İlk Elektrikli Araba Nedir, Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapılmıştır?

Uzay çağının yıldızı elektrikli otomobil, aslında insanoğlu uzaya çıkmadan çok daha önce doğmuştu!

İlk Elektrikli Araba Nedir, Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapılmıştır?

Elektrikli otomobiller, dünyanın farklı ülkelerinde 1900’lü yıllardan itibaren pek çok kez seri üretimle yaygınlaştırılmaya çalışıldı. Fakat bu girişimler, belli başlı sebepler dolayısıyla her seferinde hüsranla sonuçlandı. Ta ki Tesla Motors’un 2008 yılında piyasaya sürdüğü Roadster modeline kadar…

Lityum iyon bataryaya sahip olan Roadster modeli, sürücüler tarafından tahmin edilenin de ötesinde talep gördü. Ve elde ettiği başarıyla, otomotiv sektöründeki pek çok kuruluşu EV (Electric Vehicle) üretimi konusunda cesaretlendirmiş oldu. Bugün ise neredeyse tüm markalarda elektrikli otomobil modeli bulmak mümkün hale geldi. Peki, elektrikli motorla çalışan araba Tesla’nın icadı mıydı? Elbette hayır!

1. İlk Elektrikli Araç Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

Zamanda yolculuk hayalinin gerçekleştiğini ve yaklaşık bir buçuk asır öncesine geri dönüş yaptığınızı düşünün. Oralarda bir yerde bugünün takdir toplayan teknolojisine rastlayacağınız aklınıza gelir miydi? Ama gerçek bu! Bu gerçeğin mucitleri ise elektrokimya mühendisi Pedro Salom ve makine mühendisi Henry G. Morris

19’uncu yüzyılın sonlarında, Philadelphia’da atlı toplu taşıma araçlarına alternatif olarak akülü tramvaylar geliştirilmeye başlandı. Projede aktif rol alan Salom ve Morris ise bu fikirden esinlenerek yakın gelecekte çok daha önemli bir fikri hayata geçirecekti: Elektrikli taşıtlar!  

2. İlk Elektrikli Araba Nasıl Üretilmiştir?

1894 yazında çalışmalara başlayan Salom ve Morris’in başarıya ulaşması için 2 aylık bir zaman dilimi yeterli oldu. Bu süre sonunda ikili, ilk elektrikli araçlarının prototipini halka sunmayı başardı. Ve 31 Ağustos 1894 tarihinde vakit kaybetmeden aracın patentini aldılar. Artık sıra test sürüşündeydi.

Üretilen bu ilk elektrikli otomobil, oldukça hantaldı ve yaklaşık 725 kilogram ağırlığında kurşun asitli bataryaya sahipti. Dolayısıyla ilk sürüşünde bir problem yaşanmaması adına güvenlik önlemleri alınması gerekiyordu. Nihayetinde belediye izniyle Broad Street’te test sürüşüne çıkıldı. Ve bu yolculuğa eşlik etmek üzere bir polis memuru görevlendirildi. Memurun esas işi ise atların ürkmemesi için yoldan geçişlerini engellemekti.

3. Dünyanın İlk Elektrikli Otomobili Electrobat

Üretilen bu elektrikli otomobilin bir de ismi vardı: Electrobat! Dünyanın ilk elektrikli otomobili unvanına sahip olan Electrobat, Pedro Salom ve Henry G. Morris tarafından 1894 yılında Philadelphia’da üretildi. Çıktığı ilk test sürüşünde Electrobat, beklenmediği kadar başarılı oldu! Bu başarı, dönem içerisinde elektrikli taşıtlara olan ilgiyi artırırken bugünün EV piyasasının da temelinin atılmasını sağladı.

4. İlk Elektrikli Araç Electrobat'ın Model ve Teknik Özellikleri Nelerdir?

Electrobat’ın prototip modeli, olağanüstü ağır bataryasını desteklemek üzere çelik lastikler üzerinde ilerliyordu. Bu da aracın ağırlığının artmasına (1927 kg) ve daha ağır hareket etmesine sebep oluyordu. Fakat devam eden süreçte gerçekleştirilen geliştirme çalışmaları ile araç çok daha kullanışlı hale getirildi.1895’te ise Morris and Salom Electric Wagon and Carriage Company adıyla ilk elektrikli otomobil üretim firması kuruldu ve Electrobat’ın seri üretimine başlandı.

Electrobat artık havalı lastikler üzerinde yükseliyordu ve tam dolu batarya ile 32 km/h hızla 40 km yol alabiliyordu. Ayrıca araç, 1,5 beygir gücünde çift motora sahipti. Üretildiği dönem için çağın ötesinde bir teknoloji sunan Electrobat; Philadelphia, Boston ve New York’ta atlı taksilere güçlü bir rakip olarak uzun süre hizmet verdi.

4.1. Electrobat Modelleri ve Özellikleri

Electrobat, 19’uncu yüzyıl şartlarıyla ortaya koyulabilecek en iyi elektrikli taşıt modeliydi. Öyle ki Electrobat model ve özellikleri, aracın güvenli viraj alması için tasarlanan Hansom kabininin eklenmesi sayesinde New York ve Boston gibi şehirlerdeki dönemin atlı taksileriyle daha güçlü bir şekilde rekabet edebiliyordu.

Electrobat Modelleri ve Özellikleri

  Model 1 Model 2 Model 4
Kasa Tipi Radio Flyer Vagon - -
Tekerlekler Çelik Jant   Pnömatik Lastik
Batarya Ağırlığı 725 kg 290 kg 158 kg
Araç Ağırlığı 1.972 kg 748 kg 362 kg
Motor - 1.1 kW Çift Motor Çift Motor
Beygir Gücü - 1,5 Beygir -
Menzil - 32 km/h Hızla 40 km 32 km/h Hızla 40 km

5. İlk Elektrikli Otomobili Kim İcat Etmiştir?

Dünyanın ilk elektrikli otomobili 1894 yılında Pedro Salom ve Henry G. Morris tarafından icat edilse de, bunun ilk hazırlıkları elbette daha öncesine dayanıyordu. 1834 yılında Amerikan demirci Thomas Davenport, büyük uğraşlarla ilk elektrik motorunu icat etti. Bir batarya, bir pivot ve iki elektromıknatıstan oluşan küçük bir lokomotif yaptı.

Bu icadın ardından Davenport, tramvayların elektrifikasyonu üzerinde çalışmaya başladı. Dünyanın ilk elektrikli otomobilinin mucitleri olarak bilinen Salom ve Morris, Davenport’un önünü açtığı akülü tramvay projesinde çalışıyordu. İlk elektrikli otomobil fikri ise işte bu ikili sayesinde hayata geçti.

6. Neden İlk Elektrikli Araçlar Üretilmeye Devam Edilmedi?

19’uncu yüzyıldaki icadının ardından 20’nci yüzyılın başlarına kadar epey revaçta olan elektrikli araçlar, içten yanmalı motor teknolojisindeki hızlı ilerleyiş karşısında geriye düştü. Petrol kullanan araçların hem hızlı hem de az maliyetli olarak üretilmeye başlaması ise elektrikli araç üretimini sekteye uğratan asıl nedeni oluşturuyordu.

2000’li yıllara yaklaşırken yaşanan enerji kaynaklarındaki olağanüstü fiyat artışları, elektrikli araçlara olan ilgiyi yeniden artırmaya başladı. Bugün ise elektrikli araçlar, küresel çapta büyük bir pazar haline gelerek kişilere ve ülkelere, özellikle de çevresel ve finansal boyutta avantajlı bir seçenek sunar hale geldi. Bugüne kadar gelen yolculukta dünyanın ilk elektrikli aracı Electrobat, kuşkusuz ki bir dönüm noktasıydı. Öyle ki 128 yıl önce kurulan bir hayalin sonucu olan EV, bugün dünyada sürdürülebilir yaşam için büyük bir umut ışığı yakıyor.

Elektrikli araçların tarihi, sizin de bu araçlara olan ilginizi artırmış olmalı! Elektrikli araçlar hakkında tüm merak ettiklerinizi öğrenmek ve EV dünyası hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için Hedef Filo’yu takipte kalın!