V2G (Vehicle to Grid) Nedir?

V2G, yani vehicle to grid özelliği, elektrikli araçların sunduğu pratikliğe ve avantajlara ilişkin güçlü bir örnek teşkil ediyor. Araçtan şebekeye enerji geçişi olarak tanımlanan V2G kavramını daha yakından incelediğinizde, siz de hemen elektrikli araç sahibi olmak isteyebilirsiniz!

V2G (Vehicle to Grid) Nedir?

Elektrikli araçların avantajları her geçen gün başka bir konu başlığıyla yeniden gündeme geliyor. Bu araçların kullanışlı ve gelecek için faydalı görülmesinin bir sebebi de enerjinin kullanımı noktasında sunduğu yeni nesil çözümler diyebiliriz. Elektrikli otomobiller (EV: Electric Vehicles), elektrik enerjisini depolama ve kullanma konularında değişken parametreler olmaksızın bu iki sürecin kolayca tekrarlanmasına olanak tanıyor. İşte buna imkan sağlayan sisteme de vehicle to grid (V2G) adı veriliyor. Peki, vehicle to grid hakkında siz neler biliyorsunuz?

1. V2G Nedir?

Vehicle to Grid olarak tanımlanan ve Türkçesi “araçtan şebekeye” anlamına gelen V2G, temiz enerjiyi temsil ediyor. Dünyanın temiz enerjiye geçişinin en büyük simgelerinden biri olarak kabul edilen V2G kullanımı, temele baktığımızda elektrikli araçların aküleri yardımıyla şebekelere elektrik aktarımının sağlanmasına dayanıyor. Yolun en başında, elektrikli araçlarda şarj konusunun bu kadar farklı ve dünyaya değer katan bir noktaya geleceğini hangimiz tahmin edebilirdik ki?
Bunun da ötesinde işin belki de kullanıcılar özelinde en işlevsel yanı, elektrikli araçların şebekeden aldığı destekle şarj olabilmeleri! Buna bir tür kazan-kazan durumu olarak bakmak hiç de yanlış olmaz! Hem kullanılan şebekeye gerekli elektrik aktarımının sağlanabilmesi hem de araç akülerinin bedavaya veya daha uygun fiyata kısa sürede şarj edilebilmesi, herkesin hem paradan hem de zamandan tasarruf edebilmesini sağlıyor. Temiz bir dünya en iyi biçimde tasarruftan yola çıkılarak inşa edilir, değil mi? İşte bu sistem dünyaya tam olarak bunu sağlıyor. Üstelik bunu yaparken sizin ihtiyaçlarınızı da ön planda tutuyor.

2. V2G Hangi Amaçlarla Kullanılır?

V2G teknolojisinin kullanımını şu şekilde örneklemek daha isabetli olabilir: Elektrikli aracınızı otoparkta yer alan bir şarj istasyonuna taktığınızı düşünün. Talep fazlası elektrik enerjisi sayesinde istediğiniz zaman şarj edebildiğiniz EV aracınızı, ertesi gün dışarı çıkarken kullandığınızı varsayın. Bir AVM’ye gittiğinizde elektrikli araç otoparkındaki akıllı şarj istasyonuna aracınızı bağladığınızda, koşullara bağlı olarak elektrik şebekesini olumlu yönde destekleyebilirsiniz.
Buradaki kilit faktör şu: Dilediğiniz zaman ihtiyacınız olan enerjiyi temin edebilir ve bulunduğunuz bölgedeki diğer elektrikli araçlar veya şebekeler tarafından gerek duyulan enerjiyi karşılayabilirsiniz. Tam anlamıyla sürdürülebilir bir dünyadan bahsediyoruz! Üstelik bu dünya sizin günlük hayatınız, rutinleriniz ve düzeninize de yüksek uyumluluk gösteriyor.

3. V2G Sistemi Nasıl Çalışır?

Yenilenebilir enerji sistemlerinde elektrik enerjisi oldukça önemli. Bundan ötürü V2G teknolojisi gelecek ve bugün için oldukça faydalı görülüyor. Çünkü bu sistem, elektrik santrallerinde üretilen fazla elektrik enerjisinin depolanmasına olanak tanıyor. Bu sayede paradan ve zamandan tasarruf vadederken, gezegenimiz için ise daha sürdürülebilir bir kaynak kullanımı sunuyor.

Her gün için elektrik santrallerinde fazladan elektrik üretiminden bahsetmek mümkün. Fazladan üretilen enerji miktarını depolamak ve yeniden kullanmak adına bir imkan olması, herkesin aynı anda kazanması anlamına geliyor! Elektrikli araç şarj haritası özelinde herkesin kendi bölgesinde bu sistemi teşvik etmesi ve yaşadığı yere katkı sağlaması mümkün olabiliyor.

4. V2G Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

  1. Her kullanıcıya özgürlük tanıyor.
  2. Kişilerin günlük rutinlerine güçlü bir adaptasyon sağlayarak her kullanıcının sistemi desteklemek adına motive olmasını sağlıyor.
  3. Zamandan tasarruf sunarak kişisel yaşama saygı gösteriyor.
  4. Rüzgar santralleri gibi elektrik şebekelerinin talep fazlası enerji üretimlerinin boşa gitmesini engelliyor.
  5. Halihazırda gezegeni koruyan elektrik enerjisinin daha sürdürülebilir olmasını sağlıyor.
  6. Kişilerin isteğe bağlı olarak elektrikli araçlarındaki enerji deposunu şebekelere katkı sağlamak amacıyla kullanmalarına olanak tanıyor ve bu sayede EV kullanıcılarının kazanç sağlamasına destek oluyor.
  7. Evrensel bir kullanım sunması yönünden her ülke vatandaşının bu sisteme olan adaptasyonunu mümkün ve kolay hale getiriyor.
  8. Geleceğin dünyasının daha yeşil ve doğal kaynaklar bakımından daha zengin kalmasına yardımcı oluyor.
  9. Elektrikli araçların batarya ömrünü olumlu yönde destekliyor.

Elektrikli araç alımında geleceğin dünyasına yatırım yaparken hem bütçe hem de zaman dostu bir tercih yapmak mümkün!