Son dönemlerde popülerliği artan elektrikli araçlar ile ilgili merak edilen birçok nokta var. Bunlardan biri de elektrikli araçların nerelerde şarj edilebileceği ve bu işlemin evde yapılıp yapılamayacağı konusu. Peki, elektrikli arabaların evde şarj olanakları ile ilgili detayları siz de merak ediyor musunuz?
Elektrikli arabalara olan ilgi hem dünyada hem de ülkemizde giderek artıyor. Pek çok ülke, doğa ve çevre için diğer araçlara göre çok daha avantajlı olan elektrikli arabaların daha yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için kullanıcılara bu konuda çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Özellikle birçok noktaya elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulması, şarj konusunda endişeleri olan kişileri de rahatlatan kolaylıkların başında geliyor.
Elektrikli arabaların şarjı için alışveriş merkezleri ve benzin istasyonları gibi noktalarda bulunan pek çok şarj istasyonu seçeneği mevcut. Bu yerlerin dışında kalan rotalarda da yine elektrikli araç şarj alanlarına rastlamak mümkün. Peki, elektrikli araba evde şarj edilebilir mi? Evet, bu yaygın olarak bilinmese de elektrikli araçlar evde de şarj edilebiliyor. Siz de elektrikli araçların evde nasıl şarj edilebileceğini merak ediyorsanız, gelin birlikte inceleyelim!
Elektrikli araçlarda şarj seviyesini her zaman belirli bir seviyenin üzerinde -ortalama yüzde 20- tutmak gerekiyor. Aksi halde uzun vadede aracın bataryasında yıpranmalar olabiliyor. Bu nedenle elektrikli araçların evde de şarj edilebiliyor olması kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlıyor. Elektrikli arabaların ev şartlarında şarj edilebilmesi ise ancak ev tipi şarj ünitesi ile mümkün oluyor.
Günümüzde birçok firma, elektrikli araç satışı yaparken ev tipi şarj kurulum araçlarını da alıcılara hediye ediyor. Böylece kullanıcılar duvara monte edilebilen kompakt bir ünite ve şarj kablosu ile araçlarını evdeyken de şarj edebiliyor.
Elektrikli araç türlerini dışarıdaki şarj istasyonlarında şarj ettiğinizde, ortalama 45-50 dakika gibi bir sürede bataryayı tamamen doldurabilirsiniz. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında bu süre çok daha uzun oluyor. Elektrikli arabaların evde tamamen şarj edilebilmesi için 12 ila 24 saat gibi bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Bunun nedeni ise evlere dağıtılan şebeke akımının dışarıdaki şarj istasyonlarına göre daha düşük olması.
Şarj süresinin uzunluğu ve harcanan elektrik miktarı göz önüne alındığında, elektrikli araçları evde şarj etmek pek de ekonomik bir seçenek gibi görünmüyor. Bunun yerine çeşitli noktalarda bulunan elektrikli araba şarj istasyonlarını kullanmak ise maliyet bakımından çok daha avantajlı olabiliyor. Tabii bu maliyeti hesaplarken, aracın kullanım sıklığı ve hangi aralıklarla şarj edildiği de göz önünde bulunduruluyor. Aynı zamanda tek şarj ile elektrikli araba kaç km gider sorusu da ancak aracın modeli ve markasından hareketle cevaplanabilir.
Yine de acil durumlarda veya herhangi bir şarj istasyonu noktasına ulaşım sağlanamadığında, araçları evde de şarj edebiliyor olmak günlük yaşamda büyük bir avantaj haline gelebiliyor. Bu nedenle kullanıcıların birçoğu sık sık ihtiyaç duymasa da aracın şarj seviyesini daima belli bir noktada tutabilmek ve şarj istasyonuna kadar gidebileceği miktarda bataryayı doldurabilmek adına ev tipi şarj istasyonlarını tercih ediyor. Elektrikli araba ne kadar elektrik harcar, diye düşünüldüğünde hangi aralıklar ve maliyetlerle evde şarj işleminin yapılabileceği de ortaya çıkıyor.
Elektrikli aracınızı evde şarj etmek istiyorsanız bilmeniz gereken en önemli konu, şarj istasyonu kurulumu için mutlaka profesyonel bir ekipten yardım almanız gerektiği. Her ne kadar bu konu ile ilgili internet ve çeşitli mecralarda farklı bilgiler ve kurulum kılavuzu benzeri içerikler yer alsa da, bu işlemi kendiniz yapmanız aslında oldukça riskli bir durum yaratabiliyor.
Özellikle elektrik akımını ayarlama konusunda yapacağınız küçük bir yanlışlık dahi size veya aracınıza büyük zararlar verebilir. Bu nedenle ev tipi şarj istasyonu kurulumu için aracınızı aldığınız firma veya farklı servislerden mutlaka profesyonel yardım almanız gerekiyor.
Hedef Filo EV, elektrikli araçlara dair aradığınız tüm yanıtlar için daima yanı başınızda!