Türkiye’de Elektrikli Araç İle Gidilebilecek Tatil Rotaları: Çeşme

Türkiye’de elektrikli aracınız ile yaz tatilinde hangi yazlık bölgelere nasıl gidebileceğinizi merak ediyor musunuz? Türkiye’de gidilebilecek popüler tatil rotalarını sizin için derledik.

Türkiye’de Elektrikli Araç İle Gidilebilecek Tatil Rotaları: Çeşme

Herkesin heyecanla beklediği yaz tatili geldi çattı. Tatil planlarının yapılmaya başlandığı bu günlerde elektrikli araç sahipleri de şarj istasyonlarına kolay ulaşım sağlayacak bir tatil rotası oluşturmaya çalışıyor. İstanbul’dan, Türkiye’nin en popüler tatil bölgelerinden biri olan Çeşme’ye elektrikli aracınız ile seyahat edebilirsiniz. Türkiye’de 2019 yılının ilk çeyreğinde en çok satılan elektrikli araç Jaguar I-Pace ile oluşturduğumuz rotayı birlikte keşfedelim!

Bunlara Dikkat;

  • Elektrikli aracınız ile yola çıkmadan önce aracınızın menzil ve şarj bilgilerine hakim olmalı, kendinize güvenli seyahat rotaları çıkarmalısınız. Aracın tek şarj ile ne kadar süre gidebildiği ve molalarınızda aracınıza uygun şarj soketlerinin olup olmadığına ilişkin önden bilgi edinmeniz oldukça önem arz ediyor.
  • Elektrikli aracınız ile uzun yolculuklarda yapacağınız en büyük hata, yanlış zamanlarda aracınızı şarj etmeniz ya da yanlış kilometre hesaplamaları yapmanız olacaktır. Elbette aracın şarjını tam doldurmanız, aracın her kullanımda sabit kilometre yol kat edeceği anlamına gelmiyor. Aracın ne kadar yol yapacağı; yolun özelliğine, şoförün kullanım tarzına, havaya ve çevresel diğer etkilere göre farklılık gösterebilir.
  • Örneğin aracınız tek şarj ile 470 km yol yapıyor. Ancak, hava sıcak ve yol boyunca klima açmak zorunda kaldınız. Bu durumda aracınızın elektrik enerjisini kullandığınız için tek şarj ile 470 km yol yapamayacağınızı ön görmeniz gerekiyor.
  • Ayrıca yolda vakit kaybetmemek adına aracınızın ne kadar sürede şarj olduğuna hakim olmanız gerekiyor. Eğer uzun sürede şarj olan bir elektrikli araca sahipseniz molalarınızda konaklama yapma opsiyonunu da gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

İlk Rota: İstanbul-Çeşme

Ülkemizin en çok tercih edilen tatil bölgelerinden biri olan Çeşme’ye elektrikli araç ile gitmek oldukça basit! Rotamız İstanbul’dan İzmir’e en kısa sürede varmamızı sağlayacak Google rotası olan Osmangazi Köprüsü’nden geçerek seyahat edeceğimizi varsayalım ve Jaguar I-Pace’iniz olduğunu ele alalım.

I-Pace bir şarj ile 470 km yol yapabiliyor. Seyahat 578 km olduğu için Çeşme’ye giderken aracınızı şarj etmek için 1 ya da 2 kez mola vermeniz gerekiyor.

İstanbul şehir merkezinden seyahatinize başladığınızı ve aracınızın tam şarjda da olmadığını düşünelim. Elbette sizi Gebze’ye götürecek kadar şarjınız olmalı!

İlk şarj istasyonumuz Osmangazi Köprüsü’ne girmeden kullanabileceğimiz Dilovası’ndaki şarj istasyonu. Burası aynı zamanda alışveriş ve birçok yeme-içme mekanına da sahip olduğundan, şarj süresi boyunca keyifli vakit geçirme imkanınız da olacaktır.

Bundan sonraki şarj ve mola durağınızı 189 km sonra Susurluk olarak belirleyebilir, meşhur Susurluk ayranı ve tostunu yerken şarjınızın azalan kısmını tekrar doldurabilirsiniz.

Elektrikli araçlarınızı şarj ederken aynı telefonlarda olduğu gibi şarjın bitmesine yakın şarj etmek daha doğrudur ancak uzun yolculuklarda her ihtimale karşı tam şarj ile kendinizi güvence altına almak isteyebilirsiniz.

Susurluk’ta aracınızın şarjını tam doldurduktan sonra 2 tane opsiyonunuz bulunuyor. Bunlardan bir tanesi hiç mola vermeden Çeşme’ye gitmek. Ki bu ortalama 328 km yol yapacağınız anlamına geliyor. İkinci opsiyonunuz ise 241 km’lik yol yaparak, önce İzmir şehir merkezine uğrayıp, Kordon boyunda aracınızı şarj edip sonrasında Çeşme’ye devam etmek.

İzmir’le Çeşme arasının yaklaşık 78 kilometre olduğunu belirtmekte de fayda var. Ayrıca aracınızı Çeşme’de yer alan şarj istasyonunda da rahatlıkla şarj edebilir, geri dönüş planınızı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Eğer siz farklı rotalar için tatil planı yapıyorsanız, Elektrikli Araç Şarj Haritası’ndan kendi tatil rotanızı çıkarabilir, şarj istasyonları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.