Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Programı

Türkiye, kullanımı günden güne yaygınlaşan elektrikli araçlar için teşvik bazında yeni uygulamalara yeşil ışık yakıyor. Peki, Türkiye’nin elektrikli araçlar için yaptığı ve imkan tanıdığı yatırımlar arasında neler var? Fırsatları kaçırmamak için siz de hemen keşfedin!

Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Programı

Elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) şarj dolum süresini ciddi ölçüde azaltan hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaşması, kullanıcıların elektrikli otomobillere duydukları ilgiyi de doğal olarak artırıyor. Türkiye, elektrikli otomobil piyasasında yeni uygulamaları devreye sokmak için yaptığı çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Bu çalışmalar arasında şarj ağı işletmeci lisansları ise ayrıca dikkat çekiyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Türkiye'deki ilk şarj ağı işletmeci lisanslarını vermeye başladığını duyurdu. "Şarj Hizmeti Yönetmeliği" ile "Şarj Ağı İşletmeci Lisansı İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esaslar" 2/4/2022 tarihli ve 31797 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, bu uygulama Türkiye’deki elektrikli araç piyasasında ne gibi değişimlere yol açacak? Hadi, incelemeye başlayım!

1. Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Programı Nedir?

Hızlı şarj istasyonları programı, elektrikli araçlara enerji temini sağlamak için şarj ünitesi ve istasyonların kurulması teşvikini ifade ediyor. T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından başlatılan şarj ağı işletmeci lisansları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor. Bu doğrultuda Bakanlık da "Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı"nı başlattı. Bu destek programıyla birlikte hızlı şarj istasyonu kurulumuna hibe desteği veriliyor. Toplam hibe bütçesi 300 milyon TL olan programla 81 ilde bin 560 noktada hızlı şarj istasyonu kurulumu hedefleniyor.

2. Şarj Ağı İşletmeci Lisansı Başvurusu Nasıl Yapılır?

  1. Şarj ağı işletmeci lisansı almak isteyen tüzel kişiler lisans başvurularını elektronik başvuru sistemi üzerinden yapabiliyor.
  2. Lisans başvuruları yalnızca elektronik ortamdan alınıyor. Yani elden veya posta yoluyla yapılan lisans başvuruları EPDK tarafından dikkate alınmıyor.
  3. Lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişilerin başvuru yapmaya yetkili kıldıkları kişi veya kişilere ait gerekli evrakları kuruma sunmaları gerekiyor.
  4. Elektronik başvurunun ardından gerekli evraklar arasında yer alan yetki belgelerinin aslının ya da noter onaylı bir nüshasının, dilekçeyle birlikte elden veya posta yoluyla kuruma sunulması bekleniyor.

3. Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Programının Amacı Nedir?

Elektrikli araç hızlı şarj istasyonları yatırımlarıyla Türkiye'deki şarj ünitesi sayısının 2023 yılında 54 bin, 2030 yılında 1,1 milyon, 2040 yılında ise 4,8 milyona ulaşması hedefleniyor. Türkiye'de 269 farklı lokasyonda hızlı şarj noktaları bulunan Eşarj, elektrikli araba hızlı şarj istasyonu altyapısı oluşturmak için başlatılan "Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Programı" kapsamında 53 ilde, 495 adet yüksek hızlı şarj istasyonu kuracağını açıkladı. Böylelikle Eşarj, istasyon ağına yaklaşık 300 milyon TL yatırım yapacak.

Koç Topluluğunun yeni şirketi WAT Mobilite de elektrikli araç şarj ağı işletmeciliğine başlıyor. Zorlu Enerji'nin elektrikli araç şarj istasyonu ağı ZES ise bin 100'ü aşkın lokasyonda bin 900'e yakın istasyonda hizmet vermeyi sürdürüyor. EPDK'dan şarj ağı işletmecisi lisansı alan FullCharger, 10 yılda 70 bin şarj istasyonuna ulaşmayı amaçlıyor. 300 adet şarj istasyonu bulunan Sharz.net de 350 adet istasyona ulaşmayı hedefliyor.

4. Eşarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araç şarj istasyonu yani eşarj üniteleri, elektrik enerjisi kullanılarak şarj dolumu gerçekleştirilen istasyonları ifade etmek için kullanılıyor. Eşarj istasyonları kendi aralarında hızlı ve yüksek hızlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Elektrikli araba hızlı şarj istasyonları "seviye 2 şarj" ve yüksek hızlı şarj istasyonları "seviye 3 şarj" olarak adlandırılıyor. Ev tipi prizler ise "seviye 1 şarj" olarak kabul ediliyor.

5. Türkiye’de Bulunan Hızlı Şarj İstasyonları Nelerdir?

Elektrikli araba hızlı şarj istasyonları Türkiye genelinde günden güne artış gösteriyor. Günümüzde 81 ilin tamamında birden fazla eşarj istasyonu bulunuyor. Türkiye'deki EV şarj istasyonları arasında İstanbul, Ankara ve İzmir lider konumda.

Hızlı şarj istasyonları, seviyelerine bağlı olarak alternatif akım (Alternating Current: AC) veya doğru akım (Direct Current: DC) ile çalışıyor. AC ile dolum sağlayan şarj istasyonları seviye 2, DC hızlı şarj istasyonları ise seviye 3 olarak ifade ediliyor. DC'de akım, AC'ye göre çok daha yüksek kapasiteli oluyor. Üstelik DC akım, aracın içindeki elektrik dönüştürücüyü pas geçerek doğrudan bataryaya ulaşmayı başarıyor.

Hedef Filo hızlı şarj istasyonları haritası ile siz de Türkiye genelindeki şarj istasyonlarını inceleyerek, yeni araç seçiminde hem kendiniz hem de dünyamız için çevreci bir adım atabilirsiniz.