Elektrikli araçları gece şarj etmenin çok daha ekonomik ve çevre dostu bir tercih olduğunu daha önce de duymuş muydunuz? Üstelik elektrikli aracınızı gece şarj etmenin avantajları bunlarla sınırlı değil. Detayları merak ediyorsanız satırlarımızı takip edebilirsiniz!
Son yıllarda elektrikli araçlar (EV)’ın otoyollarda giderek yaygınlaşmaya başladığını siz de muhakkak fark etmişsinizdir. Bu nedenle artık şehirlerin pek çok noktasında bir elektrikli araç şarj istasyonuna rastlamak da artık daha mümkün. Enerji kaynaklarını daha verimli kullanmaya teşvik eden elektrikli araçları bu istasyonlar ya da evinizdeki prizlerle dilediğiniz zaman şarj edebilirsiniz. Ancak şu da var ki elektrikli aracı gece şarj etmek, gündüz şarj doldurmaya kıyasla çok daha avantajlı. Peki, acaba elektrikli araçları neden gece şarj etmek gerekiyor? İşte cevaplar!
Elektrikli araçları gece şarj etmek, düşük elektrik tarifelerinden yararlanmayı, şebeke yükünü azaltmayı ve bataryanın serin hava koşullarında verimli çalışmasını sağlıyor. Hadi, elektrikli araçlar hakkında merak edilen bu konuyu biraz daha detaylandıralım:
Günlük hayatın yoğun temposunda elektrikli aracınızı şarj etmeye vakit bulamıyor olabilirsiniz. Bu gayet normal bir durum. Modeline göre değişkenlik gösterse de elektrikli araç batarya dolumu saatler alabiliyor. Bu nedenle EV sahipleri zamandan tasarruf edebilmek adına araçlarını gece şarj etmeyi tercih ediyor.
Bir EV sahibi olarak aracınızı şarj ettiğiniz saatlerin maliyet açısından çok da fark yaratmadığını gözlemlemiş olabilirsiniz. Örneğin; aracınızı gün içinde hangi saatte şarj ederseniz edin faturada aynı rakamlarla karşılaşıyor olmanız mümkün. Fakat aslında elektrikli araçları gece şarj etmek çok daha ekonomik.
Gündüz saatlerinde ve öğleden sonra enerji üreten santraller daha yoğun çalışıyor. Hatta gece ve gündüz enerji üretim miktarları karşılaştırıldığında iki kata kadar fark gözlemleniyor. Çünkü gündüz vakti yenilenebilir olmayan enerji kaynakları daha çok kullanılıyor. Tüketiciler bu farka ve maliyet açısından avantajlara faturalarda şahit olamıyor. Oysaki elektrikli araçları gece saatlerinde şarj etmek, yenilenebilir enerjiyi daha verimli kullanmayı sağlıyor. Elektrikli araçlarda şarj maliyeti hesaplama konusuna ilişkin daha merak ettikleriniz varsa içeriğimize göz atabilirsiniz.
Elektrikli araçların avantajları ile tercih edilmesindeki sebeplerden belki de ilki, tabii ki çevre dostu bir kullanım sağlamaları. Temelde bu araçlar yenilenebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanmayı sağlıyor ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor. Elbette bu durum elektrikli araçları nasıl kullandığımıza ve bakımını nasıl yaptığımıza göre de şekillenebiliyor. EV araçları gece saatlerinde şarj etmek yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını mümkün kılıyor. Yaşadığınız bölgeye yakın şarj istasyonları arıyorsanız elektrikli araç Türkiye şarj haritası içeriğimizden de faydalanabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında hakim olan sıcaklıklar ve yüksek nem oranı, elektrikli araçların menzilinin azalmasına neden olabiliyor. Ayrıca şarj istasyonlarındaki bekleme süresinin artmasına da yol açıyor. Bataryanın aşırı ısınmasını önlemek için sistem daha yavaş çalışır hale gelebiliyor. Bu nedenle elektrikli araçları gece şarj etmek daha avantaj elde etmeyi sağlıyor. Hava durumunun şarja etkisi nedir daha detaylı öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.
Elektrikli araçları gece şarj etmek fayda sağlasa da her gece şarj etme zorunluluğunuz bulunmuyor. Aslında bu ihtiyaç aracın menziline göre şekilleniyor. EV aracınızın günlük kat ettiği kilometreyi hesaplayarak ne kadar şarj edilmesi gerektiğini saptayabilirsiniz. Örneklemek gerekirse; günlük ortalama 60 kilometre yol kat ediyorsanız aracınızın tek bir şarjda yaklaşık 330 kilometreyi bulabildiğini dikkate alabilirsiniz. Bahsettiğimiz durum yeni model elektrikli araçlarda geçerli; ancak bilinene göre eski modellerde bile aracınızı her gece şarj etmek herhangi bir avantaj sağlamıyor. Belirli aralıklarla EV aracınızı şarj etmeniz yeterli oluyor.
Elektrikli araçlarla ilgili sorularınıza yanıt bulmak için EV Hedef Filo’yu takipte kalmaya devam edin!