Elektrikli Tırlar ve Lojistik Sektöründeki Yeri

Elektrikli tırlar, lojistik sektöründe yeşil bir devrim yaratıyor! Elektrikli araçların yüksek teknoloji ile donatılmış çevre dostu standartları, taşımacılık sektörünün de yıldızı haline gelmeye başladı. Peki, siz elektrikli tırlar hakkında neler biliyorsunuz?

Elektrikli Tırlar ve Lojistik Sektöründeki Yeri

Ulusal ve küresel ticaret için büyük öneme sahip olan lojistik sektörü, bugünlerde büyük bir dönüşümden geçiyor. Lojistik sektöründe uzun yıllardır kullanılan içten yanmalı motora sahip geleneksel tırlar yerini yavaş yavaş elektrikli tırlara bırakıyor. Peki, sizce bu değişim tesadüf mü? Elbette değil! Tüm insanlık küresel iklim değişikliğinin etkileri ile savaşıyor. Buna karşın geleneksel tırlar, ulaşım sektöründeki sera gazı emisyonlarının yüzde 39’una ve tüm fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 5’ine yol açıyor.
Yeni nesil bir çözüm olan elektrikli tırlar yalnızca çevre dostu olduğu için değil, geleneksel tırlara göre farklı avantajlar sunduğu için de tercih ediliyor. İçten yanmalı geleneksel bir tırın arızalanma riski ve onarım ücreti oldukça yüksek iken, elektrikli tırlarda durum bundan farklı. Elektrikli tırlar, daha az parçaya sahip olduğu için daha düşük arıza riskine sahip oluyor. Üstelik elektrikli tırların yakıt verimliliği de lojistik şirketleri için son derece cezbedici!

1. Elektrikli Tır Nedir?

Elektrikli tır, elektrik enerjisi ile çalışan tırları oluşturuyor. Şehirler ve ülkeler arası taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan elektrikli tırlar, sıfır karbon emisyonuna sahip olarak küresel karbon ayak izini azaltmaya katkı sağlıyor. Hem genel halk sağlığı hem de lojistik sektörünün maddi kaygılarının elektrikli tırlara geçişteki en büyük faktörlerden olacağı öngörülüyor.
Lojistik sektörünün yeni ve değerli bir yatırımı olan elektrikli tırlar, 2021 ve 2022 yıllarında pek çok üretici firma tarafından piyasaya sunuldu. Elektrikli tırlara olan talep, bu yöndeki üretimin gitgide artacağını ve yakın bir gelecekte taşımacılık faaliyetlerinde rol oynayan tüm filoların elektrikli versiyonlarına döneceğini gösteriyor.

2. Elektrikli Tırların Özellikleri Nelerdir?

  1. Elektrikli tırlar, geleneksel tırlardan farklı olarak elektrik enerjisi ile çalışıyor.
  2. Dizel motor ve benzinli motor bulunmayan elektrikli tırlarda sadece elektrik motoru bulunuyor.
  3. Elektrikli tırlarda yakıt ikmali, şarj ünitesi ve şarj kablosu yoluyla sağlanıyor.
  4. Uzun yollar kat eden elektrikli tırlar, yoluna hız kesmeden devam edebilmek için verimli şarj sistemleri ile donatılıyor. Bu konuda pek çok ülke elektrikli şarj istasyonları sayısını artırıyor.
  5. Elektrikli tırlar, içten yanmalı motorlu tırlara göre daha verimli bir seçenek oluşturuyor. Örneğin; bir elektrikli tır, fren yaparken veya rölantideyken geleneksel tırlara göre yaklaşık yüzde 15-20 oranında daha az enerji harcıyor.
  6. Artan fosil yakıt fiyatlarına karşın, elektrikli tırlar daha uygun enerji maliyetlerine sahip oluyor.
  7. Elektrikli tırlar içten yanmalı motora sahip olmadığı için yağ değişimine veya oto filtrelerine gerek duymuyor. Bu nedenle daha az bakım sorumluluğu ve masrafı barındırıyor.
  8. Ülkeler, küresel karbon ayak izini azaltmak adına elektrik tırlara geçiş için çeşitli vergi avantajları sağlıyor.

3. Elektrikli Tır Üreticileri Kimlerdir?

Bilindik tır üreticilerinin pek çoğu elektrikli tır piyasasında da adından söz ettiriyor. Örneğin; Hollandalı otomobil ve ticari taşıt üreticisi olan DAF, 2021 yılından bu yana piyasaya birçok elektrik tır sundu. Elektrikli araç piyasasının öncülerinden olan Tesla da elektrikli tır alanında devrim yaratacak projeler geliştiriyor. Tesla’nın geliştirdiği Semi Truck, 20 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. Tek şarjla 800 kilometre seyahat etme kapasitesine sahip olan bu model, sadece 30 dakikalık şarjla enerjisinin yaklaşık yüzde 70’ini geri kazanıyor.
Bunun yanı sıra Volvo, Mercedes Benz ve FAW Group gibi birçok ünlü otomotiv üreticisi de elektrikli tır piyasasında adından söz ettiriyor. Alman lojistik şirketi DHL, Volvo ile Mayıs 2022’de yaptığı anlaşma ile Avrupa rotalarına toplam 44 yeni elektrik tır ve kamyon çıkardı. 2023 yılı ve sonrası itibarıyla elektrik tır üreticilerinin ve üretiminin daha da artacağı ise kolaylıkla tahmin edilebiliyor.

4. Elektrikli Tır Fiyatları Nasıldır?

Elektrikli araçlar, sahip olduğu ileri teknoloji ve yüksek donanımlar ile geleneksel araçlara göre daha pahalı. Durum elektrikli tırlarda da aynı şekilde seyrediyor. Tesla Semi Truck’ın fiyatı, 500 kilometre menzil suran araçlarda 150 bin olurken, 800 kilometre menzil sunan araçlarda 180 bin dolar. Diğer elektrikli tır fiyatları da buna yakın aralıkta bulunuyor. Bunun yanı sıra çoğu elektrikli tır üreticisi bu araçlar için henüz net bir fiyat sunamıyor. Bununla beraber, elektrikli tırların premium segmentte olması sebebiyle yüksek fiyatlarla piyasaya sunulacağı rahatlıkla öngörülüyor.

5. Lojistik Sektöründe Elektrikli Tırların Önemi ve Geleceği

Danışmanlık firması PricewaterhouseCoopers tarafından hazırlanan raporda, elektrikli tırların önümüzdeki 15 yıl içinde dünyanın büyük bölümünde geleneksel tırların yerini alacağı paylaşılıyor. Bilhassa 2030 gibi yakın bir tarihte Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin’de bulunan tırların üçte birinin elektrikli tırlardan oluşacağı söyleniyor. Tüm dünyanın karbon emisyonlarını azaltma noktasındaki büyük özverisi ile bu değişimlerin oldukça hızlı bir şekilde hayata geçeceği tahmin ediliyor.
Lojistik sektörünü daha sürdürülebilir bir hale getirmeye yardımcı olan elektrikli tırlar, sektördeki maliyetleri azaltması sebebiyle de büyük rağbet görüyor. Fosil yakıt tüm dünyada gittikçe daha da pahalanırken elektrikli tırlar bu konuda bir kurtarıcı olarak görülüyor. Elektrikli tırlar yakıt ve bakım masrafları bakımından incelendiğinde geleneksel tırlara göre daha avantajlı bir seçim olsa da, bu araçların satış fiyatları her işletmenin erişemeyeceği bir skalada. Buna rağmen elektrikli tırlar, sürdürülebilir lojistik için umut olmaya devam ediyor.

Elektrikli araçlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ister misiniz? Öyleyse Hedef Filo tarafından siz elektrikli araç tutkunları için hazırlanan içerikleri kaçırmayın!