Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi?

Elektrikli araç almayı düşünüyor fakat aklınıza takılan sorulara yanıt bulamıyorsanız, endişelenmeyin! Pek çok kişi gibi "Elektrikli araba nasıl şarj edilir?" sorusu sizin de aklınızı meşgul ediyor olabilir. Elektrikli araçlarınızın bataryasını halka açık alanlarda doldurabileceğiniz gibi bunun için evinizde kullandığınız elektrik akımından da faydalanabilirsiniz. Elektrikli aracınızı şarj etmek için bilmeniz gereken tüm detaylar burada!

Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi?

Elektrikli araç (EV: Electric Vehicle) kullananların sayısı hem küresel çapta hem de ülkemiz genelinde her geçen yıl artış gösteriyor. Küresel ısınmaya karşı alınması gereken bireysel tedbirlerden biri olan elektrikli araçların kullanımı, özellikle ABD ve Avrupa pazarında bir hayli yaygınlaşmış durumda. Haliyle, günlük yaşamda sık sık karşılaşılan elektrikli araçların nasıl şarj edildiği de merak konusu oluyor.

Elektrikli araç yakıt tüketimi ve şarj maliyeti ile bütçe dostu bir yol izlerken, yüksek performans ve konforlu sürüş deneyimiyle de pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Elektrikli araç şarj istasyonu sayısının Türkiye genelinde yaygınlaşması da birçok kullanıcının nazarında dikkat çekici bir gelişme. Peki ya EV’ler sadece bu istasyonlarda mı şarj edilebiliyor? Hayır! Tıpkı akıllı telefonunuz gibi elektrikli aracınızı da evdeki prizlerinizden birinde gece boyu şarja bırakabilirsiniz. Her otomobil meraklısı gibi siz de elektrikli arabaların nasıl şarj edileceğini merak ediyorsanız, aklınızdaki soruları yanıtlamaya hemen başlayalım!

1. Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli araçlar, alternatif akımı kullanan AC tipi şarj ünitelerinde veya doğru akımı kullanan DC tipi şarj ünitelerinde şarj edilebiliyor. Elektrikli araba şarj sistemi marka ve modele göre değişiklik gösterebiliyor. Tesla hariç olmak üzere neredeyse tüm elektrikli araçların bataryası AC şarj istasyonunda doldurulabiliyor.

2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi?

Evet, edilebilir. Elektrikli arabaların evde şarj edilip edilmeceği konusu aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterse de hemen her araç evde şarj edilebiliyor. Elektrikli otomobilde şarj hızını belirleyen iki etmen bulunuyor: Arabaya verilen elektriğin gücü (kW) ve arabanın ekipmanlarıyla sahip olabileceği güç. Öyle ki güç kaynağı satın alım sırasında araçla birlikte temin edilirse elektrikli araçların bataryası evde doldurulabiliyor.
Ev tipi prizlerin güç seviyesi düşük olduğu için bataryanın tam doluma ulaşması 10 saati aşabiliyor. Fakat benzin istasyonlarında, AVM'lerde ve otoparklarda yer alan elektrikli araç şarj istasyonlarındaki AC ve DC şarj noktalarıyla EV'ler çok daha kısa sürede şarj edilebiliyor. Tüm bu imkanlara rağmen "Elektrikli araba evde şarj edilir mi?" sorusu uzun süre gündemi meşgul etmeye devam edecek gibi görünüyor. Neyse ki elektrikli araçlar hakkında merak edilenler Hedef Filo sayesinde cevapsız kalmıyor!

3. Elektrikli Aracınızı Evde Şarj Etmek için Bilmeniz Gerekenler

“Elektrikli araçlar evde şarj edilir mi?” sorusunu yanıtladığımıza göre, elektrikli aracınızı evde şarj ederken bilmeniz gereken detayları sıralamaya başlayabiliriz. Öncelikle elektrikli araç evde şarj etmek için mutlaka profesyonel bir ekipten yardım almanız gerekiyor. Nitekim aracınızı evde şarj edebilmek için bireysel bir şarj istasyonuna ihtiyacınız olacak. Uzmanlar bu şarj istasyonunun kurulumunu tek başına yapmanızı önermiyor.
Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunu kendiniz yaparsanız oldukça riskli bir duruma kapı aralayabilirsiniz. Bilhassa elektrik akımını ayarlama konusunda yapacağız ufak tefek hatalar hem size hem de aracınıza ciddi zararlar verebilir. Bunun yanı sıra EV’leri şarj ederken bilmeniz gereken birkaç detay daha bulunuyor:

  1. Elektrikli arabaların kaç saatte şarj olduğu modeline ve markasına göre değişiklik gösterse de bu araçlar dışarıdaki şarj istasyonlarında ortalama olarak 45-50 dakika içinde tam doluma ulaşabiliyor.
  2. Elektrikli araçlar için şarj hızı kilovat (kW) ile ölçülüyor. Ev tipi şarj istasyonlarında araçlar genellikle saatte 3 ila 7 kW arasında dolup 15 ila 50 kilometre menzil sağlıyor. Aracınızın kaç kW hıza ulaştığını öğrenerek evinizdeki şarj süresini hesaplayabilirsiniz. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında tam dolum 10 ila 24 saat arası sürebiliyor.
  3. Elektrikli otomobilleri evde şarj etmek kolay ve ekonomik gibi görünse de şarj süresinin uzunluğu ve harcanan elektrik miktarı göz önüne alındığında pek de ekonomik bir seçenek olmadığı ortaya çıkıyor.
  4. Benzin istasyonları, AVM'ler, otoparklar vb. yerlerde bulunan elektrikli araç şarj istasyonlarını kullanmak maliyet ve zaman bakımından daha avantajlı olabiliyor. Elektrikli araç şarj haritası ile size en yakın şarj noktalarını öğrenerek yola koyulabilirsiniz.
  5. Elektrikli otomobilleri evde şarj etmenin birtakım avantajları da bulunuyor. Örneğin; aracın şarj seviyesini belli bir noktada tutmak acil durumlarda faydalı olabiliyor.

Elektrikli araçları tercih etmek için pek çok sebep bulunuyor. Her geçen gün yaygınlaşan şarj noktaları da kullanıcıların elektrikli araçlara duyduğu ilgiyi artırıyor. Hala aklınıza takılan sorular varsa endişelenmeyin! Hedef Filo elektrikli araçlar hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamak için daima yanınızda!