Hibrit Araçlar Şarj Edilir mi?

Hem elektrik hem de diğer yakıt teknolojilerini aynı anda kullanan hibrit araçlar, ülkemizde özellikle son 10 yıldır trafikte kendisine fazlasıyla yer buluyor. Çok yönlü kullanımı sayesinde her geçen gün popülaritesi artan hibrit araçlarda en çok merak edilen konu ise sanıyoruz ki herkesin malumu: Hibrit araçlar şarj edilir mi? Eğer sizin için de hibrit araçlarda şarj konusu hala bir soru işaretiyse içeriğimize buyurun!

Hibrit Araçlar Şarj Edilir mi?

Biri benzinli diğeri elektrikli olmak üzere iki ayrı motora sahip olan hybrid araçlar, sürüş koşullarına uygun olacak şekilde her iki motoru da aktif olarak kullanabiliyor. Bu sayede hibrit araçlar, yakıt verimliliği sağlıyor olmasının yanı sıra daha düşük emisyon sunarak çevreci bir özellik gösteriyor. Bu yönüyle elektrikli araçların avantajları ile benzer artılara sahip olan bu araçlar, böylece pek çok kişinin otomobil seçenekleri arasında yer alıyor. Peki, hybrid araba şarj edilir mi? Gelin, bu sorunun yanıtına detaylı olarak bakalım!

1. Hibrit Araba Şarj Edilir mi?

Bu sorunun yanıtı hibrit araç türlerine göre değişkenlik gösteriyor. Kimi hibrit araçlar, sadece kendi sistemi içerisinde elektrik motorunun şarj olmasına olanak tanıyor. Yani bu araçlara dışarıdan şarj girişi yapılamıyor. Sahip olduğu “rejeneratif (üretken) frenleme sistemi” sayesinde bu araçlar, her frenleme yaptığında elektrik üreterek bataryalara iletiyor. Bununla birlikte aynı güç benzinli motor çalışırken de üretiliyor. Yani özetle, hibrit arabaların tek bir türü dışındaki tüm çeşitleri kendi kendini şarj ediyor ve harici bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Hibrit araçlar bu özelliği sayesinde enerji verimi elde etmeye olanak tanırken, karbon salınımını minimuma indirerek doğayı korumaya da katkı sağlıyor. Bununla birlikte, kendi kendine şarj olabilen hidrit aküsü ile çok daha konforlu ve kesintisiz bir yolculuk deneyimi vadediyor. En uzun yollarda dahi şarj problemi yaşamayı ortadan kaldıran hidrit arabalar, ayrıca zamandan da tasarruf yapmaya destek oluyor.

2. Hangi Hibrit Arabalar Dışarıdan Şarj Edilebilir?

Hibrit arabalar kendi kendini şarj etme özelliğine sahip. Ancak plug-in, yani kablolu hibrit arabalarda durum biraz daha farklı. Plug-in hibrit arabalar (PHEV), hibrit teknolojisinin tüm işlevlerine sahip olmakla birlikte harici bir elektrik kaynağından da şarj edebilme avantajı sunuyor.

Plug-in hibrit arabaların batarya boyutları klasik hibrit araçlara oranla daha büyük oluyor. Bu sebeple plug-in hibrit araçlar hem üretken frenleme sistemiyle kendi elektriğini üretebiliyor hem de bataryaları Türkiye şarj haritası üzerindeki herhangi bir elektrik kaynağına bağlanarak da şarj edilebiliyor. Şarj istasyonunda tıpkı bataryalı elektrikli araçlar (BEV) gibi şarj edilebilen bu hibrit arabalar, tamamen elektrikli arabaların aksine elektrik motoru ile içten yanmalı motoru bir arada kullanıyor.

2.1. Kablolu Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Kablolu hibrit araçlar, halka açık şarj istasyonlarında aynı elektrikli araç türleri gibi şarj edilebiliyor. Özellikle son zamanlarda artan şarj istasyonları sayesinde pratik bir şekilde şarj edilebilen kablolu hibrit araçlar, büyük bataryaları sayesinde de verimli bir deneyim sunabiliyor. Kablolu hibrit araçların harici bir elektrik kaynağının yanı sıra özel frenleme sistemi sayesinde kendi kendine de şarj olabildiğini hatırlatalım.

2.2. Kablolu Hibrit Araçlar Evde Şarj Edilir mi?

Kablolu hibrit otomobil çeşitleri evde de şarj edilebiliyor. Ancak kablolu hibrit araçları evde şarj edebilmek için ev tipi şarj istasyonunun bulunması gerekiyor. Elektrikli araçlarda evde şarj işlemi için yaşadığınız bölgede halihazırda kullanılan bir ev tipi şarj istasyonu varsa, kablolu hibrit araçları oldukça kısa bir zaman içerisinde ve son derece kolay bir şekilde şarj etmeniz mümkün.

2.3. Kablolu Hibrit Araçlar Şarj Edilmeden Kullanılabilir mi?

Kablolu hibrit araçlar herhangi bir şarj istasyonuna bağlanmadan da şarj edilebiliyor. Dolayısıyla bu arabaları düzenli olarak dışarıdan şarj etmeye gerek duyulmuyor. Araç kullanıldığı her an aküsü otomatik olarak dolmaya başlıyor. Bundan dolayı kablolu hibrit araçlar için şarj edilmeden de kullanılır demek yanlış olmuyor. Ancak bu durumda yakıt maliyeti, iki koldan enerji dolumuna oranla daha fazla oluyor.

3. Hangi Hibrit Arabalar Dışarıdan Şarja İhtiyaç Duymaz?

  1. Hafif Hibrit
  2. Paralel Hibrit
  3. Seri Hibrit
  4. Seri-Paralel Hibrit

Hibrit araçlar farklı türlerden oluşuyor. Teknik özellik bakımından birbirinden ayrılan bu araçlar, şarj türü bakımından da değişiklik gösteriyor. Şarj istasyonuna ihtiyaç duymayan bu hibrit araçların detayları ise aşağıda sıralanıyor!

3.1. MHEV (Hafif Hibrit Araçlar) Nasıl Şarj Olur?

Hafif hibrit araçlar (MHEV), geri kazanımlı frenleme sistemiyle kendi kendi şarj olabiliyor. Bu hibrit araçlarda elektrik motoru aracı kendi başına hareket ettiremiyor. Burada işin büyük kısmını benzinli veya dizel motor yapıyor. Elektrik motoruysa yakıt kullanımını azaltmak için benzinli motora sadece yardım ediyor.

3.2. Paralel Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Olur?

Paralel hibrit araçlar da tıpkı hafif hibrit araçlar gibi üretken frenleme sistemiyle şarj olabiliyor. Bu araçlar güç elde etmek için hem benzinli motoru hem de elektrik motorunu aynı anda kullanıyor. Bundan dolayı benzinli motor elektrik üretimi yapmakla sorumlu olmuyor.

3.3. Seri Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Olur?

Seri hibrit araçlarda elektrik motorunun gücünü içten yanmalı motor üretiyor. Yani benzinli motor, elektrikli motorun çalışması için hibrit aküyü dolduruyor. Bu araçlarda genellikle elektrikli motor tekerleğin hareketini sağlarken, içten yanmalı motor elektrik motorundan destek alarak aracın ilerlemesini sağlıyor.

3.4. Seri-Paralel Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Olur?

Seri-paralel hibrit araçlarda içten yanmalı motorun yanı sıra özel frenleme sistemi aracın şarj olmasına olanak tanıyor. Bu araçlarda benzinli motor birincil güç kaynağı olurken, elektrikli motor destek sağlıyor. Fakat araç hızının yavaşladığı anlarda elektrikli motor devreye giriyor.

4. Klasik Hibrit Araçlarda Şarj Mekanizması Nasıl Çalışır?

Klasik hibrit araçlarda şarj mekanizması tamamen elektrikli araçlardan farklı bir sisteme sahip. Elektrikli araç batarya dışarıdan bir şarj istasyonuna bağlanmak durumundayken, klasik hibrit araçlarda bataryanın şarjı azaldığında, motordan gelen fazla güç aküyü tekrar şarj ediyor. Ayrıca araç her fren yaptığında rejeneratif frenleme sistemi sayesinde enerji geri dönüştürülüyor ve akü böylece şarj ediliyor.

5. Hibrit Araçlarda Elektrik Motoru Şarj Almazsa Ne Olur?

Hibrit araçlarda içten yanmalı motor tek başına çalışmıyor. Genellikle aracın kalkışı esnasında elektrikli motordan güç alan ve ardından adeta onu besleyen benzinli motor, elektrik motoru şarj almadığında işlevini kaybediyor. Fakat bu aşamada motorun şarj almadığı süre ve aracın türü sonucu değiştirebiliyor.

5.1. Klasik Hibrit Araçlar Şarj Almazsa Ne Olur?

Klasik hibrit araçların herhangi bir şarj kaynağına ihtiyaç duymadan şarj olabileceğini söylemiştik. Bu aşamada bu hibrit araçlar şarj edilmiyor olsa bile yakıt motoru aracın hareket etmesini ve yol almasını sağlayabiliyor. Ancak herhangi bir arıza durumunda elektrik motoru hiç güç almadığında araç çalışmayı durduruyor.

5.2. Kablolu Hibrit Araç (Uzun Süre) Şarj Edilmezse Ne Olur?

Elektrikli araçlarda şarj aracın yola çıkabilmesi için son derece önemli iken kablolu hibrit araçlarda şarj edilmeme durumu büyük bir probleme neden olmuyor. Kablolu hibrit araçlar uzun süre şarj edilmediğinde araç kendi sistemi içerisinde de şarj olabildiği için elektrik motorundan güç almak mümkün oluyor.

Hibrit araçlar şarj edilir mi artık biliyorsunuz. Hadi o zaman, keyifli bir yolculuğa çıkma vakti! Hibrit araç kiralamak ve tüm elektrikli araçlar hakkında daha fazla bilgi almak için Hedef Filo her zaman yanınızda!