Uzun Dönem Elektrikli Otomobil Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Araç kiralama, şirketlerin ulaşım ve taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştirmek adına yararlandıkları avantajlı bir hizmet olarak öne çıkıyor. Peki, elektrikli araç kiralamanın şirketinize sağladığı avantajlar tam anlamıyla neler olabilir?

Uzun Dönem Elektrikli Otomobil Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV) çevresel ve finansal boyuttaki olumlu etkileriyle hem bireysel kullanıcıların hem de şirketlerin yeni gözdesi haline geliyor. Çevreye duyarlı bir sisteme sahip olmaları sayesinde bu araçlar, özellikle de sürdürülebilirliğin önemsendiği kurumsal faaliyetlerde daha büyük önem taşıyor. Nitekim tüketicilerin günümüzde doğaya saygılı şirketleri daha sık tercih etmesi, kurumsal, sosyal ve çevresel sorumluluk için önemli bir temel oluşturuyor.

Uzun dönem elektrikli araç kiralama, en az 12 ay süreyle verilen kiralama hizmetini ifade ediyor. Bu hizmet, şirketlerin tercihine bağlı olarak tek bir sözleşmeyle 48 aya kadar uzatılabiliyor. Uzun dönem elektrikli araç kiralama hizmeti, kiralama boyunca şirketlere birçok yönden avantajlar sunuyor. Peki, bunlar nelerdir? Birlikte bakalım!

1. Elektrikli Otomobil Satın Almanın Yüklü Maliyetinden Kurtulmak

Günümüzde otomobil satın almak, dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik koşullar gereği gittikçe zor bir hale geliyor. Sıfır veya ikinci el olması fark etmeksizin tüm araçlarda meydana gelen olağanüstü fiyat artışları hem kişilerin hem de şirketlerin araç satın alma fikrinden uzaklaşmasına neden olabiliyor.

Özellikle de elektrikli otomobil satın almak, bu araçların sahip olduğu modern teknolojiden dolayı geleneksel araçlara kıyasla daha da maliyetli oluyor. Elektrikli otomobil kiralama ise satın alımda ödenmesi gereken yüksek tutarları şirket bütçesine uygun kira tutarlarına dönüştürüyor. Bu sayede yeni nesil ve yüksek performanslı araçlar kullanırken, şirket sermayesini tek bir kanala harcama zorluğu da ortadan kalkıyor.

2. Kazanç Grafiğine Uygun Kiralandırmalar ile Ödeme Kolaylığı

Şirket bütçesini planlı kullanmaya yardımcı olan araç kiralama hizmeti, filo firmalarının sunduğu esnek ödeme seçenekleri ile daha da avantajlı bir hale geliyor. Çünkü bu ödeme seçenekleri sayesinde aylık tutarlar, şirketin gelir-gider dengesine ve kazanç grafiğine uygun olarak belirlenebiliyor. Böylece eldeki sermayeyi korumak ve en verimli şekilde kullanmak mümkün oluyor.

Ayrıca uzun dönem elektrikli araç kiralama hizmeti için aylık tutarlar sözleşme esnasında önceden belirlendiği için, şirketlerin ek maliyetler ve sürpriz ödemelerle karşılaşması gibi bir durum da söz konusu olmuyor. Bu da hem şirket bütçesini hem de iş süreçlerini farklı alanlar için etkili kullanabilmeyi sağlıyor.

3. Vergi Konusundaki Avantajlar

Elektrikli otomobil kiralama hizmeti ile şirketlerin sahip olduğu en büyük avantajlardan biri de vergi yükümlülükleri konusunda oluyor. Satın alınan araçlar için ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Kurumlar Vergisi, uzun dönem kiralamalarda şirketler için sıkıntı olmaktan çıkıyor. Çünkü kiralama hizmetiyle elektrikli araç MTV, ÖTV ve KDV şirket gideri olarak vergiden düşülürken Kurumlar Vergisi ise indirimli olarak ödeniyor.

4. Düşük Yakıt Maliyeti

Elektrikli araçların yakıt tüketimi, benzinli ve dizel araçlara kıyasla daha düşük maliyete sahip oluyor. Öyle ki elektrikli araçlardaki yakıt masrafının, normal araçlara oranla yaklaşık yüzde 80 daha az olduğu biliniyor. Çünkü bu yeni nesil araçlar, dizel veya benzin harcamak yerine elektrik enerjisini depolayarak çalışıyor. Bu da uzun dönem elektrikli araç kiralamalarına olan talebi artırırken, hizmetin de en avantajlı noktalarından biri oluyor.
Ayrıca araçların elektrik harcaması ile ortaya çıkan yakıt ihtiyacı, dizel veya benzinli araçların akaryakıt fiyatlarına göre daha uygun bir tutarla karşılanabiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’deki ve dünyadaki elektrikli araç şarj istasyonlarının her geçen gün artması da EV’lerin şarj maliyetlerinin azalabilmesi noktasında merak uyandırıyor.

5. Periyodik Bakım, Muayene ve Sigorta Masraflarından Muafiyet

Araç kiralamanın en avantajlı noktalarından bir diğeri de rutin işlem masraflarından muaf olmak. Bunlar arasında sigorta ve kasko ödemeleri, elektrikli araç bakım ve muayene masrafları gibi birçok gider bulunuyor. Uzun dönem kiralamalarda ise bu gibi rutin işlemlere yönelik tüm masraflar filo firması tarafından üstleniliyor.
Elektrikli araçlar, geleneksel araçlara göre daha az parçaya sahip olması ve daha az bakım masrafı çıkarması sebebiyle bu konuda da avantaj taşıyor. Buna karşılık, elektrikli araçlar son modern teknolojilerle üretildiği için meydana gelen arızaların onarımı masraflı olabiliyor. Fakat uzun dönem elektrikli araç kiralama ile tüm olağan gereksinimler filo firması tarafından karşılandığı için, burada da şirketlerin düşünmesi gereken herhangi bir nokta bulunmuyor.

Siz de Hedef Filo’ya gelin, uzun dönem elektrikli otomobil kiralama hizmetinin avantajlarından bir an önce faydalanmaya başlayın!