Ömrünü Tamamlamış Elektrikli Araç Bataryalarına Ne Olur?

Elektrikli arabalar çevre dostu olmalarıyla araç piyasasında öne çıkıyor. Ancak fosil yakıt kullanmadıkları için doğa dostu olarak nitelendirilen elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların da bir ömrü bulunuyor. Peki, kullanım süresini tamamlayan bataryalara ne oluyor? Elektrikli araç bataryalarının geri dönüşüm yolculuğunu gelin birlikte inceleyelim!

Ömrünü Tamamlamış Elektrikli Araç Bataryalarına Ne Olur?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV), sürdürülebilir ve çevre dostu bir geleceğe yönelik umut vadeden teknolojilerden biri. Yüksek enerji verimliliği sağlamasının yanı sıra sıfır emisyonlu çalışma prensibi ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanmasıyla elektrikli araçlar, geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Ancak her teknolojide olduğu gibi EV’lerde de ömrünü tamamlamış elektrikli araç parçaları ile ilgili birtakım soru işaretleri ortaya çıkabiliyor. Bu soruların başında ise kullanım süresini tamamlayan bataryalar geliyor.

Elektrikli araç bataryaları her ne kadar yeniden şarj edilebilir şekilde tasarlanmış olsalar da belli bir süre sonra kullanım ömürleri doluyor. Bu durumda araç bataryasının değişmesi gerekiyor. Ancak kullanım ömrünü tamamlayan bataryaların akıbeti çevrecileri tedirgin ediyor. Peki, çevre için zararlı olabilecek pek çok kimyasal barındıran elektrikli araç bataryalarının geri dönüşümü nasıl gerçekleştiriliyor dersiniz? Cevaplar için okumaya devam edin!

1. Elektrikli Araba Pili Biterse Ne Olur?

Elektrikli araçlar hakkında bilmeniz gerekenlerin başında bu araçların elektrik gücüyle çalıştıkları geliyor. Bu nedenle klasik araçlarda yakıtı depolamak için kullanılan depo yerine elektrikli araçlarda bir batarya yer alıyor. Pil olarak da isimlendirilen batarya belirli bir kullanımın sonunda tükenebiliyor. Bu durumu geleneksel araçlarda benzinin bitmesine benzetebilirsiniz. Böyle bir durumda aracınızı şarj edip yola devam edebilirsiniz. Elektrikli araçlarda şarj işlemi genellikle bu işlem için özel olarak geliştirilmiş istasyonlar aracılığıyla yapılıyor.

Aracın tamamen şarj olma süresi modele ve şarj ünitesinin tasarımına bağlı olarak değişebiliyor. Ancak bu yeniden şarj edilebilir bataryaların da bir ömrü bulunuyor. Belirli bir süre kullanımın ardından bataryanın performansında bir düşüş yaşanıyor. Bu durumda bataryanın tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Elektrikli araç batarya ömrü ortalama sekiz ila 20 yıl olarak biliniyor. Ancak bu süre aracın kullanım sıklığına bağlı olarak da değişebiliyor.

2. Elektrikli Araç Bataryası Doğaya Bırakılırsa Ne Olur?

Elektrikli araç bataryaları doğaya bırakıldığında ciddi çevresel sorunlara neden olabiliyor. Bu durum çevrecileri endişelendiren asıl konuyu teşkil ediyor. Elektrikli araç bataryalarının içerdiği kurşun, lityum ve kobalt gibi metaller toprak, su ve hava kirliliğine neden olabiliyor. Hem çevre hem de insan sağlığı açısından tehlike yaratan bu toksik atıkların geri dönüştürülmemesi çevreye büyük zararlar verebiliyor.

Ayrıca bataryalardaki değerli metallerin atılması, kaynak israfına ve geri dönüşüm fırsatlarının kaçırılmasına da neden oluyor. Bu nedenle elektrikli araç bataryalarının doğru şekilde geri dönüştürülmesi ve atık yönetimi süreçlerine dahil edilmesi büyük bir önem arz ediyor.

3. Elektrikli Araç Batarya Geri Dönüşümü Nerede Yapılır?

Elektrikli araç bataryalarının geri dönüşümü başlı başına bir iş kolu. Bu işi yapan özel tesisler bulunuyor. Bu tesislerde bataryaların etkin bir şekilde ayrıştırılması, zararlı bileşenlerin çıkarılması ve geri kazanılabilir malzemelerin geri dönüşümü sağlanıyor. Batarya geri dönüşüm tesisleri, genellikle elektrikli araç üreticileri, batarya üreticileri veya geri dönüşüm şirketleri tarafından işletiliyor.

Gelecekte elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ve elektrikli araç batarya dönüşümü ile ilgili gelişmeler sağlanmasıyla, bu alanda faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisi sayısının da artacağı düşünülüyor.

3.1. Türkiye’de Elektrikli Araç Batarya Geri Dönüşüm Noktaları Var mı?

Elektrikli araç batarya geri dönüşümü için Türkiye'de de belirli tesisler bulunuyor. Bu tesisler genellikle geri dönüşüm firmaları, otomobil üreticileri veya belediyeler tarafından işletiliyor. Elektrikli araç sahipleri bataryalarını geri dönüştürmek istediklerinde yerel belediyelere veya geri dönüşüm şirketlerine başvurarak güncel bilgilere erişebiliyor. Ayrıca otomobil üreticileri ve yetkili servisler de batarya geri dönüşümü hakkında kullanıcılara bilgi sağlayabiliyor.

4. Elektrikli Araç Batarya Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlarda batarya geri dönüşümü birbirini takip eden çeşitli komplike adımlardan oluşuyor. Bu adımlar özetle şu şekilde ilerliyor:

  1. Öncelikle kullanım ömrünü tamamlamış araç bataryaları ayrıştırılarak geri dönüştürülebilir kısımları çıkarılıyor.
  2. Ardından bataryada yer alan ve geri dönüşümü mümkün olmayan zararlı kısımlar özel işlemlerle ayrılıyor ve zararsız hale getiriliyor. Böylelikle bu kimyasallar havaya, suya ve toprağa karışarak herhangi bir çevresel zarara sebep olmuyor.
  3. Sonrasında ise ayrıştırılan bu kısımlar yeni bataryaların üretimi için kullanılıyor.

5. Geri Dönüştürülen Elektrikli Araç Bataryaları Hangi Alanlarda Kullanılır?

Geri dönüştürülen elektrikli araç bataryaları farklı pek çok alanda kullanılabiliyor. Ancak geri dönüştürülen bataryalardan öncelikli olarak enerji depolama sistemlerinde yararlanılıyor. Evlerde, iş yerlerinde veya elektrik şebekelerinde enerji yedekleme sistemlerinde geri dönüştürülmüş bataryalar kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra yeniden üretilen bataryalardan endüstriyel ekipmanların yapımında, güneş panelleri ve enerji depolama projelerinde de faydalanılabiliyor.

Araç bataryalarının geri dönüşümünde hala gidilecek çok yol olsa da elektrikli araçların avantajları göz ardı edilemeyecek kadar ortada. Siz de Hedef Filo’nun elektrikli araç kiralama hizmetini tercih ederek şirketinizle yeşil bir geleceğin parçası olabilirsiniz!