Hibrit Araçların Özellikleri Nelerdir?

Yıllar içerisinde piyasadaki hakimiyet alanını genişleten hibrit otomobiller geleneksel ve yeni nesil araçların güçlü özelliklerini bir araya getiriyor. Böylece elektrikli ve benzinli araç sektörlerine ayrı ayrı rakip oluyor. Peki, hibrit araçları bu kadar popüler kılan özellikler neler olabilir? Hibrit araçların özelliklerini tüm yönleriyle merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!

Hibrit Araçların Özellikleri Nelerdir?

Kesintisiz bir yolculuk deneyimi hayal edenlerin ilk seçenekleri arasında yer alan hibrit araçlar, tam elektrikli araç teknolojileri günümüzde bir hayli gelişmiş olsa da otomobil piyasasının hala parlayan yıldızı. Tabii hibrit araçların bu kadar talep görmesinde sunduğu benzersiz özellikler bir hayli etkili. Elektrikli araç teknolojisi ve geleneksel araç performansını birlikte sunan hibrit araçlar, yolculuk sürecini daha uzun süre kesintisiz hale getirmesinin yanı sıra yol performansını da çok daha kaliteli kılıyor.

Yoğun bir günün ardından eve dönerken konforlu bir araç kullanımı, uzun yolculuklarda yakıt konusunu dert etmeden yola devam edebilmek, şehir yaşamının getirdiği trafik sorununda dahi güvenli ve mali açıdan avantajlı bir deneyim elde etmek… Her biri hibrit araçlarda bulunan yüksek işlevli özelliklerin birer getirisi. Peki, hibrit araçlar bu ayrıcalıklı deneyimi hangi özelliklerle mi sağlıyor? Hadi, gelin hibrit araba özelliklerine şimdi daha yakından bakalım!

1. Çift Motor Kullanımı

Hibrit araçlar hem benzinli ve dizel olarak içten yanmalı motorları hem de elektrik motorlarını bir arada kullanıyor. Bu çift enerji kaynağı aracın farklı sürüş koşullarına uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Elektrikli motor aracın hareket etmesinde rol üstlenirken içten yanmalı motor ise aracın yol almasına olanak tanıyor.

Hibrit araçların genelinde motorlar belirli bir sıralama içerisinde çalışıyor olsa da aracın hızlanması gereken anlarda her iki motor da devreye girerek maksimum düzeyde performans elde etme imkanı sağlıyor. Birbiriyle temas halinde çalışan hibrit motor sistemi, sürüş esnasında üst düzey bir işlevsellik sergileyerek kullanıcısına konforlu ve keyifli bir yolculuk deneyimi yaşatıyor.

2. Yakıt Verimliliği

Elektrik motorları özellikle şehir içi sürüşlerde yakıttan tasarruf sağlıyor. Trafik sıkıştığında veya kırmızı ışıkta beklerken hibrit araçlar içten yanmalı motorlarını otomatik olarak kapatıyor ve elektrik motorlarıyla ilerliyor. Bu sayede hibrit yakıt verimliliği elde etmeye imkan tanıyor.

Bunun yanı sıra MHEV yani hafif hibrit elektrikli araçlarda kendi kendine şarj olabilen bir hibrit   akü bulunuyor. Araç kullanıldığı anlarda akü otomatik olarak doluyor. Böylece hibrit otomobil modelleri maksimum oranda yakıt tasarrufu yapabiliyor. Hibrit araç yakıt tüketimi ve elektrikli araç yakıt tüketimi kıyaslandığında ise hibrit araçların kendi kendini şarj edilebilme özelliği çok daha avantajlı bir seçenek oluyor.

3. Otomatik Şanzımanlı Elektrik Motoru

Hibrit araçlarda elektrik motorları otomatik bir şanzımanı taklit edebiliyor. Otomatik şanzımanlı elektrik motorları düşük hızlarda elektrik motorunun daha fazla tork üretmesine olanak tanıyarak oldukça verimli bir sürüş deneyimi sunuyor. Bu özellik, bilhassa da kalkış esnasında aracın hızlı bir şekilde ivme almasına olanak tanıyor.

4. Sürdürülebilirliğe Destek

Sürdürülebilir yaşamın her geçen gün daha da önemli hale geldiği günümüzde, hibrit araçlar çevreci özelliği sayesinde pek çok kişinin tercihleri arasında yer alıyor. Elektrik motorları, içten yanmalı motorlara oranla daha temiz çalışıyor. Bu sayede hibrit araçlar konvansiyonel araçlara göre daha az egzoz emisyonu üretiyor ve çevreye görece az zarar veriyor. Hava kalitesini benzinli ve dizel araçlar kadar olumsuz etkilemeyen ve böylece doğaya daha dost bir tavır sergileyen hibrit araçlar, düşük karbon salınımıyla çevreyi korumaya destek oluyor.

5. Şarj Edilebilir Bataryalar

Plug-in hibrit elektrikli araç (PHEV) çeşitlerinin bataryaları harici bir elektrik kaynağından da şarj edilebiliyor. Kablolu hibrit araçlar olarak da bilinen hibrit elektrikli araç çeşitleri, evde veya halka açık şarj istasyonlarında kolaylıkla şarj edilebiliyor.
Kablolu hibrit araçların bataryalarını şarj etmek için Türkiye’nin pek çok farklı noktasında şarj istasyonları bulunuyor. Hibrit araç teknolojilerinin sahip olduğu tüm özellikleri taşıyan bu araçlarda batarya boyutları daha da büyük oluyor. Bu sayede Plug-in hibrit elektrikli araçlar işlevsellik bakımından da ideal bir kullanım sunuyor.

6. Enerji Geri Kazanımı

Hibrit araçlar rejeneratif frenleme sistemiyle geliştiriliyor. Araç her fren yaptığında kaybettiği enerjiyi geri kazanıyor. Yani araç seyir halindeyken kendi kendine elektrik enerjisi üreterek akünün dolmasını sağlıyor. Aracın enerji geri kazanımı, özellikle kablolu hibrit araçların dışarıdan sıkça elektrik desteği almasının önüne geçebiliyor. Araçların kendi elektrik enerjisi üretmesi aynı zamanda yakıt tasarrufuna da katkı sağlıyor. Rejeneratif frenleme sistemi bu sayede otomobilin uzun süre boyunca kesintisiz yol almasında etkili bir unsur oluyor.

7. Sessiz Sürüş Deneyimi

Hibrit araçlar elektrik motorları sayesinde genellikle sessiz çalışıyor. Yolculuk süresi boyunca kullanıcısına sessiz bir sürüş deneyimi vadeden bu özellik, aynı zamanda şehir içinde gürültü kirliliğinin azalması konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. Özellikle uzun yolculuklarda son derece konforlu bir kullanım sunan sessiz motor fonksiyonu, hibrit araç özellikleri arasında ayırt edici unsurlardan biri oluyor. Ancak bu sessizlik yavaş hızlarda çok daha belirgin oluyor.

8. İleri Sürüş Desteği

Birçok hibrit araç sürücülere şerit takip, otomatik hız kontrolü ve diğer sürüş yardımı özellikleri sunuyor. Özellikle piyasada henüz kendisine yer bulan yeni nesil hibrit araçlar, ekranlar bildirimleri ve çeşitli veri sağlayıcı gibi sürücü yardımı sağlayan detaylara sahip oluyor. Bu ileri sürüş desteği sayesinde hibrit araçlar kullanıcısına güvenli bir sürüş elde etme olanağı tanıyor.

9. Soğuk Hava ve Batarya Verimliliği

Soğuk hava, hibrit araçlarda bataryaların verimliliğini olumsuz etkileyebiliyor. Olumsuz etkilenen hibrit araç bataryaları ise doğrudan aracın menzilinin azalmasına yol açıyor. Ancak bazı hibrit modeller bataryaları soğuk hava koşullarında korumak için özel ısıtma sistemlerine sahip oluyor. Böylece araçlar kış günlerinde dahi sorunsuz bir performans sunmaya devam ediyor.

Hibrit araçların özelliklerine dair daha net bir kıyaslamaya mı ihtiyacınız var? Hibrit ve elektrikli araç farklarıkonusunda merak ettiğiniz detaylara da Hedef Filo üzerinden ulaşabilirsiniz!