Elektrikli Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Yükselen sıcaklıkların sizi elektrikli aracınızın durumu hakkında bir bilinmeze sürüklemesini istemeyiz. Bilgi ve tedbirle içiniz rahat olsun diye, elektrikli otomobillerin yaz bakımına dair bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik.

Elektrikli Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV) çoğumuz için oldukça yeni bir teknoloji. Tabii bazen yenilik beraberinde bazı endişeleri getirebiliyor. Dünyanın geleceğine yapacağınız en iyi yatırımlardan olan elektrikli araçlar hakkında bakım detaylarını bilmek kullanırken içinizin daha da rahat etmesini sağlayacak. Bakım konusunda en önemli ayrıntı aracı mevsim koşullarına hazırlamak. Tıpkı içten yanmalı motora sahip otomobillerde olduğu gibi elektrikli araçlarda da yazlık ve kışlık bakımları yapmanız gerekiyor. Nasıl mı? Hadi birlikte öğrenelim!

1. Elektrikli Otomobiller Mevsimlerden Etkilenir mi?

Evet! Elektrikli otomobiller hem performans hem de sürüş deneyimi bakımından mevsim koşullarından etkilenebiliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarını iyi tanıyarak mevsim koşullarına hazırlık yapmaları gerekiyor. Bu halihazırda tüm otomobiller için geçerli, öyle değil mi?

2. Elektrikli Otomobiller Sıcaktan Nasıl Etkilenir?

Termometrelerin yüksek sıcaklık değerlerini gösterdiği yaz mevsiminde EV’lerin güvenliği ile ilgili bir sorun elbette ortaya çıkmıyor. Fakat bu araçların şarj süreleri, bataryaları, lastikleri ve menzili yüksek sıcaklık değerlerinde birtakım değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin; sıcak iklim bölgelerinde elektrikli araçların şarj kullanım süreleri ve haliyle de menzilleri düşebiliyor. Bunun yanı sıra bazı veriler yüksek sıcaklıkların batarya şarj süresine de etki ettiğini gösteriyor. Bu sebeple elektrikli otomobillerin yaz bakımı oldukça önemli!

3. Elektrikli Otomobil Yaz Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşadığınız bölgedeki sıcaklık değerleri yükseldiğinde elektrikli araba bakım detaylarına daha da dikkat etmeniz gerek. Tüm dünya için çok yeni olan bu teknolojiyi keşfederken bazı ipuçlarına ihtiyacınız var! Sürüş deneyiminizi geliştirmek ve EV’leri içiniz rahat kullanmanızı sağlamak için size bir rehber hazırladık! İşte elektrikli otomobilinizin yaz bakımına dair bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler!

3.1. Elektrikli Aracınızı Gölgede Tutun

Aslında bu madde tüm otomobiller için geçerli. Hava sıcaklıkları yüksek iken elektrikli aracınıza yapacağınız en büyük iyiliklerden biri onu gölgede bir yerlere park etmek! Böylece aracınızın aşırı ısınmasının önüne geçmiş olursunuz. Dolayısıyla da elektrikli aracınızın performansındaki olası düşüşü engellersiniz.

3.2. Aracınızı Yakıcı Güneş Altında Şarj Etmekten Kaçının

Elektrikli otomobilinizi uzun süre doğrudan güneş ışığında şarj etmek akünün hasar görme riskini artırıyor. Bu nedenle onu şarj ederken gölge alanları tercih edin. Hatta sıcak havalarda bu işlem için akşam saatlerini seçmeye özen gösterebilirsiniz. Elektrikli araç şarj istasyonlarını merak ediyorsanız Türkiye şarj haritası size yardımcı olacaktır.

3.3. Gazı ve Freni Kontrollü Kullanın

Elektrikli arabaların yaz bakımında onlara yapacağınız en büyük iyiliklerden biri gazı ve freni kontrollü kullanmak olacak. EV pilinizi korumak ve aşırı ısınmayı önlemek istiyorsanız her duruşta gaz pedalını gevşetmeye özen göstermelisiniz. Frene de sık sık yüklenmek aracınızın pil ömrünü kısaltabilir.

3.4. Klima Kullanımını Sınırlayın

Elektrikli araçlar tıpkı diğer otomobiller gibi soğutucu donanımlara sahip. Siz de termometreler 30’lu rakamlara ulaştığında aracı soğutmak için klimaları devreye sokmak isteyebilirsiniz. Fakat klimayı ne kadar süre çalıştırdığınıza dikkat etmelisiniz. Klima ayarları ve kullanım süresi araç pilinizin daha hızlı boşalmasına sebep olabilir.

3.5. Yüksek Hızdan Kaçının

Yüksek hızdan kaçınmak her zaman uymamız gereken bir trafik kuralı! Fakat burada kasıt, gerekmedikçe saatte 80 kilometre hızın üzerine çıkmamak. Çünkü yüksek hız da EV’lerin daha çabuk pil tüketmelerine sebep oluyor. Bu da sıcak havalarda aracınızı daha sık şarj etmeniz anlamına geliyor.
Ayrıca uzun süre yüksek hızda gitmek de EV'lerin menzili üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Yani hem trafik güvenliği hem de aracınızın sağlığı için hızınızı her zaman makul seviyede tutmalısınız.

3.6. Ağırlıklardan Kurtulun

Havaların ısınmasıyla birlikte uzun yolculuklar, piknikler, arkadaş toplantıları ve daha pek çok etkinlik baş gösteriyor. Tabii bu da araçların bagaj yükünün artması anlamına geliyor. Oysa aşırı ağırlık EV pilinin menzilini etkileyerek aşırı ısınmasına neden olabiliyor.

3.7. Aracınızın Rutin Kontrollerini Aksatmayın

Tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlarda olduğu gibi elektrikli otomobillerde de rutin bakımlar oldukça önemli! Bu bakımları ertelemeden yaptırmak aracınızın ömrünün uzamasında çok önemli bir rol oynuyor. Elektrikli araç muayenesi yaptırmanız da EV bakımında önemli bir adım! Elektrikli araç muayenesi, yazılım güncellemesinden fren kontrolüne, batarya bakımından araç aksesuarlarının test edilmesine kadar pek çok adımı içine alıyor. Böylece sürücüler araçlarını yeni mevsim koşullarına adapte ediyor.

3.8. Yazlık Lastiklerinizi Kullanın

İster elektrikli ister içten yanmalı motor sistemiyle çalışsın, hiçbir otomobilde lastik bakımının da atlanmaması gerekiyor. Havalar ısınmaya başlayıp yaz mevsimi yüzünü gösterince araçlardaki kışlık lastikleri çıkarmak şart. Bu işlem, sürüş güvenliği açısından oldukça önemli. Ayrıca doğru zamanda doğru lastik kullanmak araç performansını da etkileyen bir detay. Siz de elektrikli aracınızın yazlık bakımını yaparken lastiklerinizi değiştirmeyi ihmal etmeyin!

Gezegenimizin yeni umudu olan elektrikli araçların dünyanın ömrünü uzatacağı bir gerçek. Tabii bunun için önce elektrikli otomobillerin ömrünü uzatacak detayları bilmek gerekiyor. Yazlık bakım ile ilgi ipuçları veren Hedef Filo, yeni nesil teknolojilere dair güncel bilgilerle hep yanınızda!