Denizli Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Ege Bölgesi'nin turistik şehirleri arasında yer alan Denizli, günden güne artırdığı elektrikli araç şarj istasyonlarıyla doğa dostu ulaşımın kesintiye uğramasına izin vermiyor!

Denizli Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Elektrikli araçların (EV: Electric Vehicles), içten yanmalı geleneksel otomobillere kıyasla birçok avantajının bulunması ve çevre dostu bir çizgide ilerlemesi EV'lere duyulan ilgiyi ve güveni her geçen gün artırıyor. Ancak pek çok otomobil kullanıcısının aklında hala aynı soru işaretleri oluşuyor: “Türkiye'de yeterli sayıda elektrikli şarj istasyonu var mı?” Nitekim, çizginin öte tarafındaki akaryakıtla çalışan geleneksel otomobillerin yakıtı Türkiye’nin her noktasında kolayca doldurulabiliyor. Peki ya kullanıcılar EV'lerde de benzer kolaylığa sahip olabiliyor mu?

Türkiye'de her geçen yıl artan elektrikli araç satışları, şarj istasyonlarının sayısını da artırıyor. Elektrikli araçlarda şarj sorunun ortadan kalkması ise EV'lerin daha da yaygınlaşmasını sağlıyor. Yani her iki etmen de birbirini besliyor. Bu doğrultuda ülkenin pek çok şehrinde olduğu gibi Denizli’deki elektrikli araç şarj istasyonu sayısı da sürekli olarak artış gösteriyor. Öyleyse gelin, Denizli'deki elektrikli araçlar için açılan şarj noktalarını birlikte keşfedelim!

1. Elektrikli Araçlarda Şarj Sistemi

Ev kullanıcıları için şarj dolumunu daha erişilebilir kılan seçeneklerin başında "Seviye 1 şarj" olarak da adlandırılan ev tipi prizler geliyor. Bununla birlikte "Seviye 2 şarj" olarak bilinen yüksek voltajlı AC (alternating current / alternatif akım) ile "Seviye 3 şarj" denilen ve hızlı şarj imkanı sunan DC de (direct current / doğru akım) bulunuyor.

2. AC (Alternating Current) Şarj Nedir? Hangi Araçlara Uygundur?

Türkçede "alternatif akım" anlamına gelen AC, elektrik şebekelerinin tümünde kullanılan akımı kapsıyor. Ancak elektrikli araba bataryası dolumu için araçların bu akımı kendi bünyelerinde DC'ye çevirmesi gerekiyor. Bu da dolum süresini uzatıyor.

3. DC (Direct Current) Şarj Nedir? Hangi Araçlara Uygundur?

DC şarj, elektrik enerjisini araca doğrudan aktaran şarj türü olarak biliniyor. Bu nedenle DC şarj, "yüksek hızlı şarj" olarak da adlandırılıyor.

4. Denizli'de Hangi Tip Şarj İstasyonları Bulunuyor?

Denizli'de toplamda 16 adet elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar arasında en büyük dilim AC şarj istasyonlarına ayrılıyor. AC şarj istasyonları maliyet olarak daha uygun olması nedeniyle hızlı şarj istasyonu olarak bilinen DC şarj istasyonlarına kıyasla daha çok tercih ediliyor. Bununla birlikte, Denizli şarj istasyonu haritasında yalnızca bir adet DC şarj istasyonu yer alıyor.

5. Denizli Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Ödeme Nasıl Yapılıyor?

Tüm elektrikli şarj istasyonlarında ödeme işlemleri herhangi bir görevliye ihtiyaç duymadan gerçekleştirilebiliyor. Elektrikli araç şarj istasyonlarında yapılması gereken ödeme, abone olunduğu takdirde dolum hizmeti sunan firmaların mobil uygulamaları üzerinden yapılabiliyor. Abone olmayan kullanıcılar ise kredi kartları sayesinde istasyonun kart girişi bölümünden ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Elektrikli şarj istasyonlarında ödeme yöntemi her istasyona göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı istasyonlar ücretsiz dolum imkanı da sunuyor.

6. Elektrikli Otomobillerde Şarj Dolum Ücretleri Nedir?

Elektrikli araçlar için şarj dolum ücreti akım türüne, tercih edilen firmaya ve aracın özelliklerine göre değişiyor. Bunun yanı sıra şarj dolum işleminin evde, iş yerinde veya şarj istasyonlarında yapılıp yapılmadığı da ücret konusunda belirleyici bir faktör oluyor. Elektrikli aracı evde şarj ettiğiniz takdirde ücret, şebeke tarifesi baz alınarak birim başına hesaplanıyor.
Elektrikli araç şarj istasyonlarında ise dolum ücretleri, aboneler için dakika başına, abone olmayan kullanıcılar için sabit ön ödeme şeklinde yapılıyor. Ancak şarj istasyonlarında yapılan ödemelerde fiyatlar, şehirden şehire ve istasyonun ait olduğu firmaya göre farklılık gösterebiliyor.

7. Denizli'de Bulunan Elektrikli Araç Şarj Noktaları

Emporium Denizli (AC) - Halka açık
Sarabat Mahallesi, 20500, Tavas/Denizli
Anemon Denizli Hotel (AC) - Halka açık
İzmir Karayolu 3. Km /25000, Merkezefendi/Denizli
Akyol Petrol Aygaz Otogaz (AC) - Halka açık
Yunus Emre Mahallesi, Süleyman Demirel Caddesi, No: 48, Pamukkale/Denizli
Akyol Petrol Lipet Otogaz (AC) - Halka açık
Asmalıevler Mahallesi, Süleyman Demirel Caddesi Yanyolu, No: 63, Pamukkale/Denizli
Çeşmeliler Bosch Araç Servisi (AC) - Halka açık
Akçeşme Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No: 146, Merkezefendi/Denizli
Sinpaş Aquamall AVM Açık/Kapalı Otopark (AC) - Halka açık
Gökpınar Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No: 185, Merkezefendi/Denizli
Suit Park Dinlenme Tesisleri (AC) - Halka açık
Yassıhüyük Mahallesi, Denizli Antalya Karayolu 8. Km, Acıpayam/Denizli
1 Mola Cafe & Restaurant (AC) - Halka açık
Organize Sanayi Bölgesi, Servergazi Caddesi, No: 5, Honaz/Denizli
Teras Park AVM (AC) - Halka açık
Merkezefendi Mahallesi, 55. Sokak No: 1, Yenişehir/Denizli
Coşkunlar Otomotiv Denizli (DC) - Halka açık
Akçeşme Mahallesi, Menderes Bulvarı, No: 224, Merkezefendi/Denizli
Park Dedeman Denizli Hotel (AC) - Halka açık
Karşıyaka Mahallesi, 2394 Sokak, No: 4, Pamukkale/Denizli
Pamukkale Migros (AC) - Halka açık
Cumhuriyet Mahallesi, 1268’nci Sokak, Pamukkale/Denizli
Opet Akyol Petrol (AC) - Halka açık
Sarabat Mahallesi, Denizli Antalya Bulvarı, No: 5, Tavas/Denizli
Villa Lycus Otel (AC) - Halka açık
Karahayit Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 25/1, Pamukkale/Denizli
Pam Termal Otel (AC) - Halka açık
120 Sağlık No:5 Karahayit mah.
Ladik Termal (AC) - Halka açık
Karahayıt mah. 141 Sevgi Yolu No: 29

Elektrikli aracınızla şehirler arası yol katedecekseniz güzergah boyunca hangi noktalarda şarj istasyonu olduğunu incelemek isteyebilirsiniz. Hedef Filo'nun sizler için hazırladığı Türkiye şarj haritası ile yolculuğunuza kesintisiz devam etmenin keyfini sürün!