Elektrikli Araçlarda Motor Yağı Var mı?

Sessiz, temiz ve tasarruflu! Elektrikli araçları üç kelime ile özetlemek gerekirse doğru sözcükler herhalde bunlar olur! Geleceğin araçları olarak kabul edilen elektrikli otomobilleri avantajlı kılan temel detay ise motor tasarımları. Bu yazımızda EV’lerin motor tasarımlarını sizler için masaya yatırdık!

Elektrikli Araçlarda Motor Yağı Var mı?

Elektrikli otomobiller hem gezegenimize hem de bireylerin yaşamına büyük katkılar sunuyor. Ulaşımda karbon ayak izini azaltmaları, yüksek performanslı olmaları ve uygun maliyetle şarj edilebilmeleri, elektrikli araçların avantajları arasında sadece birkaçı. Tabii bu avantajların ana kaynağı da bu araçların motorları! Çünkü elektrikli araç (Electric Vehicle: EV) motorları içten yanmalı motorlardan farklı prensiplere sahip. Bu nedenle de elektrikli araç motorlarının bakımı, ihtiyaçları ve kullandıkları sıvılar farklı oluyor. Elektrikli araçları daha yakından tanımaya hazırsanız, motor tasarımlarını incelemeye başlıyoruz!

1. Elektrikli Araçlar Nasıl Bir Motora Sahiptir?

Elektrikli araçlar hakkında bilmeniz gereken ilk detay, bu araç motorlarının tamamen farklı aktarma organları kullanıyor olmaları. Elektrikli araçlar hareket enerjisini üretmek için içten yanmalı motorlardan farklı olarak yakıt değil pil tüketiyor. Yani bu araçlar, gücünü geleneksel yakıtlarla çalışan motorlardan değil, şarj edilebilir bataryalardan alıyor. Hal böyle olunca elektrikli motorların ihtiyaçları da farklılaşıyor. İşte, kullanıcıların sıklıkla aklına takılan elektrikli arabada yağ var mı sorusunun asıl kaynağı da bu farklılık!

2. Elektrikli Araçlarda Motor Yağına İhtiyaç Duyulur mu?

Gelelim konumuza: Elektrikli araçlarda motor yağı var mı? Hayır, bu araçların motor yağına ihtiyacı yok. Ancak klasik içten yanmalı motorların hareketli parçaları, sürtünme etkisi sebebiyle düzenli olarak yağlanmaya ihtiyaç duyuyor. Benzin motorunun supaplarının, pistonlarının ve diğer hareketli bileşenlerinin sorunsuz çalışması için motor yağı kullanımı şart! Bu hem motorun ömrünü uzatıyor hem de daha güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor.
Elektrikli araç bakımı söz konusu olduğunda ise motor pistonlarına, supaplara ve yağlanması gereken diğer parçalara ihtiyaç duyulmuyor. Elektrikli motorlar temelde bataryayı kullanarak hareket ediyor. EV’ler tamamen farklı güç aktarma organlarından yararlandığı için kullanıcıların elektrikli arabaların motor yağını değiştirme noktasında endişelenmelerine gerek kalmıyor.

3. Elektrikli Araçlarda Motor Yağı Yerine Ne Kullanılır?

Elektrikli araçlarda yağ var mı diye merak edenlerin yüreğine su serptik. Şimdi sıra, bunun yerine kullanılan sıvıları anlatmaya geldi. Elektrikli araç batarya ile sağlanan enerjiden güç alsa da bazı sıvıları kullanmaya ihtiyaç duyuyor. Hadi gelin bu sıvıları tanıyalım!

  1. Soğutucu Sıvı: Elektrikli araçlarda şarj işlemi sırasında veya çalışırken oluşacak ısınma sorunun önlenmesi için özel soğutma sıvısı kullanılıyor. Araç bakımı yapılırken bu sıvının da rutin olarak değiştirilmesi gerekiyor.
  2. Ön Cam Yıkama Sıvısı: Klasik araçlarda da bulunan ön cam yıkama sıvısı kullanım süresince zamanla azalabiliyor. Sileceklerin camları daha temiz hale getirmesini sağlayan bu sıvının da sık sık tazelenmesi gerekiyor.
  3. Fren Sıvısı: Rejeneratif fren sisteminin sorunsuz çalışması için fren sıvısının kullanılması gerekiyor. Bu sebeple elektrikli araçların belli kilometre aralıklarında bu sıvı değiştiriliyor.

Gezegenimiz ve geleceğimiz için devrim niteliği taşıyan elektrikli araçların ihtiyaçları oldukça farklı. Hedef Filo, her geçen gün yaygınlaşan elektrikli araçlar hakkında sunduğu kapsamlı bilgilerle yeni deneyimlerinizde de yanınızda! Bambaşka bir bilgide görüşmek üzere…