Elektrikli Otomobil Kullanmak için 8 Neden

Elektrikli otomobiller artık yalnızca birer taşıt değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceğin en önemli temsilcileri. Elektrikli araçlar son derece sessiz bir şekilde yol almalarına rağmen her birimizde çevre bilinci uyandırmayı başarıyor. Peki, “Neden elektrikli araba kullanmalıyız?” sorusunu daha detaylı incelemeye ne dersiniz?

Elektrikli Otomobil Kullanmak için 8 Neden

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV) geleneksel otomobillerle kıyaslandıklarında çok daha çevre dostu bir tablo çiziyor. Buna rağmen elektrikli araçların avantajları ve dezavantajları sürekli olarak tartışılıyor. Elektrikli araçların dezavantajları günden güne iyileştirilirken avantajlarının insanlara, şehirlere ve çevreye sunduğu olumlu etkiler de gittikçe artıyor. Öyleyse hadi, neden elektrikli araba kullanmanız gerektiğini daha geniş bir düzlemde ele alalım!

1. Çevre Dostu Olması

Elektrikli otomobiller, fosil yakıtlı araçlara göre daha az karbon salınımı yapıyor. Elektrikli araçlar yalnızca kullanım sırasında değil, yıllar boyunca çevre için karbon ayak izi, enerji verimliliği, hava ve gürültü kirliliği konularında geleneksel araçlara kıyasla çok daha az bir olumsuz etki yaratıyor.

2. Düşük Yakıt Masrafı Sunması

Tam elektrikli otomobiller fosil yakıt masraflarını tamamen ortadan kaldırıyor. Bu sayede dünyanın dört bir yanında artan benzin fiyatlarından etkilenmek zorunda kalmadan yolculuklara çıkmak mümkün oluyor. Hibrit araçlarda ise elektrikli araç yakıt tüketimi, geleneksel otomobillere göre çok daha düşük bir seviyede seyrediyor.

Elektrikli araçlarda elektrik tüketimi 100 kilometrelik bir sürüş mesafesi için yaklaşık olarak 18 kWh olarak hesaplanıyor. Bu durumda elektrikli araçlar içten yanmalı otomobillerin harcadığı yakıta kıyasla oldukça düşük bir enerji tüketimi gerçekleştiriyor.

3. Düşük Bakım Maliyetine Sahip Olması

Geleneksel araçların ihtiyaç duyduğu motor, debriyaj, şanzıman, egzoz borusu, yağ ve filtreler elektrikli araçlarda bulunmuyor. Elektrikli araç batarya ile çalışarak aracın arızalanma riskini ve bakım maliyetlerini bir hayli azaltıyor.

4. Şarj İstasyonlarının Artması

Birçok insanın EV yerine geleneksel otomobil tercih etmesinin altında elektrikli araç şarj istasyonu sayısının az olduğunu düşünmesi yatıyor. Türkiye'de en yoğun nüfuslu iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanı sıra daha birçok ilde yeterli sayıda elektrikli araç şarj istasyonu yer alıyor. Ayrıca AVM, benzin istasyonları ve evlerde de elektrikli araçlar rahat bir şekilde şarj edilebiliyor.

Türkiye’nin 81 ilinde elektrikli araçların yola devam etmesini sağlayan şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla elektrikli araç şarj istasyonu sayısı da artık bir dezavantaj olmaktan çıkıyor.

5. Sessiz ve Konforlu Sürüş Keyfi Sunması

Elektrikli otomobiller gaz motoruna ve egzoz borusuna sahip olmadığı için geleneksel araçlara kıyasla çok daha sessiz hareket ediyor. Sessiz sürüş deneyimi ise yolculukları daha konforlu hale getiriyor. Aynı zamanda elektrikli araçlar şehrin gürültü kirliliğini de hafifletiyor.

6. Özel Avantajlar Sağlaması

Elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmak için hükümetlerin uyguladığı özel indirimler bulunuyor. Özellikle şirkete elektrikli araç kiralarken elektrikli araç vergileri için indirimlerden yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra elektrikli otomobil kullanımı, günümüzde her geçen gün prestij göstergesi haline geliyor. Hem bireysel kullanıcılar hem de şirket sahipleri elektrikli araçları tercih ederek daha saygın bir profile sahip olabiliyor.

7. Hızlı ve Güçlü Olması

Elektrikli araç menzil açısından da geleneksel otomobillerin gerisinde kalmıyor. Marka ve modele göre değişiklik gösteren menzil, elektrikli araçlarda 150 km ila 600 km arasında değişiyor. Geleneksel otomobillerin aldığı yol ve motor gücü genellikle beygir kavramıyla ifade ediliyor. Elektrikli araç beygir hesaplama ile seçeceğiniz elektrikli aracın hangi geleneksel araçla aynı güçte olduğunu görebilirsiniz.

8. Elektrikli Araç Sektörüne Destek Verme İmkanı Sunması

İçten yanmalı geleneksel bir otomobilden elektrikli bir araca geçerek EV sektörünün büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmuş oluyorsunuz. Yollardaki elektrikli araba sayısının artış göstermesi tüm dünya için daha temiz hava, daha sessiz sokaklar, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre anlamına geliyor.

Elektrikli araç kullanmanız için sürdürülebilir bir gelecekten daha düşük maliyetlere kadar pek çok neden mevcut. Elektrikli aracınızı satın almadan önce Türkiye şarj haritası ile bulunduğunuz şehirdeki istasyon sayısını inceleyebilir ve tercihinizi rahatlıkla yapabilirsiniz!