Hybrid Araçlar Nelerdir?

Hybrid araçlar, iki farklı güç kaynağını bir arada bulundurması bakımından içten yanmalı ve elektrikli otomobillerin özelliklerini aynı yapıda barındırıyor. Peki, hybrid araç tam olarak nedir ve hybrid araç modelleri nelerdir? Cevaplar bu sayfanın devamında!

Hybrid Araçlar Nelerdir?

Gerek çevresel koşullar gerekse de yüksek yakıt maliyetleri sebebiyle, geleneksel otomobiller yerini yavaş yavaş elektrikli araçlara bırakmaya başladı. Artışta olan bu yönelim ile birlikte elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV), artık çoğu kişinin ilgi alanına fazlasıyla girmiş durumda!
Pek çok yönüyle geleneksel araçlardan farklı bir sisteme sahip olan EV’ler, kimi kişiler –hatta ülkeler– için hala son derece yeni (ve ön yargıyla yaklaşılan) bir seçenek olmayı sürdürüyor. Hybrid (hibrit) araçlar ise içten yanmalı araçlardan elektrikli araçlara geçiş türü olarak hem geleneksel hem de yeni teknolojileri bir arada bulunduruyor. Bu da söz konusu araç türlerinin ulaşımda tümüyle EV’ye geçiş için ideal bir seçenek olmalarını sağlıyor.

1. Hybrid (Hibrit) Araba Nedir?

Hybrid (hibrit) araba kavramı, bünyesinde hem içten yanmalı hem de elektrikli motor bulunan araçları ifade ediyor. Hibrit araçlardaki yakıt motoru ve elektrik motoru, araçtaki hareketi sağlamak üzere birbirinden destek alarak çalışıyor. Araç sabit ve yavaş bir hızda ilerlerken genellikle elektrikli motor devrede oluyor. Araç hızının artmasıyla birlikte ise yakıt motoru ya tek başına devreye giriyor ya da elektrikli motor ile birlikte çalışıyor.

2. Hybrid Araba Türleri Nelerdir?

  1. Klasik hibrit araçlar (Hafif/Seri/Paralel/Seri-Paralel)
  2. Plug-in [kablolu fiş girişli)] hibrit araçlar

2.1. Klasik Hibrit Araçlar

Hibrit araçlar, klasik ve plug-in hibrit araçlar olmak üzere iki farklı türde üretiliyor. Klasik hibrit araçlar ise kendi içinde hafif hibrit, seri hibrit, paralel hibrit ve seri-paralel hibrit olmak üzere dörde ayrılıyor. Klasik hibrit araçlarda elektrikli batarya, yavaşlama ve frenleme esnasında oluşan kinetik enerji ile şarj ediliyor.
Klasik hibrit araçlar, kablo ile şarj etmeyi gerektirmediği için sürücüler için alışılmış bir kullanım sunuyor. Ayrıca klasik hibrit araçlarda içten yanmalı motor, elektrik motoru sayesinde tahrik gücünü daha da artırırken enerji sarfını ise optimum seviyede tutuyor. Bu da elbette hibrit araç için yakıt tasarrufu sağlıyor.

2.2. Plug-in Hibrit Araçlar

Plug-in hibrit araçlar, kısaca PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle: Kablolu Hibrit Araç) olarak da adlandırılıyor. Bu araçlarda, isminden de anlaşılabileceği üzere, şarj dolumu tamamen elektrikli araçlardaki gibi dışarıdan şarj edilerek de sağlanabiliyor.
Plug-in hibrit araçlar, standart büyüklükteki yakıt deposunun beraberinde yüksek kapasiteli bir bataryaya da sahip oldukları için klasik hibrit araçlara kıyasla daha uzun menzile sahip oluyor. Hem daha fazla mesafe kat edebilmesi hem de güç ikmalini sadece şarj sistemiyle de karşılayabilmesi sayesinde, plug-in hibrit araçlar klasik hibrit araçlardan daha avantajlı bir kullanım sağlıyor.

3. Hibrit Araba Modelleri Nelerdir?

Hibrit arabalar ülkemizde en popüler olarak Audi, BMW, Chevrolet, Fiat, Honda ve Toyota ve Hyundai markalarına ait modellerden tercih ediliyor. Aşağıdaki tablodan öne çıkan bazı hibrit araba modellerine göz atabilirsiniz:

Acure NSX Lincoln MKZ Hibrit Audi A6 55 TFSI Lexus CT 200h Toyota Corolla Hibrit
BMW 740Le xDrive iPerformance Peugeot 3008 Hybrid4 Buick LaCrosse Hibrit Mercedes-
AMG E53 4Matic
Chevrolet Malibu Hibrit
Totoya Yaris Honda Jazz Honda Clarity Toyota C-HR Hybrid Hyundai Ioniq Hibrit
Toyota Corolla Hatchback Kia Niro Hibrit Hyundai Sonata Hybrid Audi A7 55 TFSI Toyota Prius
Lexus LC500h Lexus LS500h Lexus RX 450h Acura RLX Hibrit Chevrolet Bolt
Mercedes-
Benz CLS-class
Renault Captur BMW
330e
Toyota Avalon Hibrit Toyota Camry Hibrit
Honda Accord Hybrid Audi A8 55 TFSI Toyota Prius C BMW İ8 Mercedes-
Benz E 300
Volvo XC90 Toyota Prius Prime Hyundai i20 Peugeot 508 Hibrit Honda Accord Hibrit
Kia Optima Hybrid Suzuki Swift Hyundai Elantra Hybrid Toyota Avalon Hybrid Ford Fusion Hibrit
Totoya Camry Honda HR-V Lexus ES300h Honda Insight Hibrit Hyundai Sonata Hibrit

4. Hibrit Araba Fiyatları Nelerdir?

Hibrit araba fiyatları hangi araç markasının ve modelinin seçildiğine göre büyük oranda farklılık gösterebiliyor. Bunun yanı sıra araçların kilometresi, performans durumu ve sıfır veya ikinci el olup olmadığı gibi pek çok nokta da hibrit araç fiyatları konusunda değişkenlik yaratabiliyor. Fakat 2022 yılı itibarıyla bakıldığında Türkiye’de satışa sunulan en uygun fiyatlı hibrit araçlar arasında Suzuki Swift, Toyota Yaris ve Honda Jazz gibi modeller bulunuyor.

Filo kiralama sektörünün öncüsü Hedef Filo, istediğiniz hibrit araç modelini istediğiniz süreyle şirketinize tahsis ediyor. Hedef Filo ile çıkacağınız bu yolda, ayrıca 7/24 destek ve onlarca avantaj da daima sizinle!