Elektrikli Ticari ve Hafif Ticari Araçların Geleceği

Elektrikli araç modelleri, günümüz otomobil piyasasında gittikçe daha çok söz sahibi olmaya başlıyor! Peki, bunlar arasında yer alan elektrikli ticari ve elektrikli hafif ticari araçlar da gelecekte daha çok yaygınlaşacak mı dersiniz?

Elektrikli Ticari ve Hafif Ticari Araçların Geleceği

2022 itibarıyla pek çok ülke, elektrikli otomobil kullanımını yaygınlaştırmak adına önemli çalışmalar sürdürüyor. Örneğin; İsveç, 2030 yılı itibarıyla fosil yakıt kullanımını sıfırla indirmeyi planlıyor. Diğer yandan Almanya da elektrikli araç kullanımını teşvik etmek amacıyla 130 milyar avroluk bir teşvik planıyla her benzin istasyonuna elektrikli araç şarj istasyonu ekliyor. Elektrikli araçların geleceğini gören ve karbon emisyonunu azaltma noktasında çalışmalar yapan ülkelerden bir diğeri ise Türkiye!
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının üzerinde çalıştığı “Fosil Yakıtlı Araçların Elektrikliye Dönüşüm Projesi” ile, yakın gelecekte Türkiye’deki dizel araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesi mümkün hale gelecek. Küresel Binek Araç Tahmini Raporu’na göre ise 2030 yılına gelindiğinde her iki araçtan biri elektrikli motora sahip olacak. Peki, küresel piyasadaki araç sayısına önemli bir katkıda bulunan ticari araçlar için durum sizce ne olabilir? Diğer bir deyişle, elektrikli ticari ve hafif ticari araçları nasıl bir gelecek bekliyor? Yanıtlar hemen aşağıda!

1. Elektrikli Ticari ve Hafif Ticari Araçlar Hakkında

Taşımacılık ve ulaştırma faaliyetlerinde kullanılmakta olan ticari araçlar, binek araçlara kıyasla daha geniş iç hacme sahip oluyor. Ticari araçlar, “ticari” ve “hafif ticari” olmak üzere iki gruba ayrılıyor. İçten yanmalı motor yerine elektrik motoruyla üretilen ve şarj sistemi ile kullanılan ticari araçlara ise “elektrikli ticari araç” ve “elektrikli hafif ticari araç” adı veriliyor.

1.1. Elektrikli Ticari Araç Nedir?

Elektrikli ticari araç, elektrik motoruyla çalışan ve güç ikmalini şarj yoluyla sağlayan ticari araç modellerini ifade ediyor. Elektrikli ticari araç grubu elektrikli otobüs, elektrikli kamyon ve elektrikli tır gibi araç türlerinden oluşuyor.

1.2. Elektrikli Hafif Ticari Araç Nedir?

Elektrikli hafif ticari araç, içten yanmalı motor yerine elektrik motorundan güç sağlayan hafif ticari araç modellerine deniliyor. Elektrikli hafif ticari araç grubu elektrikli minibüs, elektrikli panelvan ve elektrikli minivan gibi araç çeşitlerinden oluşuyor.

2. Elektrikli Otobüslerin Geleceği: Yolcu Taşımada Rekabet

Elektrikli otobüsler, şehir içinde ve şehirler arası yolculuklarda hava kirliliğini ortadan kaldırmaya yardımcı olması bakımından tüm ülkelerin ve vatandaşların öncelikli tercihi haline gelecek! Çünkü bilindiği gibi elektrikli araçlar, nitrojen oksit ve diğer zararlı maddeler de dahil olmak üzere hiçbir şekilde egzoz emisyonuna yol açmıyor. Bu da daha temiz, yeşil ve yaşanabilir bir çevre anlamına geliyor.
Şehirlerin hava kalitesini yükseltmeye katkıda bulunan ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmada önemli rol oynayan elektrikli otobüsler, sessiz çalışma sistemiyle de ayrıcalıklı bir yolculuk deneyimi yaşatıyor. Bu sebeple söylenebilir ki elektrikli otobüsler, içten yanmalı motora sahip otobüslerle –önünde sonunda galip geleceği– bir rekabet içerisinde!

3. Elektrikli Kamyon ve Tırlar: Yük Taşımada Elektrikli Ticari Araçlar

Yük taşımacılığı yapmak amacıyla kullanılan kamyon ve tır gibi ticari araçlar, yakın zamanda elektrikli olarak da piyasaya sunuldu. 2021 ve 2022 yıllarında pek çok firma elektrikli ticari araç üretmekle beraber, EV’lerin taşımacılık faaliyetlerinde sağlayacağı olumlu etkileri de paylaştı. Örneğin; Hollandalı otomobil ve ticari taşıt üreticisi olan DAF, piyasaya sürdüğü elektrikli tır ve kamyonların, şirketlerin çevre duyarlılığını kamuoyuyla paylaşabilmek için etkili bir seçim olacağını ortaya koyuyor.

Bunun yanı sıra elektrikli kamyon ve tırların, son teknoloji donanımlar sayesinde sürücülerin rota planlarına da fayda sağlayacağı fikri paylaşılıyor. Verimli şarj sistemleri, geleneksel tır ve kamyonlara kıyasla daha az arızalanma riski ve EV’lerin daha az parçaya sahip olmasıyla ortaya çıkan geniş iç hacim elektrikli ticari araçların yaygınlaşmasındaki en önemli sebepler olacak! Ticari araçları modern teknolojilerle donatmak ve aynı zamanda sessiz bir sürüş deneyimi sunmak, sürücüler için de son derece faydalı olacak gibi gözüküyor.

 

4. Elektrikli İş Makineleri: İnşaat ve Tarım Sektörlerinde Devrim

Elektrikli araç pazarında her geçen yıl devrim niteliğinde gelişmeler yaşanırken, bundan payını alan bir araç grubu daha oldu: İş makineleri! Yüksek yakıt fiyatları ve içten yanmalı motorlu araçların çevreye yaydığı karbon emisyonu, iş makinelerinin de dünyadaki değişime ayak uydurmasını sağladı. Özellikle insan yaşamıyla doğrudan ilgili olan tarım ve inşaat gibi sektörlerdeki şirketlerin, çevresel duyarlılığın artmasıyla birlikte yakın zamanda tamamen elektrikli iş makinelerine geçiş yapacağı öngörülüyor.

İnşaat ekipmanları üreticileri Caterpillar ve Pon Equipment’ın geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürdüğü elektrikli ekskavatörler, ülkelerin sıfır karbon emisyonu hedefine yakinen hizmet ediyor. Öyle ki Norveç’teki ekskavatörlerin hepsi elektrikli versiyonlarıyla değiştirilirse, yıllık karbon emisyonu 60 bin otomobil değerinde azalacak. Nasıl ama? Hiç de az görünmüyor, değil mi?

Tüm dünya elektrikli araçlara yönelirken siz de geç kalmayın,
Hedef Filo’nun elektrikli araç filosuyla kurumsal kimliğinize yeşil bir ışık yakın!