Elektrikli Araçları Diğer Araçlardan Ayıran Benzersiz Özellikler Nelerdir?

Elektrikli araçların son zamanlarda bu kadar popüler hale gelmelerinde, sahip oldukları birtakım özelliklerin rolü elbette büyük! Peki, siz bu fark yaratan özelliklerin neler olduğunu biliyor musunuz?

Elektrikli Araçları Diğer Araçlardan Ayıran Benzersiz Özellikler Nelerdir?

Elektrikli araç (EV: Electric Vehicle) teknolojileri, geleceğe yatırım yapmayı görev edinen otomobil firmalarının günümüzdeki başlıca odak noktalarından birini oluşturuyor. Bu benzersiz özelliklerle donatılmış çevreci, konforlu ve gürültüden uzak araçlar hem araç üreticilerini hem de kullanıcılarını memnun ediyor. Öyle ki dev otomobil markaları, EV’lerle ilgili planlarını duyurmaya şimdiden başladılar bile!
Günümüzde kalitesi ve yüksek standartlı otomobilleriyle öne çıkan pek çok şirket, ilerleyen yıllarda yalnızca elektrikli araç üretmeyi hedefliyor. Bunun için verilen tarihler ise çok da uzak değil! Örneğin Ford, dört yıl sonra tüm otomobillerini elektrikli araç türleri olan tam elektrikli ya da plug-in hibrit olarak üretmek istediğini açıklarken Audi, 2033’ten itibaren tamamen elektrikli araç üreticisi olmayı hedefliyor. Peki, EV’leri bu kadar özel kılan ne?

1. Sıfır Karbon Emisyonu

Küresel ısınmanın arttığı günümüz dünyasında çevreye zarar veren her türlü etkene dur demenin vakti çoktan geldi. Bilhassa benzin ve dizel kullanan geleneksel araçların doğaya saldığı karbon gazının çevre için olumsuz etkileri oldukça büyük! Egzoz borusu bulunmayan tam elektrikli otomobillerin kullanımları esnasında ise herhangi bir tehlikeli gaz çıkışı yaşanmıyor. Bu özellikleri dolayısıyla da EV’ler, sera gazı etkisini azaltmada doğa dostu bir çözüm ortağı olarak görülüyor.

2. Geniş İç Mekân Hacmi

Elektrikli araçlar, geleneksel otomobillerden daha az araç parçası içeriyor. Ayrıca bir elektrik motorunun boyutu da içten yanmalı bir motorunkine kıyasla daha küçük oluyor. Bu da elektrikli otomobillerde iç mekân genişliğini artırarak çok daha ferah bir ortam yaratıyor.

3. Hızlı Şarj Özelliği

Yeni elektrikli otomobillerde, cep telefonlarına benzer şekilde hızlı şarj özelliği bulunuyor. Bu sayede, elektrikli aracın bataryasını yarım saat içinde yüzde 80 civarında doldurmak mümkün hale geliyor.

4. Rejeneratif Fren Mekanizması

Elektrikli araçların önemli avantajlarından olan rejeneratif frenleme, en basit tanımıyla enerjinin geri kazanımını ifade ediyor. Bu özellik sayesinde frenleme esnasında ortaya çıkan hareket enerjisi, yeniden elektrik enerjisine dönüştürülerek aküde depolanabiliyor. Bu tasarruf ise EV’lerin sürüş menzilinin artırılmasına olanak tanıyor.

5. Isı Kontrolü

Otomobillerin ciddi sorunlarından biri olan aşırı ısınma durumu, elektrikli araçlar ile tarih oluyor. Çünkü EV’lerin son teknoloji ürünü termal sistemleri, sıcaklığı belirli bir aralıkta sabit tutacak şekilde ısı denetimi sağlıyor.

6. Sessiz ve Konforlu Yolculuk

Elektrikli araçlar, bir elektrik motoru ile çalıştıklarından fosil yakıt kullanan otomobillerden çok daha gürültüsüz, hatta neredeyse tamamen sessiz çalışıyor. Bu da yolculukların kalitesini artıran bir unsur olarak öne çıkıyor.

7. Düşük Bakım Maliyetleri

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip araçlara nazaran çok daha az parça içeriyor. Bu da bakım gerektiren daha az parça anlamına geliyor! Örneğin; geleneksel araçlar için hesaplanan yıllık ortalama bakım maliyeti 9 bin 200 doları bulurken, elektrikli araçların bakım giderleri ortalama 4 bin 600 dolar oluyor.

8. Verimli Enerji Kullanımı

Fosil yakıt tüketen araçların aksine EV’ler, bataryadan elde edilen enerjinin en az yüzde 80’ini kendisine güç sağlamak için kullanıyor. Bu da elektrikli araçları, enerji tasarrufu yönünden de geleneksel otomobillerin önüne geçiriyor.

9. Bonus: Geleceğin Tam Otonom Arabaları

Elektrikli araç devi Tesla’nın, sınırlandırılmış bir otomatik pilot ile çalışan otomobilleri hâlihazırda mevcut. Ancak tam otonom otomobiller henüz deneme aşamasında. Teknolojinin bu hızla ilerlediği düşünüldüğünde ise geleceğin dünyasının kendi kendini süren arabalara çok da uzak olmadığı söylenebilir.

Elektrikli otomobillere bütün bu benzersiz özelliklerinden dolayı siz de şirketinizin araç filosunda yer vermek istemez misiniz? Öyleyse sektördeki tüm deneyimi ve tartışılmaz kalitesiyle Hedef Filo EV tek tık uzağınızda!