Türkiye'de her araç sahibi Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerini yapmakla yükümlü. Bu ödemeler geleneksel otomobillerin yanı sıra elektrikli araçlar için de geçerli. Peki, elektrikli araçlarda MTV tutarlarının nasıl hesaplandığından haberdar mısınız?
Motorlu Taşıtlar Vergisi, aracın türü fark etmeksizin tüm taşıtları kapsayan bir vergi çeşidi. Ancak dünyanın dört bir yanında çevre dostu bir yol izleyen elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) kullanımını teşvik etmek için hükümetler MTV ödemelerinde muafiyet veya indirim uygulayabiliyor. Resmi Gazete'de paylaşılan bilgilere göre Türkiye’de MTV ödemeleri hem elektrikli araçlarda hem de içten yanmalı geleneksel otomobillerde iki taksit olarak toplanıyor. Bunun yanı sıra elektrikli araç vergi hesaplama noktasında bu taşıtların avantajlı olduğu da açıkça göze çarpıyor!
Çevre dostu olmasıyla bilinen EV’lerin daha yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için MTV ödemeleri dörtte bir oranında toplanıyor. Yani elektrikli araçları tercih ederek daha düşük oranlarda MTV ödemesi yapabilirsiniz. Öyleyse, elektrikli araçlar hakkında bilmeniz gereken en önemli konulardan biri olan MTV hesaplamasının nasıl yapılacağına gelin birlikte bakalım!
MTV hesaplama elektrikli araçlarda Karayolları Trafik Kanununa göre belirleniyor. Bununla birlikte aracın yaşı, piyasa değeri ve kilovat (kW) bilgisi de ödenmesi gereken MTV tutarında belirleyici bir rol üstleniyor. MTV konusu yukarıda da değindiğimiz üzere elektrikli araçların avantajları arasında yer alıyor. Nitekim geleneksel otomobillere kıyasla elektrikli otomobillerin MTV ödemesi daha düşük oluyor.
Elektrikli araçlarda MTV ve ÖTV ödemesi yaparken aracın yaşı belirleyici bir rol üstleniyor. Ödenecek yıllık vergi tutarı taşıtların yaşlarına göre gruplanıyor. Bu yaş grupları ise aşağıdaki gibi beşe ayrılıyor:
MTV ödemeleri elektrikli araçlar için motor hacmine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Elektrikli araçların motor hacmi için ise dokuz farklı grup bulunuyor:
Aracın piyasa değeri, geleneksel araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da ödenecek MTV tutarını etkileyen bir diğer unsur. Ancak aracın piyasa değeri, motor hacmi ve yaşı elbette birbirinden bağımsız değil. Örneğin; 80 kW motor hacmine sahip olan bir araç 1 ila 3 yaş arasında ve 200 bin TL'den az piyasa değerine sahipse farklı bir ödeme tutarı çıkıyor. 4 ila 6 yaş arasındaysa ve 200 bin TL'den fazla piyasa değerine sahipse ayrı bir ödeme tutarı hesaplanıyor.
Elektrikli araç MTV hesaplama işlemleri içten yanmalı motorla çalışan araçların vergi miktarının 4'te 1'i kadar oluyor. Örneğin; aynı özelliklere sahip içten yanmalı araç için bin TL olarak belirlenen MTV ödemesi, elektrikli araçlar için 250 TL oluyor. Elektrikli araç kullanımını teşvik etmek amacıyla belirlenen bu vergi tutarı, tıpkı içten yanmalı araçlarda olduğu gibi aracın yaşına, piyasa değerine ve motor hacmine göre değişiklik gösteriyor. Ancak elektrikli araba kullanan kişiler, geleneksel otomobil kullanan kişilere göre her hâlükârda daha az MTV ödemesi yapıyor.
Cumhurbaşkanı kararına göre yapılan yeni yasal düzenleme uyarınca elektrikli araçlara 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanan MTV tutarları şu şekilde sıralanıyor:
Elektrikli otomobil MTV hesaplama işlemine değindiğimize göre, bir de ödeme detayları hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım. Tüm araç sahiplerinin sicil kaydını başlattıktan sonra ödemekle yükümlü olduğu MTV, sicil kaydı silinene kadar devam ediyor. Her yıl düzenli olarak ödenmesi gereken MTV'ye dair sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Elektrikli otomobil vergi hesaplaması yaptıktan sonra ödeme vadelerine de dikkat etmeniz gerekiyor. Yılda iki defa ödemekle yükümlü olduğunuz MTV'yi ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksit halinde yatırabilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni bankadan ödeyebilirsiniz. Dilerseniz anlaşmalı bankalar aracılığıyla bankaya gitmeden internet şubesi üzerinden de ödeme yapabilirsiniz. Elektrikli araba vergisi hesaplamasını e-Devlet üzerinden de kontrol edip yine bu platform üzerinden ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Elektrikli aracın çalınması durumunda MTV ödemesi yapmamak için tescil kaydını sildirmeniz gerekiyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 8'inci maddesi gereğince, çalınan araçlardan ödeme alınmıyor. Çalınan aracın bulunması halinde tescil kaydı üzerinde gerekli düzenlemeleri yaptırarak vergi ödemelerine devam etmeyi unutmamalısınız.
İndirimli MTV ödemesi elektrikli araçların sunduğu avantajlardan yalnızca biri. Siz de hem avantajlı hem de sürdürülebilir bir seçim yaparak EV'lere geçmeyi planlıyor fakat batarya dolumunu dert ediyorsanız, endişelenmeyin. Elektrikli araçlarda şarj imkanı Türkiye'nin her bölgesinde gelişmeye devam ediyor!