Gaziantep Elektrikli Araba Şarj İstasyonları

Daha çevre dostu bir ulaşım için elektrikli araçlara geçiş yapmak isteyen Gaziantep sakinleri buraya! Bu yazımızda, Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin köprüsü olan Gaziantep şehrinde kaç adet elektrikli şarj istasyonu olduğunu açıklıyoruz.

Gaziantep Elektrikli Araba Şarj İstasyonları

Türkiye genelinde elektrikli araç (Electric Vehicle: EV) kullanımının her yıl önemli bir artış gösterdiğini fark etmiş miydiniz? Çevresel duyarlılık, yakıt tasarrufu ve düşük maliyetler başta olmak üzere birçok sebep, bu artışın kaynağını açıklamak için yeterli oluyor. EV kullanımının artması ise beraberinde, elektrikli arabaları şarj etmek için gereken istasyonlara da önemli bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Günümüzde Türkiye genelinde toplam 2 bin 322 şarj istasyonu bulunuyor. Bu istasyonların yoğunluğu tahmin edilebileceği gibi nüfusa bağlı olarak en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde konumlanıyor. Fakat bahsettiğimiz gibi elektrikli araç tercihinin artması ve EV kullanıcılarının şehirler arası yolculuklara artık daha çok çıkması ile, artık pek çok ilde elektrikli araç istasyonu bulunuyor. Bunlardan biri ise sanayi ve turizmiyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep!

1. Gaziantep Elektrikli Şarj İstasyonları Nerede?

Gaziantep’te üç adet elektrikli şarj istasyonu bulunuyor. Bu istasyonların iki tanesi şehir merkezinde, Şehitkamil ilçesinde yer alıyor. Bir istasyon da Şahinbey’de, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde bulunuyor. Şehitkamil ilçesindeki elektrikli araç şarj istasyonları, İpekyol Plaza ve Renault - İmam Kayalıoğulları Bayisinde yer alıyor. İpekyol Plaza ve İmam Kayalıoğulları pazartesi ve cuma günleri 09.00 - 18.00 arasında hizmet verirken, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde ise 7/24 şarj imkanı bulunuyor.

Gaziantep’deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

İpekyol Plaza, Şehitkamil
İstasyon Tipi: W22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: -

İmam Kayalıoğulları, Şehitkamil
İstasyon Tipi: W22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: -

Hasan Kalyoncu Üni., Şahinbey
İstasyon Tipi: W22
Soket 1: 380 V, 32 A, 3 Faz AC
Soket 2: -

2. Gaziantep Elektrikli Şarj İstasyonlarında Neler Bulunuyor?

Gaziantep elektrikli araç şarj istasyonları W22 tipinde karşımıza çıkıyor. Üç istasyonda da “Soket 1 : 380 V, 32 A, 3 Faz AC” bilgisi yer alıyor. Bu da Gaziantep EV şarj istasyonlarının yalnızca AC (alternating current-alternatif akım) seçeneklerinden meydana geldiğini gösteriyor.

AC şarj istasyonlarında dönüştürücü bulunmuyor. Alternatif akım aracın kendi bünyesindeki dönüştürücülerle doğru akıma çevrilerek kullanıldığı için, bu istasyonlardaki şarj hızı da araçtaki dönüştürücünün gücüne bağlı olarak değişim gösteriyor. Fiyat bakımından ise AC şarj istasyonları, DC şarj istasyonlarına kıyasla daha uygun fiyatlı oluyor.

2.1. Gaziantep Elektrikli Şarj Dolum Ücretleri Nedir?

AC şarj istasyonlarındaki ücretler DC şarj istasyonlarına göre daha az maliyetli olsa da, net bir şarj dolum ücretinden bahsetmek pek mümkün olmuyor. Çünkü şarj dolum ücreti şarj süresi, dönüştürücü hızı, hatta istasyonun bulunduğu konum gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişim gösterebiliyor.

Türkiye’de başka hangi şehirlerde elektrikli araç şarj istasyonları olduğunu öğrenmek ister misiniz? Cevabınız evet ise, Hedef Filo’nun siz EV meraklıları için hazırlığı

Türkiye şarj istasyonu haritasına göz atabilirsiniz!