Elektrikli Araçlarda Rota Planlaması Nasıl Yapılır?

Rota planlaması yapmak keyifli ve rahat yolculuk yapmak için önemli bir gereklilik. Bir de yolculuk elektrikli araçlarla olacaksa planlamayı en doğru şekilde yapmak şart oluyor. Hadi gelin, elektrikli araçlarda rota planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken noktalara bir göz atalım!

Elektrikli Araçlarda Rota Planlaması Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV) ile yola çıkmadan önce, tıpkı geleneksel araçlarda olduğu gibi yolculuğu rahat geçirecek bir rota çizmek gerekiyor. Ancak uzun yolculuk sırasında özellikle de elektrikli araç bataryası dolumu için mola vermeniz gerekebileceğini unutmamalısınız. Ayrıca rotayı doğru şekilde çizmeli ve bunun için en güncel haritaları kullanmalısınız. Aksi takdirde hiç bilmediğiniz yollarda mahsur kalmanız muhtemel. En iyisi, rota çizme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve teknolojinin nimetlerinden nasıl faydalanabileceğinizi inceleyelim!

1. Gideceğiniz Mesafeyi ve Menzilinizi Göz Önünde Bulundurun

Elektrikli araçların menzili her seyahat rotası için yeterli olmayabiliyor. Rotanızı planlarken elektrikli araç menzil özelliklerine ve hedefinizle aranızdaki mesafeye dikkat etmelisiniz. Bu doğrultuda şarj istasyonlarına uğrayarak seyahatinizi bölümlere ayırabilirsiniz.

2. Şarj İstasyonlarının Konumuna Bakın

Yola çıkmadan önce seyahat edeceğiniz rota boyunca şarj istasyonlarının konumunu ve erişebilirliğini araştırmalısınız. Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları bakımından zengin bir ülke olduğu için özellikle büyük şehirlerde elektrikli aracınızla rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Ancak şehirler arası yolculuğa çıkarken şarj noktalarına dikkat etmenizde fayda var.

3. Şarj İstasyonlarının Hızını Araştırın

Elektrikli araç şarj süresi istasyonlardaki akıma göre farklılık gösteriyor. Şarj istasyonlarının farklı dolum seviyeleri mevcut. Seviye 1 şarj üniteleri ev tipi prizlerle dolum işlemini ifade ederken, seviye 2 ve seviye 3 şarj ünitelerinde hızlı şarj imkanı bulunuyor. Neyse ki dinlenme tesisi gibi noktalarda elektrikli araçları ev tipi prizlerle şarj etmek gibi bir güçlük yaşanmıyor. Yani güzergahınızdaki şarj istasyonları muhtemelen seviye 2 veya 3 olacak.

Seviye 2 ve seviye 3 yerine haritalarda AC ve DC kavramlarıyla da karşılaşabilirsiniz. Alternatif akım (AC) kullanan şarj üniteleri daha yavaş dolum sağlarken, doğru akım kullanan DC şarj ile hızlı dolum sağlayabilirsiniz. Örneğin; DC tip istasyonla bataryayı 30 ila 40 dakika içerisinde yüzde 80 doluluğa ulaştırabilirsiniz. AC şarj ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek için ise yaklaşık 4 saat beklemeniz gerekecek. Ancak ev tipi prizlerle dolum işleminin 12 ila 24 saatlik bir süreye tekabül ettiği düşünüldüğünde bunu bir avantaj olarak görmek mümkün.

4. Ara Duraklara ve Mola Aktivitelerinize Baştan Karar Verin

Rota planlaması yaparken mola vereceğiniz noktaları, konaklama mekanlarını ve yol boyunca planladığınız aktiviteleri önceden düşünmeniz gerektiğine artık kanaat getirmiş olmalısınız. Halihazırda duracağınız bu noktalara göre şarj istasyonlarını da ayarlayabilirsiniz. Ayrıca anlık bir kararla alışveriş merkezleri, restoranlar veya farklı turistik mekanlarda durmanız da muhtemel. Böyle bir durumda aracınızı alışveriş merkezlerindeki şarj ünitelerine bağlayabileceğinizi unutmamalısınız.

5. Teknik Servis Noktalarını Öğrenin

Elektrikli araç muayenesi de tıpkı geleneksel araçlarda olduğu gibi düzenli olarak yapılması gereken bir işlem. Ancak aracınızın son muayenesinin üstünden bir aydan fazla zaman geçtiyse uzun yola çıkmadan önce kontrol için servise tekrar görünmenizde fayda var. Bakımı yeni yapılmış olsa dahi bozuk yollar veya olumsuz hava şartları her taşıt gibi elektrikli aracınızın da arızalanmasına neden olabilir. Dolayısıyla yolculuk sırasında olası bir arızaya karşı hangi noktalarda teknik servis hizmeti alabileceğinizi öğrenmelisiniz.

6. Hava ve Trafik Durumuna Mutlaka Bakın

Rota planlaması yaparken hava ve trafik durumuna da dikkat etmeniz gerekiyor. Hava durumu yalnızca yol süresi için değil, elektrikli araç lastik seçimi için de önemli bir faktör. Bunun yanı sıra aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava pil performansını da olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca trafik yoğunluğu da varış saatinizi uzatacağı için şarj ihtiyacınızı artırabilir.

7. Google’ın Elektrikli Araç Rotası Planlama Özelliğinden Faydalanın!

Google’ın elektrikli araç sahipleri için geliştirdiği rota planlama özelliği 2021 yılından beri aktif olarak kullanılabiliyor. Bu sayede araç sahipleri elektrikli araç şarj istasyonu noktalarını ve bu istasyonlarda ne kadar vakit harcayacaklarını daha yola çıkmadan görebiliyor. EV kullanıcıları için dev hizmet niteliğindeki bu yazılım ürününün tüm özellikleri ise şunlar:

  1. Google Haritalar ile elektrikli aracınızın varış noktasına ulaştığı sıradaki pil düzeyini önceden görebilirsiniz.
  2. Yol boyunca elektrikli araç yakıt tüketimi ile ilgili önemli ipuçları alabilirsiniz.
  3. Oluşturduğunuz rota boyunca aracınızla uyumlu şarj istasyonlarını kolayca bulabilirsiniz.
  4. Navigasyon başladıktan sonra varış noktasındaki pil düzeyinin en güncel halini yol boyunca takip edebilirsiniz.
  5. Aracınızı şarj etmeden hedefinize ulaşmanız mümkün değilse yol boyunca dilediğiniz istasyonu işaretleyerek rotanıza ekleyebilirsiniz.
  6. Aracınızı birden fazla kez şarj etmeniz gerekiyorsa Google, şarj istasyonlarını rotanıza otomatik olarak ekler. Böylece rahat bir şekilde yola devam edebilirsiniz.
  7. Google Haritalar'da ayrıca aracınızla uyumlu prizlerin nerede bulunduğunu da görmeniz mümkün.

Seyahat rotası planlarken elektrikli araçlarda şarj başta olmak üzere tüm dikkat etmeniz gereken noktaları artık biliyorsunuz. Şimdi, bagajınızı hazırlayıp yola koyulma vakti!