Elektrikli Motosiklet ve Bisiklet Alırken Dikkat Edilecekler

Elektrikli motosikletler ve bisikletler, günlük ulaşım rutininize konfor katmak ya da çevreye duyarlı bir ulaşım alternatifine yönelmek adına sizin için ideal birer yol arkadaşı olabilir. Peki, elektrikli iki tekerlekli araçları kullanmak için veya kullanırken hangi koşulları göz önünde bulundurmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Elektrikli Motosiklet ve Bisiklet Alırken Dikkat Edilecekler

Güçlü tork ve hızlı başlangıçlarla eğlenceli bir yolculuk mu arıyorsunuz, yoksa estetik ve son teknolojik özelliklerle donatılmış bir seçenek mi? Elektrikli bisiklet ve motosiklet dünyasına adım atmak, bireylere kişisel özgürlüğünü ve ekolojik dengeyi bir arada düşünme fırsatı sunuyor. Bu modern taşıtlar, kullanıcılarını tam anlamıyla temsil eden bir stil ve performans dengesi sunma sözü veriyor.

Elektrikli motosiklet veya bisiklet seçerken menzili, tasarımı, performansı, şarj seçeneklerini ve fren tipini göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. Hem çevreye saygılı hem de ekonomik bir alternatif sunan bu iki tekerlekli elektrikli araçlar, her sürüşünüzü rahat ve keyifli kılacak özelliklerle dolu. Hadi, kendi yolculuğunuzun kahramanı olmak için elektrikli bisikletler ve elektrikli motosikletlerle siz de tanışın! Tabii öncesinde bu araçlar söz konusu olduğunda hangi şartlar ve ihtiyaçlar ortaya çıkıyor bilmeniz gerek.

1. Elektrikli Motor Alırken Dikkate Edilmesi Gerekenler

Burada olduğunuza göre en başta, hangi elektrikli motorları kullanmak için ehliyet gerekip gerekmediğini az çok araştırmış olmalısınız. Ancak biz yine de söyleyelim. Motor gücü 250 watt (W)’tan daha az olan ve “hafif elektrikli motor” olarak geçen taşıtları kullanmak için herhangi bir ehliyet gerekliliği bulunmuyor. Ancak 250W ve daha yüksek motor gücüne sahip ağır elektrikli motosikletler için M sınıfı veya B sınıfı ehliyet şartı aranıyor. Tabii ister hafif ister ağır olsun, herhangi bir elektrikli motoru kullanmak için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

Elektrikli motosiklet seçerken ehliyet yeterliliğinize uygun bir seçim yapmanın yanı sıra size hitap eden stil ve performans dengesini bulmanız da çok önemli. Güçlü tork ve hızla başlayan bir yolculuk mu arıyorsunuz? Belki de şık tasarım ve ileri teknolojik özelliklere sahip bir seçenek size daha çok hitap ediyordur. Buna ek olarak, uzun vadeli tasarruf ve çevre dostu kullanımla birlikte bütçenizi de akıllıca planlamayı unutmamalısınız. Elektrikli araç alırken dikkat edilecekler noktasında işte bu kez de elektrikli motorlara dair bilgilerle karşınızdayız!

1.1. Menzil

Elektrikli motosikletlerin menzili satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken kritik bir faktör. Bu araçları ister günlük seyahatler ister uzun yolculuklar için tercih ediyor olun, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak menzili sunan bir e-motosiklet arayışı içinde olmalısınız. Sıradan sürüş alışkanlıklarınızı düşünmeli ve seyir halindeyken elektrikli araç şarj istasyonları arama kaygısı olmadan baştan sona yol almanızı sağlayacak menzilde bir motosiklet seçmeye dikkat etmelisiniz.

1.2. Performans ve Güç

Elektrikli motosikletin performansı menziliyle birlikte en önemli faktörlerin başında geliyor. Güç, tork ve hız bu konuda dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak sıralanıyor. Tork hızlanma yeteneği ile ilgili olup, yüksek tork daha hızlı bir başlangıç anlamına geliyor. Elektrikli motosikletin hızı ise motorun gücü ve aracın toplam ağırlığına bağlı oluyor. Seçeceğiniz motosiklet ihtiyaçlarınızı karşılayacak güce sahip olmalı. Maksimum hız, hızlanma ve yol tutuşunu göz önünde bulundurarak istediğiniz performansı sağlayan bir motosiklet seçebilirsiniz.

1.3. Tasarım ve Özellikler

Elektrikli motosiklet seçerken tasarımsal ve teknik özelliklere de dikkat etmeli, kişisel tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir model aramalısınız. Ne de olsa yol performansının beraberinde koltuk konforu, ergonomi ve genel estetik de önemli. Bunun dışında rejeneratif frenleme, dijital ekranlar, akıllı telefon entegrasyonu gibi teknolojik özelliklere de göz atmalısınız. Güvenlik ise elbette unutulmamalı. Alarm, immobilizer ve hareket algılama sensörü gibi temel güvenlik özelliklerini gözden geçirmelisiniz. Konforlu ve ergonomik bir sürüş deneyimi arayışınızda motosikletin boyutlarını da dikkate alarak en iyi seçimi yapabilirsiniz.

1.4. Şarj Seçenekleri ve Şarj Süresi

Elektrikli motosiklet seçerken unutmamanız gereken bir diğer önemli faktör de şarj süresi. Eğer evinizde veya oturduğunuz alana çok yakın bölgede aracınızı uzun süre boyunca şarja bırakma imkanınız yoksa hızlı şarj özelliklerine sahip modelleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca kullanım kolaylığı için uygun şarj seçeneklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Standartlaştırılmış şarj cihazlarına dikkat etmeli ve güvenlik için çıkarılabilir bataryaları düşünmelisiniz.

1.5. Fren Tipi

Elektrikli araç türleri arasında yer alan e-motosikletlerde genellikle standart olarak kampanalı frenler bulunuyor. Ancak üst düzey modellerde sıkça disk frenler tercih ediliyor. Bununla birlikte ABS gibi kilitlenmeyi önleyici fren sistemine sahip sınırlı sayıda motosiklet bulunuyor. Elektrikli motosiklet satın alırken sürüş tarzınıza ve tercihlerinize bağlı olarak fren yeteneklerine de bakmanız önemli. Bu, özellikle daha maceracı sürüşler veya zorlu off-road deneyimleri arıyorsanız sizin için elektrikli motosiklet alırken dikkat edilecekler noktasında büyük bir yere sahip olmalı.

1.6. Bütçe

Elektrikli motosiklet seçerken tabii ki fiyat faktörü de mühim. Bütçenize uygun bir model bulmalı ancak performansı da göz ardı etmemelisiniz. Unutmayın, elektrikli motosikletiniz sizin için esasında bir yatırım ve uzun vadeli bir arkadaş olacak. Elektrikli araçlar hakkındaki mitler bunun aksi yönünde bir kanı oluştursa da elektrikli motosiklet kullanımı ve bakımı, uzun vadede benzinli alternatiflere göre genellikle ekonomik oluyor. Tasarruf potansiyelinizi hesaba katarak bütçenizi dengeleyebilirsiniz.

2. Elektrikli Bisiklet Alırken Dikkate Edilmesi Gerekenler

Bildiğiniz -veya yukarıda öğrendiğiniz- üzere, motor gücü 250W ve daha altında olan elektrikli bisikletler Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre standart bisikletlerle aynı kapsamda değerlendirildiği için ehliyet gerektirmiyor. Eğer 16 yaşın üzerindeyseniz ve 250 w’tan daha az motor gücüne sahip bir elektrikli bisiklet almayı düşünüyorsanız ehliyet, ruhsat ve plaka zorunluluğu olmadan dilediğiniz modeli satın alıp doğruca trafiğe çıkabilirsiniz.

Tıpkı elektrikli otomobil ve motosiklet gibi elektrikli bisiklet seçimi yaparken de kullanım amacınızı ve sürüş tarzınızı göz önünde bulundurmalısınız. Şehir içi geziler için menzil, eğlenceli maceralar içinse ağırlık önem kazanıyor. Ayrıca akünün boyutu ve gücü, batarya kapasitesi, maksimum hız, ağırlık, frenler ve motorun konumu gibi faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Neyse ki tercihiniz ne olursa olsun elektrikli bisikletler hem çevre dostu hem de bakım açısından kolay bir seçenek olarak öne çıkıyor. Hadi öyleyse, elektrikli bisiklet alırken dikkate edilmesi gerekenlere şimdi daha detaylı bir bakış atalım:

2.1. Kullanım Amacı ve Sürüş Tarzı

Elektrikli bisikletin menzilini yukarıda da belirttiğimiz gibi kullanım amacınıza bağlı olarak tercih edebilirsiniz. Yani elektrikli bisikletinizin menzili sürüş tarzınıza ve kullanım amacınıza uygun olmalı. Standart bir e-bisiklet tek şarjla yaklaşık 100 kilometreye kadar menzil sunabiliyor. İhtiyaçlarınıza göre taşıma kapasitesi, konfor, güvenlik özellikleri gibi faktörlere de odaklanarak doğru seçimi yapabilirsiniz.

2.2. Batarya Boyutu ve Gücü

E-bisiklet satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de bataryanın gücü ve boyutu olmalı. Yeni e-bisikletlerde batarya ömrü 2-5 yıl arasında değişiyor ve bu modeller binlerce şarj döngüsüne dayanabiliyor. LiFePO4 (LFP) türü lityum iyon bataryalar, diğer tür lityum iyon bataryalara göre (Örn: NMC Bataryalar) daha uzun bir raf ve kullanım ömrü sunuyor.
Bataryada bulunan kimyasal enerjiyi hareket enerjisine dönüştüren ve bu yönüyle bataryanın bir parçası olarak konumlanan e-bisiklet aküleri ise genellikle en maliyetli bileşenlerden biri olup değiştirme işlemi yüksek tutarlara ulaşabiliyor. Özetle, elektrikli bisiklet seçerken batarya ve yan bileşenleri konusunda da bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun modellere yönelebilirsiniz.

2.3. Hız

Seçimlerinizde hız da büyük öneme sahip bir faktör. İhtiyacınız olan hıza ulaşabilmek için düşük güçle çalışan e-bisikletlerden uzak durabilirsiniz. Karar vermeden önce maksimum hız ve performans özelliklerini kontrol edebilir, böylece sonradan hayal kırıklığı yaşamaktan kaçınabilirsiniz. Ehliyet gerektirmeyen elektrikli bisikletler genellikle yaklaşık 250 watt güce sahip olup 25 km/saat maksimum hıza ulaşabiliyor. Ancak daha fazla hız için haliyle ehliyet gereksimini de ortaya çıkıyor.

2.4. Ağırlık

E-bisiklet tercihinde ağırlık, sürüş amacınıza ve tarzınıza göre belirleyici bir diğer unsur olabilir. Örneğin; elektrikli motosikleti yüksek hızlara ulaşmadan düz yollarda kullanacaksanız hafif modeller sizin için uygun olabilir. Ancak yokuş ve manevralarda ideal bir performans için sınıfının en ağır modelleri daha uygun bir seçenek olacaktır. Kendi ağırlığınızı da hesaba katarak konforlu ve güvenli bir tercih yapabilirsiniz.

2.5. Frenler

Elektrikli bisiklet frenlerinin ömrü de diğer tüm bileşenleri gibi kullanım şartlarına ve üretim kalitesine bağlı olarak değişiyor. Jant frenleri genellikle yaklaşık 5 bin kilometre kadar dayanabilirken disk frenler daha mukavemetli oluyor ve 10 bin kilometreye kadar değişme gereği olmadan dayanabiliyor.

2.6. Motor Konumu

Motorlar elektrikli bisikletlerin kalbi! Geçmişte üretilen modellerde motorlar ön tekerleğe yakın sabitleniyordu. Ancak üreticiler yeni modellerde performansa odaklanarak pedal kasalı motor sistemlerine yöneliyor. Hatta bazı yenilikçi modeller hızı, basıncı ve dönüşü ölçebilen yerleşik sensörlerle donatılmış oluyor. Özetle, motorun konumu sürüş deneyiminizi etkileyebilir. Bu nedenle dikkatlice seçim yapmalısınız.

2.7. Bütçe

Bu her ne kadar son maddemiz olsa da elektrikli bisiklet satın alırken öncelikle bütçenizi net bir şekilde belirlemeniz büyük bir öneme sahip. Çünkü elektrikli bisiklet için ayırabileceğiniz bütçe hem ilk hem de son kararınızı etkileyen temel bir faktör olacak. Öte yandan elektrikli bisikletlerin bakım maliyetleri oldukça makul düzeyde. Bu da daha az hareketli parça içermesi ve geleneksel motorlu araçlara göre daha az bakım gerektirmesi sayesinde mümkün oluyor. Yani e-bisiklet alırken bakım konusunda endişelenmek zorunda değilsiniz. Alabileceğiniz modelleri tüm kullanım sürecinize bağlı olarak gözden geçirebilirsiniz.

Hedef Filo olarak sadece kurumsal müşterilerimize diledikleri sıfır model elektrikli otomobili 12 ila 48 ay arası kiralama imkanı sunuyoruz. Ancak yalnızca bununla sınırlı kalmıyoruz. Hazırladığımız rehberlerle doğa dostu ulaşıma önem veren her bir bireyi tüm elektrikli taşıt tercihlerinde destekliyoruz! Elektrikli ulaşım araçlarına dair başka bir dosyamızda buluşmak üzere…