaldığında ise devreye içten yanmalı motor giriyor. Bu şekilde araç geleneksel bir hibrit gibi çalışırken, güç ikmalini şarj edilerek de karşılayabilmesi bakımından işlevsel bir kullanım sağlıyor.

3. Fişli Hibrit ile Hibrit Elektrikli Araçlar Arasındaki Fark Nedir?

  1. Plug-in fişli hibrit araçlar, geleneksel araçlardan daha büyük bir elektrik bataryasına sahip oluyor. Çünkü bu araç tipinde batarya, aracın birincil güç kaynağını oluşturuyor.
  2. PHEV’lerde içten yanmalı motor akünün bitmesi ile devreye giriyor. Diğer hibrit araçlarda ise batarya, yalnızca düşük hızlarda iken araca yeterli gücü sağlıyor.
  3. Fişli hibrit araçlardaki batarya diğer hibrit araçlardan büyük olduğu için daha maliyetli değişim ücretine sahip oluyor.
  4. Tam veya fişli hibrit elektrikli araçlarda şarj, harici bir güç kaynağına bağlanılarak sağlanıyor. Klasik hibrit otomobillerin harici bir güç kaynağından şarj edilmesine ise gerek bulunmuyor. Çünkü bu araçlar kendi kendini şarj edebiliyor.

Tüm dünyada geleneksel araçlardan elektrikli araçlara doğru bir dönüşüm gerçekleşiyor. Siz de bu dönüşümün neden ve nasıllarından haberdar olarak elektrikli araçlara dair bildiklerinizi artırabilirsiniz. Bunun için Hedef Filo EV’yi takipte kalmanız yeterli!