Tek Kişilik Elektrikli Araçların Önemi ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Gün geçtikçe elektrikli araçlar ile ilgili yepyeni ve şaşırtıcı gelişmelere şahit oluyoruz. Yalnızca bir kişinin kullanımına özel olarak üretilen elektrikli araçlar ise, bu gelişmelerin bir sonucu olarak piyasaya sürülmeye başlamış durumda.

Tek Kişilik Elektrikli Araçların Önemi ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Günümüzde elektrikli araç ​​(Electric Vehicle: EV) kavramını gittikçe daha sık duyar hale geldik. Otomobil üreticileri tarafından yeni ve gelişmiş elektrikli modellerin tanıtılması ve çevreyi tehdit eden içten yanmalı motorları aşamalı olarak kullanımdan kaldırma politikaları, bu araçların popülerliğini en çok artıran etmenlerin başında geliyor.

Üreticilerin en kullanışlı elektrikli araç modellerini tanıtmak için birbirleriyle rekabet etmelerinin sonucunda, yeni yeni EV çeşitleri ortaya çıkıyor. Bu çevre dostu araçların, içlerinde sadece şoföre ait bir koltuk bulunacak şekilde tek kişilik üretilenleri de bunlardan biri! Peki, tek kişilik elektrikli araçların kullanım alanlarına dair ne kadar bilgi sahibisiniz?

1. Tek Kişilik Elektrikli Araçların Önemi Nedir?

Modern dünyanın zaman kazanmayı önceleyen anlayışı içinde, tek kişilik elektrikli araçların kendilerine sağlam bir yer edinmesi oldukça anlaşılır. Çünkü bu kendisi küçük işlevi büyük araçlar, pratik olmaları ve sağladıkları kullanım kolaylığı sayesinde fazlasıyla ilgi çekmeyi başarıyor. Tek kişilik EV’ler gerek acil teslimatlar için bir filo aracı olarak gerekse de üniversite kampüslerinde ulaşımı sağlamak için olsun, otomobil pazarında büyük bir pay sahibi olacağa benziyor.
Trafikteki pek çok aracın yalnızca bir kişinin ulaşımı için yola çıkıyor olması da bu araçların üretiminin önünü açan önemli etkenlerden biri. Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosunun açıkladığı verilere göre; yollarda bulunan araba, kamyon, kamyonet ya da motosiklet gibi araçların yaklaşık yüzde 90'ında sadece sürücü bulunuyor. Yani, tek başına yolculuk edenlerin sayısı zannedilenden çok daha yüksek!

2. Tek Kişilik Elektrikli Araçların Hayatımızdaki Yeri ve Kullanım Alanları Neler Olabilir?

Tek kişilik elektrikli araç kullanımının hayatın birçok alanında yaygınlaşması bekleniyor. Öyleyse, yalnızca bir kişinin binebileceği şekilde tasarlanmış EV’lerin, elektrikli araçların geleceğinde hangi noktada konumlanacağına biraz daha yakından bakmaya ne dersiniz?

2.1. Daha Hafif Bir Sürüş Deneyimi

Sıradan bir otomobil ile yapılan seyahatlerde, yolcu koltuklarının şoföre ait olmayan kısımlarının boş kaldığı durumlar sıklıkla yaşanıyor. Bu da aracın üzerinde haddinden fazla metal yükü olması anlamına geliyor. Oysa büyük ve ağır otomobillere ufak boyu ve hafifliği ile meydan okuyan tek kişilik EV’ler, elektrik motorundan aldığı anlık tork sayesinde benzinli araçlardan hiç de geri kalmıyor.

2.2. Gündelik İhtiyaçlarınız için Pratik Bir Çözüm

Tek kişilik elektrikli araç denildiğinde, Kanadalı şirket Electrameccanica’nın ‘SOLO EV adlı modeli örnek olarak gösteriliyor. Araç önden tam bir otomobil görünümünde olsa da üç tekerlekli dizaynı, ona kapalı bir motosiklet havası veriyor. Aracın ufak boyutları sayesinde ise park etme sorunu, geleneksel otomobillerle karşılaştırıldığında neredeyse tamamen ortadan kalkıyor.
SOLO EV’nin bataryası tamamen şarj edildiğinde, yaklaşık 160 kilometre  menzile ulaşabiliyor. Yani bu aracın bataryasının dolu hali, içinde yolcu koltuğu bulunan EV’lerin tam şarjlı menzillerinin yaklaşık yarısına denk geliyor. Bu da işe gidiş gelişlerde, kargo teslim süreçlerinde ve market alışverişi gibi amaçlara yönelik kullanımlarda ideal bir opsiyon oluşturuyor.

2.3. Çevre Dostu

Tek kişilik elektrikli araçlarda bulunan güç kaynakları, yalnızca elektrik motoru ve onu çalıştıran bataryalar oluyor. Dolayısıyla bu araçlarda da diğer tam elektrikli otomobillerde olduğu gibi herhangi bir egzoz gazı salınımı olmuyor. Yani tek kişilik EV’lerin, çevreci karakterleriyle de elektrikli araç piyasasına etkili bir giriş yaptığını söylemek mümkün.

Elektrikli araçlar kullanıcılar için giderek en verimli hallerine evriliyor. Bu da gelecekte onlardan daha sık söz edeceğimiz anlamına geliyor. Hedef Filo EV, elektrikli araçlar ile ilgili güncel gelişmeler ve merak edilenlere dair her türlü bilgiye tek tıkla ulaşmanız için burada!