Elektrik Alacaksın Part 2: Porsche Taycan

Porsche, ilk tam elektrikli otomobili Taycan’ı geçtiğimiz hafta görücüye çıkardı. Lansmanı yapılır yapılmaz, 1 hafta içinde üretimine başlandı. Dünyanın 3 farklı kıtasında görkemli bir şekilde dünya prömiyeri yapılan Taycan’ın, teknik özellikleri de oldukça dikkat çekiyor.

Elektrik Alacaksın Part 2: Porsche Taycan

Porsche, Taycan adını verdiği ilk tam elektrikli aracını geçtiğimiz hafta dünyanın 3 farklı kıtasında; Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa'da eş zamanlı olarak, görkemli bir şekilde tanıttı. Seçilen 3 kıtadaki lokasyonlar, sürdürülebilir 3 enerjiyi de temsil edecek şekilde belirlendi. Belirlenen yerler; ABD ile Kanada arasındaki sınırı oluşturan ve hidroelektrik enerjisini temsil eden Niagara Şelaleleri, Berlin Neuhardenberg'de bulunan güneş enerjisi tarlası ve Çin’in Pingtan Adası'nda yer alan rüzgar çiftliği oldu.

Porsche’nin, Taycan Turbo ve Taycan Turbo S olarak iki versiyonda piyasaya sürmeye hazırlandığı aracın teknik özellikleri ise oldukça iddialı. Önde ve arkada olmak üzere 2 adet lityum iyon elektrikli motora sahip olacak araç 4 çekişli olacak. Aynı zamanda motorun soğutulmasını sağlayan bölümlerde bakır kullanılması, aracın motorunun da oldukça hafiflemesini sağlıyor.

Taycan’ın her iki modelinde de standart güç çıkışı 460 kW ya da 616 beygir gücü olarak sınırlandırılıyor. Ancak her iki aracın da hızlı ivmelenme için aşırı basınç modu bulunacak. Bu durum söz konusu olduğunda Taycan Turbo 670 beygir gücüne, Taycan Turbo S ise 750 beygir gücüne ulaşabilecek. Taycan Turbo’da Launch Control (Kalkış Kontrolü) için en yüksek tork 850 Nm, Turbo S için 1.050 Nm olacak. Diğer yandan, Taycan Turbo 0'dan 100 km/sa hıza 3,2 saniyede erişirken menzili 450 km, Taycan Turbo S modeli ise 0'dan 100 km/sa hıza 2.8 saniyede ulaşırken 412 km menzile sahip.

Taycan’ın en büyük iddialarından biri ise, elektrikli otomobiller için normal voltaj düzeyi olan 400 volt yerine 800 voltluk bir sistemle çalışan ilk tamamen elektrikli spor otomobil olması. Taycan sürücüleri açısından önemli avantaj sağlayan bu özellik sayesinde, batarya 100 kilometreye kadar bir menzil için yalnızca beş dakikada yeniden şarj edilebiliyor (WLTP'ye göre). Taycan'ın bataryasının yüzde 5'ten yüzde 80 şarj seviyesine ulaşması için hesaplanan süre yaklaşık 22.5 dakika ve azami 270 kW şarj gücüne sahip.

Görsel tasarımıyla da modern ile Porsche’nin geleneksel DNA’sını birleştiren Taycan’da, ilk kez derinin hiç kullanılmadığı bir iç tasarım sunuluyor. Yenilikçi geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen iç mekan, elektrikli spor otomobile özgü sürdürülebilir konsepte uygun şekilde tasarlandı.

Aynı şekilde sadeliğin vurgulandığı iç tasarıma ek olarak, gösterge paneli, Porsche'nin tipik özelliği olan yuvarlak hatlara sahip16,8 inçlik bir ekrandan oluşuyor. Tuş ve düğme gibi geleneksel donanım kumandalarının sayısı ciddi şekilde azaltılarak tüm kullanıcı ara yüzleri Taycan için tamamen yenilendi. Bunun yerine, kontroller dokunmatik kullanım veya sesli komuta cevap verecek şekilde akıllı ve sezgisel hale getirildi.

2020 yılında piyasaya sürülecek modellerden Taycan Turbo, 159 bin dolar, Taycan Turbo S ise 185 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.