Elektrikli Araçların İklim Seferberliğinde Yeni Bir Adım: Grafen Batarya

Elektrikli araçlarda şarj süresini bir dakikadan daha aza indirecek devrim niteliğindeki teknoloji ile tanışın: Grafen bataryalar!

Elektrikli  Araçların İklim Seferberliğinde Yeni Bir Adım: Grafen Batarya

Milenyumun başlangıcında lityum iyon pillere alternatif olarak geliştirilen grafen bataryalar, daha hızlı şarj ve uzun ömürlü kullanım vaadiyle teknoloji dünyasına büyük bir damga vurmuştu. Ancak grafen üretiminin maliyeti ve gerektirdiği teknik dönüşüm, bu bataryaların günümüze kadar yaygınlaşmasının önünde büyük bir engeldi. Şimdi ise küresel çapta öncü şirketlerin yatırımlarıyla, mucize madde olarak nitelendirilen grafen artık günlük yaşamın tam da merkezinde yer almaya hazırlanıyor. Üstelik akıllı telefonlardan sonra, şimdi de sıra elektrikli arabalarda!

Grafen nedir?

Grafeni kısaca, üst üste yerleştirilmiş kurşun tabakalarından oluşan petek yapılı bir materyal olarak tanımlamak mümkün. Isı ve elektrik iletkenliği oldukça yüksek olan bu ürün, iletim esnasında kendi sıcaklığını minimum düzeyde tutabiliyor. Üstelik toksisite oranının da sıfıra yakın olması, grafene çok daha büyük bir önem kazandırıyor. Tabii tüm bunları, kağıda benzer (iki boyutlu) yapısıyla başardığını da söylemeden geçmemek gerek.

Diğer Grafen Özellikleri:

  • Elektrik iletkenliği bakırdan çok daha yüksek,
  • Dünyanın en ince ve hafif elektronik materyali,
  • Kristal yapıya sahip ve saydam,
  • Bükülebilir,
  • Elmastan bile daha dayanıklı…

Nasıl, bu şekilde inceleyince daha da mucizevi görünüyor değil mi?

Grafen Üretimi İlk Ne Zaman Yapıldı?

Grafen, Andre Geim ve Konstantin Novoselov adlı bilim insanları tarafından 2004 yılında icat edildi. Ve iki mucit, nano-teknoloji kapsamında yürüttükleri çığır açan bu çalışma sayesinde, 2014 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Bu, bilim ve teknoloji otoritelerinin Geim ve Novoselov'a, biraz geç de olsa "Hakkınız ödenmez!" deme şekli… Zira grafen, geleceğin dünyasında çok ama çok şeyi değiştirecek!

Grafen Nerede Kullanılır?

  1. Güneş pilleri ve panelleri,
  2. Sensörler,
  3. Isı transfer gereçleri,
  4. Yakıt hücreleri,
  5. Nükleer santraller,
  6. İlaç sektörü,
  7. Kurşun kalem yapımı,
  8. Diş ve kemik tedavisi,
  9. Giyilebilir teknolojiler vb.

Grafen kullanım alanları bakımından son yıllarda en çok havacılık teknolojilerinde, güneş paneli üretiminde ve transistör yapımında öne çıkıyor. Fakat bu nanomateryalin, aslında elektronik alanında bundan çok daha fazla çözümü bulunuyor. Ve akıllı telefonlar başta olmak üzere pek çok cihaz için batarya üretimi, en çok ihtiyaç duyulan çözümler arasında. Neden mi?

Grafen Bataryaların Lityum İyon Bataryalardan Farkları

Özetle; grafen bataryaların, doğa dostu ve pek çok yönden daha kullanışlı olduğunu söylemek mümkün. Şarj kullanım süresinin kısa olması ve maliyet ise grafen bataryaların günümüzdeki dezavantajları arasında yer alıyor. Bunun için halihazırda hem elektrik-elektronik hem de otomotiv sektöründe yoğun Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Hatta pek çoğu hayata geçirilmeye başladı bile! Önümüzdeki yıllarda grafen üreten ülkelerin artmasıyla birlikte, maliyetlerde de ciddi düşüş sağlanacağı öngörülüyor.

Grafen Bataryalar, Elektrikli Otomobillerde Neleri Değiştirecek?

  1. Şarj süreleri 1 saati aşkın sürelerden ortalama 1 dakikaya düşecek.
  2. Bataryaların kullanım ömrü ve değişim süresi uzayacak.
  3. Motor hacmi daha da azalacak.
  4. Araç performansı artacak.
  5. Grafen bataryalar, lityum iyon bataryalardaki gibi kimyasal kaçak riski taşımadığından, daha temiz ve güvenli kullanım sağlayacak.
  6. Grafen bataryalara bağlı kısa menzilli sürüş dezavantajı, yürütülmekte olan çalışmalarla büyük oranda aşılacak.

Tüm bunlar, önümüzdeki birkaç yılda olmasa da yakın gelecekte elektrikli otomobillere dair tüm algıları kökünden değiştirmek için güçlü nedenler... Hatta bu sayede, belki de dünya yeniden geçmiş yüzyıllardaki gibi tertemiz ve yeşil olabilir!