Ucuz Elektrikli Araba ile Pahalı Elektrikli Araba Arasındaki Farklar

Elektrikli arabalar çevre kirliliğine bir çözüm olma konusunda umut vadetseler de fiyatları ile göz korkutabiliyor. Yalnızca elektrik enerjisi ile çalışan bu araçların, ucuz ve pahalı olanları arasında ise bazı farklar bulunuyor? Gelin, bu farkları birlikte inceleyelim.

Ucuz Elektrikli Araba ile Pahalı Elektrikli Araba Arasındaki Farklar

Günümüzde otomobil endüstrisinin daha temiz ve güvenilir enerji kaynaklarına yönelmesi, çevre dostu elektrikli araçları geleneksel otomobillerin rakibi haline getirdi. Elektrikli araç (Electric Vehicle: EV) sahibi olmanın zamanla daha kolay hale gelmesi beklense de, bu otomobillerin maliyeti günümüzde hiç de az sayılmaz. Bu da haliyle gerek araba kullanıcılarını gerekse de araç üreticilerini daha uygun fiyatlı alternatifler aramaya itiyor. Peki, daha uygun bir fiyatlandırmaya sahip olan elektrikli arabaların, pahalı olanlar ile ayrıldığı noktalar neler olabilir?

1. Ucuz Elektrikli Arabalar

Elektrikli arabalar hâlihazırda geleneksel içten yanmalı motorlu araçlardan daha yüksek bir üretim maliyetine sahip. Çünkü yeni teknolojilerle üretilen pek çok ürün gibi, EV’lerin üretim sürecinde kullanılan parçaların maliyeti de yüksek oluyor. Ancak buna rağmen bazı elektrikli arabaların diğerlerine kıyasla daha uygun bir fiyata sahip olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Bunun, araç içinde kullanılan bataryalardan malzeme kalitesine kadar pek çok sebebi bulunuyor.

2. Pahalı Elektrikli Arabalar

Elektrikli araba denildiğinde genellikle zor ulaşılan lüks araba modelleri akla geliyor. Bu araçlar fosil yakıt kullanmadıklarından, daha yeni yaygınlaşmaya başlayan bir sistemin içinde yer alıyor. EV’lerdeki bu denli büyük bir fiyat farkının sebebi ise çoğunlukla, batarya üretim maliyetinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Ayrıca modellerin çoğu, üretici firmaların performans ve estetik alanındaki rekabetinden dolayı lüks araç segmentinde üretiliyor.

3. Ucuz ve Pahalı Elektrikli Araçlar Arasındaki Fiyat Farkı Nelerden Dolayı Oluşur?

Sıfır karbon emisyonu hedefi ile yola çıkılan süreçte, elektrikli arabalarla ilgili oldukça fazla yol kat edilmiş bulunuyor. Ancak buna rağmen, EV’lere henüz yollarda sıklıkla rastlanılmıyor. Hala çok yüksek olan fiyatlandırmalar ise bunun sebebi olarak gösteriliyor. Elbette zaman geçtikçe bu durumun değişmesi bekleniyor. Yine de otomobil pazarındaki bazı elektrikli araçlara, diğerlerine kıyasla uygun denilebilecek bir fiyat biçilmesinin nedenleri merak konusu. Gelin, bu nedenlere daha yakından bakalım!

3.1. Batarya Maliyeti

Bataryalar, elektrikli araçların diğer araçlar ile büyük bir fiyat farkına sahip olmasının birinci nedeni! Çünkü EV bataryalarının ham maddesi ve batarya üretim süreci oldukça yüksek maliyetlere sebep oluyor. Bataryalarda kullanılan lityum iyon pil teknolojisi, icadından bu yana şarj edilebilir pil sektörünün hâkimi konumunda bulunuyor. Lityum iyon pillerde de diğer pillerdeki ile aynı temel bileşenler yer alsa da kullanılan malzemelerde bazı farklılıklar bulunuyor.
Uygun fiyatlı EV’lerde lityum, demir ve fosfatı bir araya getiren daha az maliyetli ve daha güçsüz bir katot kimyası kullanılıyor. Oysa daha yüksek performansa sahip arabalar için lityum nikel manganez kobalt oksit ya da lityum nikel kobalt alüminyum oksit gibi enerji yoğunluğu fazla olan malzemeler tercih ediliyor. Bu da iki farklı batarya malzemesi ile üretilen EV’lerin, birbirlerinden neden daha pahalı ya da ucuz olduklarını açıklıyor.

3.2. Malzeme ve Teknoloji

Birçok elektrikli araba üretildikten sonra premium pazara dâhil ediliyor. Bu da onların, sektörde oldukça pahalı ve lüks bir konuma sahip olmalarına neden oluyor. Hatta küçük bir şehir otomobili olarak piyasaya sürülen modellerde bile premium bir geleneksel otomobilin sahip olduğu son teknoloji ve birinci sınıf iç mekânlar bulunuyor. Aynı zamanda, üretim sürecinde aracın iç ve dış kısımlarında kullanılan malzemelerin kalitesi de iki farklı EV arasındaki fiyat farkının nedeni olarak gösteriliyor.

3.3. Sürüş Menzili

EV’lerde sürüş menzili, bir aracın şarjı tam dolu iken gidebileceği mesafeyi ifade ediyor. Bazı elektrikli araçlar şehir içinde kullanılmak üzere üretilirken bazıları daha yüksek menzillerde üretiliyor. Bu da daha uzun bir menzile sahip olan EV’lerin, maliyetinin de daha fazla olmasının sebebini oluşturuyor.
 
Elektrikli arabalar ile ilgili merak ettiklerinize ulaşmak artık çok kolay! Hedef Filo EV, elektrikli araçlarla ilgili aklınıza takılabilecek her türlü soruyu sizin için özenle cevaplıyor. Bizi takipte kalın!