Elektrikli Araç Piyasası Bitcoin’e Göz Kırpıyor!

Elektrikli araç tasarımı ve üretimi alanında sektörün öncülerinden olan ABD menşeli Tesla Motors elektrikli araç (EV) kullanıcılarının ve meraklılarının yakından izlediği firmalar arasında yer alıyor.

Elektrikli Araç Piyasası Bitcoin’e Göz Kırpıyor!

Tesla, EV üretiminin yanı sıra bu araçlarda kullanılan lityum iyon bataryalar üzerine de çalışıyor. Aynı zamanda SolarCity aracılığıyla bireysel şarj istasyonu alanında da çözümler üretiyor. Dolayısıyla sektörde güçlü bir otorite haline gelen şirketin attığı her adım dikkat çekiyor.

Yakın zamanda markadan gelen yine böyle bir açıklama, tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı: Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter üzerinden Tesla araçlarının artık Bitcoin ile satın alınabileceğini duyurdu. Bunun için ise dahili ve açık kaynaklı bir yazılım kullanacaklarını belirtti. Peki, bu haber neden gündem haline geldi? Soruyu yanıtlamadan önce hakim olmayanlar için Bitcoin konusuna kısa bir açıklama getirmek gerekiyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin; diğer para birimlerinden farklı olarak herhangi bir ülkeye, merkez bankalarına ya da otoriteye bağlı olmayan ve çözülmesi imkansız algoritmalarla güvenliği sağlanan bir kripto sanal para birimi olarak tanımlanıyor. Bitcoin’ler, gerçek para ile ödeme yapılarak satın alınabildiği gibi; “Bitcoin madenciliği” adı verilen bir yöntemle kişinin kendisi tarafından da üretilebiliyor.
Sahip olunan bu dijital paralar, kullanım amacına yönelik olarak bir Bitcoin borsasında ya da dijital cüzdanlarda depolanabiliyor. Ayrıca kripto para ile gerçekleştirilen tüm işlemler, blockchain (blok zinciri) adı verilen bir sistemde geri alınmaksızın kaydediliyor.

Elon Musk’ın Açıklaması Neden İlgileri Üzerine Çekiyor?

Bitcoin, kendiliğinden bir değere sahip değil. Dolayısıyla 2009 yılında ilk kez halka açık bir ağ haline geldiğinde sıfır noktasındaydı. Bugün ise durum çok daha farklı... Sürekli dalgalanıyor olsa da 1 Bitcoin’in gerçek paradaki değeri, tüm kurlara kıyasla fazlasıyla artmış durumda.
Bitcoin’in değer kazanma ya da kaybetme kriterini, üzerindeki arz-talep döngüsü oluşturuyor. Piyasada belirli miktarda bulunan Bitcoin’e talep arttığında değeri yükselirken, azaldığında düşüyor. Bu arz-talep çarkını ise belirli bir alanda otorite sahibi kişilerin ya da kurumların Bitcoin ile ilgili attığı adımlar döndürüyor. Tesla’nın attığı adım, Bitcoin piyasası için tam da bu sebeple büyük bir önem taşıyor. Fakat başka bir önemi daha var!

Bitcoin ile Elektrikli Araçlar Arasında Dikkate Değer Bir Bağ Bulunuyor!

Bitcoin, ilk dijital para birimi olsa da tek seçenek değil! Devam eden süreçte altcoin (alternative coin) adı verilen başka kripto para türleri de ortaya çıkarıldı ve bunlar halen aktif olarak kullanılıyor. Henüz herkes tarafından benimsenmemiş olsalar da dijital paraların, geleceğin para birimleri olacağı öngörülüyor. Elbette ki bu paralar şu an için anonim… Fakat ilerleyen zamanlarda, devletlerin kağıt ve madeni paraları tamamen bırakıp kendi dijital para birimlerini oluşturması da çok büyük bir ihtimal!
Elektrikli araçlarla dijital paranın yolu, tam olarak bu noktada kesişiyor. Bilindiği üzere devletlerin EV’lere yönelik ciddi politikaları bulunuyor ve ortalama 10 yıl sonra EV’lerin önemli ölçüde yaygınlaşacağı düşünülüyor. Yani gözünüzde bir “geleceğe dönüş” fotoğrafı canlandıracak olursanız; bu resimdeki dünyada artık tamamen elektrikli araçların kullanıldığını ve alışverişlerin dijital cüzdanlar ile yapıldığını hayal edebilirsiniz. Üstelik bu, hayalden ziyade gerçekçi bir beklenti olur!

Dijital Para Elektrikli Araçların Şarj Sorununu Çözebilir!

Bilindiği üzere bir elektrikli araca sahip olmak adına en büyük kaygıyı şarj istasyonlarının yetersizliği oluşturuyor. Son dönemlerde buna yönelik çözümler arasında, blockchain (blok zinciri) tabanlı P2P (peer to peer / eşler arası) şarj istasyonları da yer alıyor. Ve bunun üzerine halihazırda deneysel çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Elektrikli otomobil sahibi kişiler, dilediğinde özel mülklerine kendi şarj istasyonlarının kurulmasını sağlayabiliyor. P2P şarj istasyonu fikri; bu şahsi istasyonların ücretini ödemek şartıyla başka kişilerin de kullanımına açılmasından oluşuyor. Ve bu sayede menzil kaygısının azalması hedefleniyor. Ödemelerin ise blockchain aracılığıyla kripto para kullanılarak yapılmasının pratik ve güvenilir olacağı düşünülüyor.

Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere, dijital paralar ve elektrikli araçlar geleceğe el ele yürüyor! Tesla ise söz konusu adımıyla bu birlikteliğin en büyük destekçileri arasında...