Mersin Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Akdeniz Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden olan Mersin, EV istasyonları ile çevre dostu ulaşımın yolunu açıyor.

Mersin Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Elektrikli araçların (Electric Vehicle: EV) içten yanmalı otomobillere göre pek çok avantajının bulunması, EV’lere olan ilgiyi de doğrudan artıyor. Fakat bu ilginin yanı sıra, akıllarda elektrikli araç kullanımına dair çeşitli soru işaretleri de oluşabiliyor. Bunlardan biri de elektrikli araçların şarj sistemi. Nitekim içten yanmalı araçların yakıt ikmalinin her an kolay bir şekilde sağlanabilmesi sebebiyle, EV’lerin de aynı kolaylığı sunup sunmadığı merak ediliyor.

Ülkemizde elektrikli araç kullanımının artışa geçmesiyle birlikte, aktif olarak pek çok şehirde elektrikli araç şarj istasyonları bulunuyor. EV şarj istasyonları, talebin yoğunluğu ile doğru orantılı olarak en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde yer alıyor. Bu şehirleri ise Akdeniz Bölgesi’nin en aktif şehirleri olan Antalya ve Mersin takip ediyor. Peki, Mersin’deki elektrikli araç şarj istasyonu noktalarını hemen şimdi öğrenmeye ne dersiniz?

1. Elektrikli Araçlarda Şarj Sistemi

Elektrikli araçların şarj sisteminden bahsetmeden önce EV’lerin sadece istasyonlarda değil, ev ve iş yerlerinde de şarj edilebildiğini belirtmekte fayda var. Bu şekilde ev tipi prizlerle şarj edilen EV’ler, “seviye 1 şarj” denilen düşük voltajlı AC (alternating current/alternatif akım) şarj sistemi kullanıyor. Düşük voltaja sahip olması sebebiyle bu sistem, aracın dolumunu uzun sürede (12 ila 24 saat veya daha fazla) tamamlıyor.
Elektrikli araçlar bundan farklı olarak şarj istasyonlarında, “seviye 2 (yüksek voltaj AC)” ve “seviye 3 (DC)” olarak bilinen akımlar ile şarj edilebiliyor. Seviye 2 ile dolum 3-4 saatte tamamlanabilirken, seviye 3’te ise yaklaşık 75 dakikada tamamlanıyor.

2. AC (Alternating Current) Şarj Nedir? Hangi Araçlara Uygundur?

Açılımı “alternating current” olan AC, Türkçede “alternatif akım” anlamına geliyor. AC, elektrik şebekelerinin tümünde kullanılan akımı oluşturuyor. Ancak bu akımın batarya dolumunu sağlayabilmesi için mutlaka güç dönüştürücüleri ile DC’ye “direct current (doğru akım)” dönüştürülmesi gerekiyor. Elektrikli araç şarj istasyonları arasındaki AC şarj istasyonları ise güç dönüştürücüsü bulunmayan istasyonları ifade ediyor. Sadece DC ile şarj edilmeye uygun olan Tesla araçlar dışındaki tüm elektrikli otomobiller, AC ile şarj edilebiliyor.

3. DC (Direct Current) Şarj Nedir? Hangi Araçlara Uygundur?

Açılımı “direct current” olan DC, Türkçede “doğru akım” anlamına geliyor. DC’deki elektrik enerjisi, AC’nin aksine doğrudan aktarıldığı için daha şiddetli bir güç akımına sahip oluyor. Elektrik şarj istasyonları arasındaki “DC şarj istasyonları”, şebekeden aldığı alternatif akımı kendi içinde doğru akıma dönüştürüyor.

4. Mersin'de Hangi Tip Şarj İstasyonları Bulunuyor?

Mersin’de toplam dört adet elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor. Bu istasyonların tümünde AC şarj imkanı sunuluyor. Maliyet olarak daha uygun olması sebebiyle DC istasyonlara göre daha çok tercih edilen AC istasyonlar, daha çok kişinin yararlanabilmesi adına Mersin’in farklı uçlarındaki ilçelerinde konumlanıyor.

5. Mersin Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Ödeme Nasıl Yapılıyor?

Elektrikli araç şarj istasyonlarında ödeme, herhangi bir görevliye ihtiyaç duyulmadan çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ödeme için genellikle dolum hizmeti sağlayan firmaların mobil uygulamaları kullanılıyor. Fakat bu işlemi gerçekleştirebilmek için kullanıcı aboneliği gerekiyor.
Aboneliği bulunmayan ve mobil uygulama kullanmayan müşteriler, istasyondaki kart girişi bölümünden ön ödeme yaparak şarj yükleme işlemini gerçekleştirilebiliyor. Ödeme yöntemi her istasyona göre değişiklik gösterebilmekle beraber, kimi istasyonlarda ücretsiz dolum imkanı da bulunabiliyor.

6. Elektrikli Otomobillerde Şarj Dolum Ücretleri Nedir?

Elektrikli otomobillerde şarj dolum ücretleri kullanılan akıma, tercih edilen firmaya ve aracın özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Ayrıca şarjın ev ve iş yerleri ya da şarj istasyonlarında yapılıp yapılmadığı da ücreti belirleyen faktörler arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra şarj istasyonlarında ücret, dakikaya göre belirleniyor. Ücretsiz dolum hizmeti bulunan istasyonlarda ise herhangi bir ödeme gerçekleşmeksizin şarj imkanından yararlanılabiliyor.

7. Mersin'de Bulunan Elektrikli Araç Şarj Noktaları

Mersin’deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları (AC)
Gürsoy Otomotiv, Merkez
İstasyon Tipi: W22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: -
Mersin Marina, Yenişehir
İstasyon Tipi: N22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Çayan Otomotiv, Merkez
İstasyon Tipi: W22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: -
Borusan Oto, Tarsus
İstasyon Tipi: N22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: 380 V, 32 A, 3 Faz AC

Eğer siz de Türkiye’deki tüm elektrikli araç şarj istasyonlarını incelemek isterseniz, Hedef Filo’nun sizler için hazırladığı şarj haritasına göz atabilirsiniz!