Nasıl Bir Ekonomi? "Elektrikli ve Hibrit Araçlar" Özel Dosyası

2023 yılında elektrikli araçlar ile ilgili üzerinde çalıştığımız önemli projelerimiz mevcut. Hedef Filo olarak elektrikli araçlar ile ilgili yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz.

Nasıl Bir Ekonomi? "Elektrikli ve Hibrit Araçlar" Özel Dosyası

Firma olarak sizleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Hedef Filo olarak 2003 yılında adım attığımız filo kiralama sektöründe, ilk günden bugüne tüm müşterilerimize güvenilir bir çözüm ortaklığı sunuyoruz. Yenilikçi girişim hedefiyle yola çıkan markalar, şirket ölçeğini büyütmek isteyen KOBİ’ler ve ülkemize değer katan uluslararası şirketlere kadar tüm müşterilerimizi yeni nesil araç teknolojileriyle buluşturuyor, ulaşım operasyon süreçlerine çok yönlü katkıda bulunuyoruz.

Türkiye genelinde sağladığımız yüksek hizmet standardı sayesinde global arenada da adımızdan söz ettiriyor ve güçlü iş birlikleriyle yola devam ediyoruz! İş birliği yaptığımız BMW AG’nin Global Kiralama şirketi Alphabet ve Mercedes’in Global Kiralama Şirketi Athlon’un Türkiye’deki operasyonel kiralama operasyonunu yönetiyoruz. 

Kısa ve orta vadede şirketinizin yatırım planlamaları ve EV teknoloji konusunda Türkiye ve Dünya hakkında bilgiler alabilir miyiz?

EV teknolojisi konusunda dünyada çok ciddi gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle küresel ısınma, karbon emisyonlarının yarattığı çevresel problemler ve çocuklarımıza gelecekte daha temiz, yaşanabilir bir dünya bırakmak adına tüm iş modellerinde sürdürülebilirlik kavramı ön plana çıkıyor. Otomotiv sektöründe de sürdürülebilirlik konusundaki ana unsur elektrikli araçlar. Özellikle ABD; Avrupa ve Uzakdoğu’da otomotiv dediğimiz zaman konuşulan ana konu elektrikli araçlar. Geleneksel otomobil üreticileri yeni yatırımlarını elektrikli araçlar üzerine yaparken, sadece elektrikli araç üreten birçok yeni marka ortaya çıkmış ve pazardan ciddi pay almaya başlamış durumda. Geçen hafta katıldığım London EV Show fuarında konuşulan tek konu elektrikli araçlar oldu. İngiltere 2030’da Avrupa Birliği 2035’te elektrikli araç dışında araç satışını yasaklama kararı aldı. Bu ülkelerde bu dönemden sonra yeni bir dizel veya benzinli araç satın almak mümkün olmayacak. İnsanlar yaşam tarzlarını yeni elektrikli araç teknolojileri doğrultusunda değiştiriyorlar. Elektrikli araçlar için ciddi vergi avantajları söz konusu. Mesela İngiltere’de oluşturulan Green Zone’lar (Yeşil Bölgeler) mevcut. Bu bölgelere giren benzinli veya dizel araçlar ilave vergi ve ücretler ödemek zorunda. Onun dışında müsaade edilmiyor.

Türkiye, sürdürülebilirlik noktasında kendisine 2030 yılını hedef olarak belirledi. 2030 yılına kadar 20,0.000 yeni şarj istasyonu kurulması hedefleniyor. Yenilenebilir enerji konusunda ciddi yatırımlar söz konusu. Yerli elektrikli aracımız TOGG 2023 itibari ile piyasada olacak. Mevcut markalar elektrikli araçlarını Türkiye’ye getirmeye başladı. Birçok yeni marka Türkiye’ye giriş yapıyor. Elektrikli araçlarda ivmenin 2023 ve sonrasında çok hızlı artmasını bekliyoruz.

Hedef Filo olarak Türkiye’de elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırma gayemiz doğrultusunda, bugün filomuzun yüzde 13’ü hibrit ve elektrikli araçlardan oluşuyor!

Çevre konusundaki hassasiyetimizle, ülkemizdeki şirketlerin ulaşım ihtiyaçlarını     sürdürülebilir çözümler yoluyla karşılamalarına yardımcı oluyoruz. Müşterilerimizin iklim değişikliğindeki en önemli sebeplerden olan karbon salınımına katkısını azaltırken, yeşil dönüşümün akıllı filo kiralama şirketi olmaktan mutluluk duyuyoruz.

2023 yılında elektrikli araçlar ile ilgili üzerinde çalıştığımız önemli projelerimiz mevcut. Hedef Filo olarak elektrikli araçlar ile ilgili yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz. 

Otomotiv sektörü elektrikli ve hibrit araçlara yönelik ciddi bir dönüşümün eşiğinde bu hususun filo sektörüne yansımaları nasıl olur? Sizin bu yönde çalışmalarınız var mı?

Elektrikli araç modellerinin çeşitliliği ve kullanılabilirliği, şirketler açısından sürdürülebilirlik politikalarını uygulama ve projelerine katkı sağlama noktasında oldukça güçlü bir avantaj sağlıyor. Örneğin ihracat yapan bir şirket yurt dışında bir marka ile alışveriş yaptığında bir süre sonra onun da aynı şekilde yeşil mutabakat şartlarına uymasını bekleyecek ve bu düşündüğümüz şey çok uzakta değil, yukarıda da belirttiğim gibi İngiltere’de 2030, Avrupa’da 2035 yılında elektrikli araçlar dışında yeni araç satışı olmayacak. Süreç hızlı ilerliyor, bizim de filomuz ile yeşil dönüşüm kapsamında hazırlıklarımızı yapmaya şimdiden başlamamız gerekiyor, Hedef Filo olarak bu kapsamda müşterilerimizin elektrikli araçlara geçerken bir fizibilite değerlendirmesi yapıyoruz. Müşterilerimiz ile elektrikli araçlara geçiş sürecini yönetiyoruz, müşterilerimize danışmanlık yapıyoruz. Mevcut araç durumları, gelecekteki büyüme tahminleri, gerekli menzil ve donanım özelliklerine ve tabi ki ödeme modellerine uygunluk konusunda destek sağlıyoruz.

Elektrikli araç kullanımın saymakla bitmeyecek faydalarından en değerlisi ise karbon salınımını azaltmak oluyor. Çevre dostu ulaşım ve yakıt tasarrufunu benimseyen Filo ile sürdürülebilirlik adımları da aynı zamanda atılıyor

2023 yılına yönelik Türkiye’de neler var? 

Türkiye’de 2023 yılı içerisinde 50.000 adet civarında elektrikli araç satışı olacağını öngörüyoruz. Genel olarak kişiler ya da kurumlar elektrikli araç kiralama noktasında çok temkinli davranıyor, çekimser yaklaşıyor. Bu çekincelerin temel nedeni araçların fiyatlarının benzinli ve dizel araçlara göre daha pahalı olması, menzil ve uzun şarj süreleri. Bu başlıklarda olacak gelişmeler ülkemizde elektrikli araçlara geçiş sürecini hızlandıracaktır. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile araçların şarj süreleri kısalıyor; araçların menzilleri ise yükseliyor. Yapılan yeni yatırımlar ile şarj istasyonu sayısının da hızlıca arttığını söyleyebiliriz. Ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşması için sektördeki tüm paydaşlara önemli görevler düşüyor. Özellikle araçların tanıtılması ve yukarıda bahsettiğim kaygıların giderilmesi konusunda.

Basın Sözcüsü: Mehmet Yiğit
Hedef Filo Elektrikli Araçlar Yöneticisi