Elektrikli Motosiklet Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Tıpkı elektrikli araçlar gibi elektrikli motosikletler de gün geçtikçe hayatımızda daha görünür hale gelmeye başladı. Peki, elektrikli motosikletlerin bu kadar çok tercih edilmesinin ardında yatan faktörler sizce neler olabilir? Sürücüler elektrikli motosikleti nasıl kullanmalı ve bunun için gerekli şartlar neler? Konuya ilişkin tüm detaylara sizin için ışık tuttuk!

Elektrikli Motosiklet Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Elektrikli motosikletler gelecek için daha temiz bir çevre inşa etme bilinciyle ortaya çıkan teknolojik buluşlardan sadece bir tanesi. Temiz, yenilenebilir ve bir o kadar da sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelim, günbegün hayatımızın her alanında daha fazla görünür hale gelmeye başlıyor. Elektrikli motosikletlere baktığımızda ise bütçe, çevre ve kullanıcı dostu araç deneyimini layığıyla sunduğunu söylemek mümkün. Gelin, bu yeni nesil tek kişilik araçların sunduğu avantaj ve kolaylıklara daha yakından bakalım!

1. Elektrikli Motosiklet Nedir?

Elektrikli motosikletlerin kökenine baktığımızda ilk olarak 1881 yılında Fransa’da ortaya çıktıklarını görüyoruz. Çok şaşırtıcı değil mi? Peki neden bu araçlar yüzyıllar sonrasında yeni bir buluş gibi piyasaya tanıtılmış olabilir? Hemen açıklayalım! Gustavo Troube tarafından üretilen ilk elektrikli bisiklet o dönemin teknik şartlarından kaynaklı olarak bu alandaki araçların gelişimine fırsat sunmuyordu. Bundan ötürü yüzyıllar süren teknolojik gelişmelerin ışığında söz konusu araçların ancak karşımıza çıkabildiğini görüyoruz.

Elektrikli motosiklet nedir sorusuna gelecek olursak, motosikletlerin çalışma prensibinin çevreye duyarlı bir şekilde revize edilmesi sonucu yalnızca elektrik enerjisiyle şarj olan ve standart motosikletlerle benzer işleve sahip ulaşım araçları olduğunu söyleyebiliriz.

2. Elektrikli Motosiklet Nasıl Çalışır?

Elektrikli motosikletler, en yaygın motor türlerinden olan “göbek motorları” ile çalışıyor. Ön veya arka tekere monte edilen bu motor tipi, lastikleri çekme ve itme görevi üstleniyor. Elektrikli motosikletler için iki farklı temel motor seçeneği mevcut. Bunlar, mid drive motor ve pedal destekli motor alternatifleri olarak karşımıza çıkıyor. Mid drive motorlar, daha az pil tüketimine sahip olması yönünden daha kullanıcı dostu oluyor. Öte yandan bu düşük batarya tüketimine rağmen bu araçların performansı da oldukça yüksek. Yokuşlarda vites değişikliği yapmanıza olanak tanıyan mid drive motorlu elektrikli motosikletler kolayca yokuş çıkabiliyor.

Pedal destekli modellerde ise elektrik motoru yalnızca pedal çevirerek çalıştırılabiliyor. Pedal sistemli elektrikli motosikletler yine pedal çevirerek dik yokuşlara tırmanmanıza olanak tanıyor. Elektrikli motorun gücünden tasarruf etmek adına pedalları kullanmaya imkan tanıması yönünden bu araçlar, bütçe dostu bir kullanıcı deneyimi vadediyor. Elektrikli motosikletlerin çalışma prensipleri motor tipine göre farklı gibi görünse de aslında temelde yine aynı prensiple çalıştıklarını söylemek mümkün.

3. Elektrikli Motosiklet Nasıl Kullanılır?

“Şarjlı motor nasıl kullanılır?” sorusunu en basit şekilde şu biçimde açıklayabiliriz: Pedalı çevirerek elektrikli motosikletler kolayca hareket ettirilebiliyor. Tıpkı, elektrikli araçlar için gaz pedalına basmanın yeterli olduğu gibi… Pedal çevirme işlemini bir itici güç veya bir tür kıvılcım olarak düşünebilirsiniz. Bu adımla birlikte elektrik aksamına gerekli olan potansiyel enerji sağlanıyor ve elektrikli motorla pek çok keyifli yolculuk mümkün oluyor.

4. Elektrikli Motosiklet Kullanmanın Şartları Nelerdir?

Elektrikli motosiklet kullanmak için M sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekiyor. İlk zamanlarda yeterince yaygınlık söz konusu olmadığından bu kural geçerli olmasa da artık Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yapılan yeni düzenlemelere istinaden elektrikli motosikletler de M sınıfı sürücü belgelerine dahil oldu.

Alt sınırı 16 olan olan elektrikli motosiklet ehliyet yaşı ise öne çıkan bir başka konu maddesi. 16 yaş ve üzeri tarafından kullanıma uygunluk gösteren elektrikli motosikletler de artık en temel ve en yaygın ulaşım araçları arasında ön plana çıkıyor. Ruhsat konusuna baktığımızda ise 250 vat veya daha yüksek kapasiteli elektrikli araçların mutlaka ruhsat ve plaka zorunluluğu bulunuyor.

5. Elektrikli Motosikletlerin Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araçların avantajları su götürmez bir gerçek ancak elektrikli motosikletler de kullanıcıların hayatına pek çok fayda ve katkı sağlıyor. Şehir ulaşımlarında hızlı ve pratik çözümler sunabilen elektrikli motosikletler, yoğun trafikte ideal alternatiflere dönüşebiliyor! Bunun yanı sıra hem enerjiden hem de zamandan tasarruf sağlayan elektrikli motosikletler eş zamanlı olarak cebinizi de koruyor. Yük taşıma kolaylığı, bedensel hareketi desteklemesi, daha sağlıklı bir alternatif olabilmesi, açık hava ve güneş ile teması sağlaması yönünden elektrikli motosikletler pek çok faydalı özellik barındırıyor.

Elektrikli araçların sunduğu avantajların yanı sıra elektrikli araç ÖTV ve MTV işlemleri gibi pek çok konuya da ışık tutan Hedef Filo, daha iyi bir ulaşım deneyimine giden yolda daima yanınızda!