Hangi Markaların Elektrikli Arabası Var?

Elektrikli araçlar sağladıkları pek çok avantaj ile geleneksel araçların yerini almaya başladı bile! Peki, günümüzde hangi markaların elektrikli araç üretimine yatırım yaptıklarını biliyor musunuz?

Hangi Markaların Elektrikli Arabası Var?

Hala ulaşımın vazgeçilmezi olarak görülen geleneksel otomobiller, etrafa yaydıkları karbondioksit ile hem doğa hem de insan yaşamı için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu da iklim krizinin giderek büyümesi demek! Bahsi geçen bu durum için bir çözüm arayışına giren Avrupa Birliği, otomobil üreticilerini araçlarının emisyon oranını yüzde 40 azaltmakla görevlendirdi. Otomobil firmaları ise bu doğrultuda, küresel ısınma ile ilgili önlem planlarına yatırım yapmaya şimdiden başladı!

Çevre kirliliğine yönelik atılan en sağlam adımlardan birini elektrikli araç (EV: Electric Vehicle) üretimi oluşturuyor. Çünkü küresel ısınma ile mücadele için karbon salınımını azaltmak, EV’ler sayesinde hayal olmaktan çıkıyor. Öyleyse gelin, çözüm odaklı hareket ederek filolarına elektrikli araçları da dâhil eden markaları mercek altına alalım!

1.  Elektrikli Araç Üreten Firmalar Nelerdir?

Otomobil piyasasını yönlendiren dev markalar, filolarını geleceğe yönelik şekillendirmek adına elektrikli araç üretim süreçlerine günden güne sürat kazandırıyor. Çünkü EV’ler, teknolojinin hızla gelişmesi sayesinde geleneksel araçlardan geri kalmadıkları gibi geleceğin dünyasını tehdit eden emisyona yönelik de ciddi bir çözüm getiriyor. Peki, hangi markalar EV üretim pazarında bayrağı taşımaya aday dersiniz?

Marka Adı Kuruluş Yılı Genel Merkezi Piyasaya Sunulan İlk Elektrikli Aracının Adı ve Tarihi
Ford 1903 ABD Ford Ranger EV - 1998
Audi 1909 Almanya Audi e-tron - 2019
BMW 1916 Almanya BMW i3 - 2013
Mercedes-Benz 1926 Almanya Mercedes-Benz EQC - 2019
Porsche 1931 Almanya Porsche Taycan - 2019
Nissan 1933 Japonya Nissan Leaf - 2010
Volkswagen 1937 Almanya Golf III CitySTROMer - 1992
Toyota 1937 Japonya Toyota bZ4X - 2022
Kia 1944 Güney Kore Kia EV6 - 2021
Tesla 2003 ABD Tesla Roadster - 2018

1.1.  Ford

Amerika merkezli köklü bir otomotiv şirketi olan Ford, önce ‘‘Ford Ranger’’, daha sonra ise ‘‘Ford Focus Electric’’ ile ilk elektrikli otomobillerini piyasaya sürdü. Marka, binek otomobillerinin tamamını 2026 yılının ortalarına kadar tamamen elektrikli ya da plug-in hibrit elektrikli araç modelleri olarak üretmeyi hedefliyor.

1.2.  Audi

Alman otomobil üreticisi Audi, elektrikli araç üretimini hızlandırarak emisyonu en ciddiye alan markalardan biri! 2022 yılında çıkardığı yeni EV modellerinden bazıları ise şunlar: Q5 TFSI e, e-Tron Sportback ve e-Tron S. Marka, 2026 yılından itibaren fosil yakıtlı otomobil üretimini durdurmayı; 2033’ten sonra ise tamamen elektrikli olmayı hedefliyor.

1.3  BMW

Almanya menşeli lüks otomobil üreticisi BMW, 2013 yılında BMW i3 modeli ile elektrikli otomobil pazarına sağlam bir giriş yaptı. Yakın zamanda piyasaya yeni EV modelleri olan “BMW i4” ve “BMW iX”i süren marka, J.D. Power tarafından yürütülen yıllık güvenilirlik çalışmasında 15’inci sırada yer alıyor.

1.4. Mercedes-Benz

Lüks otomobilleriyle ün salan Mercedes, ilk elektrikli modeli “Mercedes-Benz EQC”yi 2019’da satışa sunarak biraz geç kalmış görünebilir. Fakat markanın, 2022-2030 yılları arasında EV teknolojisini daha da geliştirmek adına Ar-Ge çalışmalarına 40 milyar avroluk bütçe ayırdığı biliniyor.

1.5. Porsche

Gelişmiş teknolojisi ve hız kazanma kabiliyeti ile dikkat çeken Porsche’nin, ilk tam elektrikli otomobil serisi “Porsche Taycan.” Seride şimdilik “Taycan Turbo” ve “Taycan turbo S” olmak üzere iki model bulunuyor. Taycan Turbo, sunduğu 450 kilometrelik menzil ve üç buçuk saniyede 100 kilometreye çıkabilme kabiliyeti ile göz dolduruyor.

1.6. Nissan

Japonya merkezli Nissan, ilk elektrikli otomobili “Nissan Leaf”i 2010 yılında piyasaya sürdü. Dünyanın en popüler EV’lerinden biri olan Nissan Leaf, diğer elektrikli araçlara kıyasla düşük fiyatı ve yüksek performansı ile beğeni topluyor. Markanın ikinci elektrikli aracı olan Nissan Ariya ise 2022’nin başından beri üretilmeye başladı.

1.7. Volkswagen

Alman otomobil devi Volkswagen, ilk seri üretim elektrikli aracı “Golf III CitySTROMer”ı 1992-1996 yılları arasında satışa sundu. Daha sonra “Volkswagen ID.3” ve “Volkswagen ID.4” araçları ile piyasaya çıkardığı yeni serisi ise geniş alan hacmi ve üstün güvenlik özellikleri ile kullanıcılarına kendisini daha da sevdirdi. Marka, Avrupa’da 2030 yılından itibaren piyasaya sunduğu otomobillerin yüzde 70’inin tamamen elektrikli olacağını duyurdu.

1.8. Toyota

Elektrikli araç üretimi konusunda rakiplerinden geride kalan Toyota, EV piyasasına 2022 yılında satışlarına başlanan “2023 bZ4X Crossover” modeli ile giriş yaptı. Marka, 2025’e kadar 15 adet yeni elektrikli otomobili satışa sunacağını duyurdu.

1.9. Kia

Güney Koreli otomobil şirketi Kia, rakip markaların karşısına uygun fiyatlı ve güvenilir bir alternatif olarak çıkıyor. Hatta markanın oldukça popüler hibrit aracı olan ‘‘Kia Niro’’, en düşük yakıt tüketimine sahip hibrit otomobil ünvanı ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdi. 2021 yılında araç, yalnızca Amerika’da 26 binin üzerinde satıldı. Marka, 2025’e kadar piyasaya altı yeni elektrikli model daha sürmeyi hedefliyor.

1.10. Tesla

Yalnızca elektrikli araç üzerine yoğunlaşan Tesla Motors, üst düzey özelliklere sahip yaratıcı EV modelleri ile dikkat çekiyor. Bugüne kadar üretilen en popüler araçları Model Y, Model 3 ve Model S olan Tesla’nın, yeni ‘‘Tesla Cybertruck’’ modelini ise 2023-2024 yıllarında piyasaya sürmesi bekleniyor.

Hedef Filo Elektrikli Araçlar, şirketinizin ulaşımına çevreci bir çözüm getirerek yeşil filolarını hizmetinize sunuyor. Peki, son model elektrikli otomobilleri siz hala denemediniz mi?