Elektrikli Araçlarda Lastik Ömrü ve Lastik Seçimi

Elektrikli araçlardan en iyi performansı alabilmek için lastik seçimini doğru yapmanın önemini biliyor musunuz? Elektrikli araç lastiklerine dair tüm detaylar bu yazıda!

Elektrikli Araçlarda Lastik Ömrü ve Lastik Seçimi

Elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV) daha temiz bir çevre için mobilitede dönüşümü sağlamaya başladı bile! Yakın zamanda yollarda daha fazla karşılaşacağımız bu araçlara dair bilinenler ise geleneksel araçlara kıyasla oldukça az. Bilhassa, Elektrikli otomobillerin en önemli parçalarından olan lastiklerin nasıl seçilmesi ve ne kadar sürede yenilenmesi gerektiği merak edilen konulardan birini oluşturuyor. Peki, EV lastikleri ile geleneksel araç lastikleri arasında ne gibi farklar bulunuyor? Gelin, aklınıza takılan bütün soru işaretlerini birlikte giderelim!

1. Lastik Ömrü Nedir?

Lastik ömrü, belirli kriterlere bağlı olarak araç lastiklerinin yenilenme süresini ifade ediyor. Otomobil lastikleri de pek çok araç parçası gibi belli bir kullanım süresine sahip oluyor. Aracın yol tutuş kalitesini doğrudan etkileyen bu araç parçalarının, belirli periyodlarla kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi oldukça büyük bir önem arz ediyor.

2. Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Lastik ömrünü belirleyen birkaç etmen var. Bunları aracın hızı, taşıdığı yük miktarı, kullanım esnasında aldığı hasarlar, düzenli rotasyon ve şişirme basıncı olarak listelemek mümkün. Bununla beraber lastiklerin belirli bir raf ömrü de bulunuyor. Ankara Ticaret Odası bu süreyi lastik yanağında yazan üretim tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirtiyor. Elbette bu süre, saklama koşullarına ve lastiğin kullanımına bağlı olarak değişebiliyor.
Geleneksel otomobiller söz konusu olduğunda lastiklerin ortalama olarak 100 bin kilometre yol aldıktan sonra değiştirilmesi gerekiyor. Zamana çevirince beş sene olarak öngörülen bu sürenin kontrolü, otomobil kullanıcılarının inisiyatifine bırakılıyor. Lastiklerin miadını doldurup doldurmadığını anlamanın bir yolu ise lastik dişlerindeki aşınmayı kontrol etmek oluyor. Kontrol esnasında lastik sırtındaki aşınmanın yasal sınır olan 1,6 milimetreyi geçmemesi gerekiyor.

3. Elektrikli Araçlarda Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Elektrikli araçların lastik ömrü kullanılan lastiğin kalitesine göre değişiyor. Dolayısıyla bu konuda net bir değer vermenin yanıltıcı olması muhtemel. Elbette bunda sürüş alışkanlıkları ve belli aralıklarla lastik kontrollerinin sağlanması da rol oynuyor. Geliştirilen yeni lastik teknolojileri ve doğru lastik seçimi ile birlikte, EV lastiklerinin geleneksel araç lastiklerinden daha uzun ömürlü olması bekleniyor.
Elektrikli araçlar, sahip oldukları bataryalardan ötürü fosil yakıtlı araçlara kıyasla yaklaşık yüzde 30 oranında daha ağır olabiliyor. Bu da EV lastiklerinin bu ağırlığı taşıyarak enerji üretebilecek güçte olması gerekliliğini doğuruyor. Aynı zamanda anlık olarak tork üretebilen EV’lerin bu gücü kaldırabilecek tekerleklere sahip olması da önemli.

4. Elektrikli Araçlarda Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlarda lastik seçimi oldukça büyük bir öneme sahip. Çünkü doğru lastik seçimi ve düzenli araç muayenesi ile menzili artırmak da mümkün hale geliyor. Peki, EV’lerde lastik seçimi yapılırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

4.1. Yuvarlanma Direnci

Elektrikli araç lastiği seçerken yuvarlanma direncine çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yuvarlanma direncindeki yüzde 20’lik bir artış bile menzili yüzde 5 ila 8 oranında düşürebiliyor. Menzili artırmak için de yuvarlanma direnci düşük lastikleri seçmeye özen göstermek gerekiyor.

4.2. Mevsimsel Gereklilikler

Elektrikli araç lastikleri söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli mesele de EV lastiklerini ihtiyaca uygun olarak seçme gerekliliği oluyor. Çünkü sürüş tarzı ve mevsimsel değişimler lastiklerdeki aşınmayı oldukça fazla etkiliyor. Bu da güvenli ve konforlu bir yolculuğun önüne geçtiği gibi lastik ömrünü de kısaltıyor. Özellikle, karlı ve fırtınalı dönemlerde daha yüksek çekiş derecesine sahip kış lastiklerine yönelmek, sürüş esnasında alınacak performansın artmasını sağlıyor.

Sahip olduğu güçlü elektrikli araç portföyü ile Hedef Filo EV, kiraladığınız elektrikli otomobillerin lastik kontrolleri de dâhil olmak üzere her türlü araç bakımını üstlenerek, sizin için eksiksiz bir deneyimin sözünü veriyor.