Elektrikli Araçlarda Geleceğin 10 İnovasyonu

Fosil yakıtlı araçları iyiden iyiye çağın dışına sürükleyen elektrikli araçlar, hayata geçirilmesi planlanan yeni teknolojilerle geleceğin dünyasını şimdiden gözler önüne seriyor! Peki, dünya için halihazırda yeni ve sıra dışı olan elektrikli araçların geleceği sizce nasıl olacak?

Elektrikli Araçlarda Geleceğin 10 İnovasyonu

Elektrikli araç teknolojileri, sanıldığından çok daha eski olmasına rağmen özellikle de son yıllarda yapılan yeni yatırımlarla büyük bir sıçrama yaşadı. 1800’lü yıllarda geliştirilen ilk elektrikli otomobil modellerinden sonra bu araçlar, yerini bir asrı aşkın süreliğine içten yanmalı taşıtlara bırakmıştı. Şimdi ise elektrikli otomobiller, fosil yakıt kaynaklarının azaldığı bugünlerde artık hiç olmadığı kadar popüler!

Teknolojik imkanların artmasıyla birlikte elektrikli araçlar (EV: Electric Vehicles), günümüzde içten yanmalı otomobillerin gerisinde kalmak yerine çok daha üstün bir performans sunabiliyor. Öyle ki piyasaya sürülen en yeni elektrikli arabalar, sahip oldukları güçlü elektrik motorları ve gelişmiş bataryalarla menzil, hız ve konfor yönünden kullanıcılarına benzersiz deneyimler yaşatıyor. Hatta ulaşımdaki gelecek senaryoları da EV’ler üzerinde şimdiden denenmeye başladı bile!

1. Elektrikli Araç Teknolojisi ve Elektrikli Araçların Geleceği

Kendi kendine giden, deniz altında ilerleyebilen, hatta uçan arabalar… Geleceğin dünyası için tüm bunlar, artık birer klasik haline gelen yaygın hayaller. İnsanoğlunun huyu ise malum; eline imkân verilirse, hayal ettiği şeyleri hayata geçirmekte üstüne yok!

Tabii tüm bu yaratıcı fikirlerin, 1900’lü yılların dünyasına ait olan akaryakıtlı araçlarla hayata geçeceğini düşünmüyordunuz değil mi? Nitekim devir artık, tamamen elektrikli araçların devri… Kısacası; dudak uçuklatacak tüm yenilikler, hayatımıza şüphesiz EV’lerle birlikte girecek! Üstelik bunların hemen her biri, otomobil üreticilerinin Ar-Ge laboratuvarlarında test aşamalarının da neredeyse sonuna geldi. 

Peki, günümüzdeki elektrikli araçların avantajlarını siz hala bilmiyor musunuz? Hadi, hemen keşfedin…

2. Elektrikli Araçlarda Olması Beklenen 10 Yenilik

Ulaşım teknolojilerinde beklenen gelişmeler, yeni çıkan elektrikli arabaların bazılarında şimdiden mevcut. Donanımı ve yazılımı ile şaşırtıcı pek çok özelliğe sahip olan bu elektrikli araba modelleri, önümüzdeki yıllarda gelişmiş teknolojileri sayesinde tam anlamıyla sihri gerçeğe dönüştürecek! Öyleyse bakalım, gelecekteki elektrikli araçların özellikleri neler olacak?

2.1. Kablosuz Şarj

Full elektrikli arabanızı bir alana park ediyorsunuz ve şarjı kendiliğinden dolmaya başlıyor. Kablo yok, ekipman yok! Bu, şimdiki elektrikli araçların önemli bir kısmında halihazırda kullanılmakta olan bir teknoloji. Yakın gelecekte ise hemen hemen tüm elektrikli araç çeşitlerinin, kablo ekipmanı olmadan wireless şarj teknolojisiyle satışa sunulması muhtemel. Bunun için şu an tek gereken, ihtiyaç duyulan altyapının yaygınlaştırılması…

2.2. Vehicle 2 Grid Teknolojisi

EV’ler hakkında biraz kulak dolgunluğunuz varsa, tamamen elektrikli otomobillerde bulunan motorların aynı zamanda alternatör görevi de gördüğünü biliyorsunuzdur. Yani bu motorlar, elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirirken, hareket enerjisini de yeniden elektrikli araç bataryasına iletebiliyor. Şimdi de bu çevre dostu araçların sadece kendi kendisine değil, bölgedeki elektrik şebekesine de güç aktarımı sağlayabildiğini düşünün. Ve bundan para kazanabildiğinizi… İşte “vehicle 2 (to) grid” (araçtan şebekeye) teknolojisi de bu anlama geliyor.

Elektrikli araçlarda şarj sistemine dair diğer merak ettikleriniz, linkin ardında…

2.3. Uzaktan Güncelleme

Aracı bakıma götürmek sürücüler için genellikle büyük bir yük olmuştur. Elektrikli araçlar ise basit mekanizmalarıyla günümüzde zaten bu ihtiyacı minimuma indirmiş durumda. İçten yanmalı motora sahip araçlarda bakım ihtiyacı oldukça sık ortaya çıkarken, EV’leri servise götürme gereksinimi kullanıma göre “yılda bir” kadar az gerçekleşiyor. Peki, aracınızın bakıma götürülmesi yerine akıllı telefonunuz gibi uzaktan güncellenebilmesi ve yeniden sıfır gibi olmasına ne diyorsunuz? Uzaktan güncelleme teknolojisi sayesinde, bu artık hiç de uzak bir hayal değil.

2.4. Yeni Batarya Teknolojileri

Bugünkü hemen hemen bataryalı tüm aygıtlarda lityum iyon pil teknolojisi kullanılıyor. Ancak lityum iyon piller; şarj dolum süresi, gidilebilecek maksimum menzil ve kullanım ömrü bakımından bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Neyse ki farklı bileşenlerle yeni batarya teknolojilerinin geliştirilmesi için hazırlıklar tam gaz devam ediyor.

Böylece bataryaların çok daha kısa sürede dolması, tek dolumla daha uzun süre kullanılabilmesi ve verimliliğini kaybetmeden çok daha fazla kez şarj edilebilmesi hedefleniyor. Bunun, geleneksel araçlara göre çok daha uzun menzilli elektrikli arabalara giden yolda da en önemli dönüm noktalarından biri olacağı aşikar.

2.5. Otonom Teknolojisi

Elektrikli otomobillerin geleceği söz konusu olduğunda belki de en çok dile getirilen teknoloji, araçların sürücü yönlendirmesine ihtiyaç duymadan ilerleyebilmesi olabilir. Bu, günümüzde yüzde 100 oranında olmasa da belli ölçüde gerçekleştirilebiliyor. Araçlardaki sensör paketleri ve park asistanı gibi teknolojiler ise bunun en güçlü örnekleri… Bu alanda yürütülen çalışmalar sayesinde araçların bundan böyle çevresel koşulları kendi kendine algılayıp aksiyon alabilmesi de sağlanacak. Yani, çok yakında kendi aracınız size şoförlük edebilecek!

2.6. Akıllı Ön Cam Paneli Teknolojisi

Bazı bilim kurgu filmlerinde akıllı telefonların şeffaf bir cam görünümünde olduğuna siz de mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Tek bir hareketle bu camlar, tüm dünyayı gözler önüne seren gelişmiş birer ekrana dönüşebiliyor. Bunu bir de aracınızın ön camı için düşünelim. Bu sayede gözünüzü yoldan ayırmadan hem aracınızla ve yol koşullarıyla hem de dünyadaki gelişmelerle ilgili her şeyi detaylı bir şekilde görebileceğinizi… Nasıl? Kulağa çok cazip geliyor değil mi?

2.7. Araçlar Arası İletişim

Bir aracın trafikte şoför desteği olmadan gidebilmesi sadece koordinatlara ve yol koşullarına değil, trafikteki diğer araçlara da bağlı… Dolayısıyla otonom araçlara giden yolda en büyük engellerden birini de trafikteki diğer araçların yapacağı ani hareketlerin öngörülememesi oluşturuyor. Araç teknolojileri geliştikçe akıllı otomobillerin piyasaya sürülme hızı da ivme kazanıyor. Böylece artık, araçların kendi kendilerine iletişim kurmaları ve trafikteki beklenmedik sorunlar olmaksızın birbirleriyle uyum halinde seyredebilmeleri çok daha mümkün olacak.

2.8. Manyetik Levitasyon Teknolojisi

Bu bahsettiğimiz teknoloji, gelecek için sıkça sözü edilen “uçan arabaların” aslında başka bir versiyonu. Pek çok uçan araba modelinin günümüzdeki drone’lara benzer bir yapıya sahip olacağını düşündüğümüzde, bu tür pervaneli uçan arabalara listemizde yer vermemeyi daha uygun bulduk. Bunun yerine, araçların metal levhalar üzerindeki manyetik bir alanda yerden havalanarak ilerlediği bir gelecek senaryosunu inceleyelim dedik.

Trafiğin en yoğun olduğu yolların altına ray benzeri metal plakalar döşendiğinde, manyetik levitasyon teknolojisine sahip olan arabalar aynı güzergahta zemin ile bir bağlantısı olmadan hareket edebilecek. Bu müthiş teknoloji, gelecekte ana yollardaki trafik sıkışıklığı sorununu tamamen ortadan kaldırmaya aday!

2.9. Denizaltı Sürüş İmkânı

Aracınızla giderken, çevredeki binaları ve ağaçları müzik eşliğinde izleyebilmek gibisi yok! (Üstelik otonom teknolojisi de varsa, sürücü koltuğunda otursanız bile…) Peki, istediğiniz zaman manzaranızın sualtı dünyası olması nasıl fikir? Balıklarla birbirinize yol verdiğinizi, en yırtıcı su canavarlarının yanından güvenle geçip gidebildiğinizi bir hayal edin. Hem de bir damla ıslanmadan! Denizaltılara benzer şekilde tasarlanan araçlarla, gelecekte rotanızı ister su üstünden isterseniz de suyun altından gidecek şekilde oluşturmanız mümkün.

2.10. Yaya ve Levha Tanımlama Teknolojisi

Otonom teknolojileri için navigasyon bilgilerinin girilmesi ve araçlar arası iletişimin sağlanması kadar, gereken bir diğer adım da şüphesiz veri biliminin ilerlemesi. Yani, nesne tanıma teknolojisi… Aksi halde aracınız her ne kadar kendiliğinden ilerleyebilse de ara sıra sizin müdahalelerinize ihtiyaç duyuyor olacak. Ancak veri biliminin ilerlemesi sayesinde aracınız, önündeki yayaları ve uyarı levhalarını da göz önünde bulundurarak size düşen tüm işleri kendi kendisine yapabilir hale gelecek. Size de sadece, arkanıza yaslanıp güvenle seyahat etmek kalacak!

Elektrikli araçlara dair merak ettiğiniz her şey, Hedef Filo EV’de… Geleceğin dünyasını yakından keşfetmek için bizi takipte kalın!