Araştırmaya Göre Fiyat, Elektrikli Araç Alıcıları İçin En Büyük Engel

Elektrikli araçların yüksek performans, konfor ve çevre dostu kullanım gibi açılardan iyi bir tercih olması, günümüzde gitgide daha fazla birey için geçerli oluyor. Öte yandan son yıllarda yapılan anketler, elektrikli araç satışlarındaki en büyük engelin hala yüksek fiyatlandırma olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya Göre Fiyat, Elektrikli Araç Alıcıları İçin En Büyük Engel

Elektrikli araç (EV) fiyatları son yıllarda belli ölçüde düşüşe geçse de bu yeni nesil araçlar, potansiyel alıcıların pek çoğu için henüz pek de bütçe dostu görünmüyor. Hatta satış rakamlarının önceki yıllara göre yer yer düştüğü de gözlemlenen şaşırtıcı gelişmeler arasında. Özellikle Avrupa’daki satışlarda azalma gerçekleşmesinin nedeni olarak elektrikli araç batarya ömürleri gösteriliyor. Yüksek fiyat, batarya performansı, bakım maliyetleri, güç ikmal olanakları… Elektrikli araçlar için bunlara yönelik endişelerin yerinde olup olmadığına dair detayları yazımızın devamında görebilirsiniz.

1. Potansiyel Müşteriler Elektrikli Araç Fiyatlarında Düşüş Bekliyor

Elektrikli araçların avantajları ve özellikle de düşük yakıt maliyetini göz ardı eden bireyler, yüksek fiyatların bir dezavantaj olduğunu öne sürüyor. Öyle ki geçtiğimiz yıllarda yapılan anketler, 7 bin 500 katılımcıdan yüzde 48’inin elektrikli araç satın almak için bir süre daha bekleme ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Tabii bu duruma sebep olan etkenlerden biri de dünya çapında seyreden ekonomik belirsizlik ve yükselen faiz oranları.

Elektrikli araçlar hakkında yapılan çalışmalar, kullanıcıların mevcut modelleri satın almaktansa piyasaya sürülecek daha gelişmiş modellere odaklanmayı tercih ettiğini gösteriyor. Otomotiv sektörüne yönelik tahminlerde bulunan S&P Global Mobility şirketi, 2022 yılında yaptığı ankette kullanıcıların yüzde 71’inin elektrikli araçlara daha pozitif baktığını işaret ediyor. Ancak bu oranın 2023 yılında yüzde 67’ye gerilediği gözlemleniyor.

2. Şarj Dolum Süresi Elektrikli Araç Satışlarını Etkileyen Faktörler Arasında

Fiyatlar haricinde menzil ve şarj endişesi de elektrikli araç satışlarını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Yine S&P Global Mobility’nin anket verilerine göre, katılımcıların yüzde 46’sının elektrikli araçlarda şarj dolum süresini göz önünde bulundurduğunu gösteriyor. Diğer taraftan pek çok kişi şarj istasyonlarının yetersiz kalabileceği endişesini taşıyor. Oysaki bugün Türkiye ve Avrupa’nın pek çok noktasında onlarca elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor ve bu araçlar için sunulan imkanlar giderek daha da artıyor.

Bir diğer önemli bilgi ise şu ki elektrikli araçların bataryası, tam kapasite doluyken geleneksel otomobiller ile aynı kilometreyi katedebiliyor. Üst modellerde ise geleneksel otomobillere göre daha az enerji tüketildiğini ve bu sayede daha uzun yol aşılabildiğini söylemek mümkün. Gelişen teknoloji elektrikli araçlarda şarj dolum süresinin 10 dakikaya kadar ineceğini gösteriyor. Özetle; elektrikli araçlara dair tüm bu endişelerin doğru bir kıyaslama ile birlikte aşılabileceğini söyleyebiliriz.

3. 2035 Yılına Kadar Elektrikli Araç Talebinin Artacağı Öngörülüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan araştırmalara göre 2035 yılında ülkemizdeki elektrikli araç sayısı 4 milyon 214 bin 273’e kadar yükselecek. Diğer taraftan şarj soketi sayısının ise 347 bin 434’ü bulabileceği öngörülüyor. Türkiye’de yapılan şarj altyapısı geliştirme çalışmaları ve elektrikli araçların klasik benzinli geleneksel araçlara oranla daha avantajlı olması, elektrikli araç kullanımının giderek yaygınlaşma ihtimalini anlaşılır kılıyor. İstasyon sayılarını Elektrikli araç Türkiye şarj haritası üzerinde incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

4. Elektrikli Araç Kullanımı 2024 Yılında Yine De Artışa Geçti

Elektrikli araçlara gösterilen ilgi son yıllarda bazı yönlerden düşüşe geçse de 2024 yılının temmuz ayına baktığımızda global satışların yüzde 21 oranında arttığı öne çıkıyor. Pazar araştırmaları yapan Rho Motion şirketi, elektrikli ve hibrit araç kullanımının küresel çapta yükselişe geçtiğini belirtiyor. Öyle ki bu rakamın temmuz ayında 1,35 milyona kadar ulaştığı öne sürülüyor. Bu yükselişin temel kaynağı Çin olsa da Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da da elektrikli araçlara olan talebin arttığını söylemek mümkün. Bu ülkelerdeki elektrikli araç kullanımının ise temmuz ayında yüzde 7,1 oranında artışa geçtiği görülüyor.

Kısaca özetlemek gerekirse elektrikli araçlara olan ön yargı ve endişeler, aslında doğru bir kıyaslamada bulunmama ve uzun vadeli hesapların yapılmaması dahilinde ortaya çıkıyor. Hatta tüm bu belirsizliklere rağmen Uluslararası Enerji Ajansının 2024 Küresel Elektrikli Araçlar Görünüm Raporu, 2024 yılının sonuna kadar elektrikli araç satışlarının küresel çapta 17 milyona ulaşacağını öngörüyor.

Elektrikli araçlar ile ilgili merak edilen tüm detaylar için EV Hedef Filo’yu takipte kalmaya devam edebilirsiniz!