Elektrikli Araçlar Uzun Süre Kullanılmazsa Ne Olur?

Bir araç en fazla ne kadar süre garajda bekleyebilir ki? Hele ki bu araç, son derece konforlu ve keyifli bir sürüş deneyimi sunan elektrikli arabalardan biri ise… Emin olun, haftalarca evden çıkmanız gerekmese bile sırf bu keyfi yaşamak için arada bir yolların tozunu attırmak isteyeceksiniz. Peki ya hiç evde olmazsanız? O zaman sorumuz tekrar gelsin: Elektrikli araç uzun süre çalışmazsa ne olur?

Elektrikli Araçlar Uzun Süre Kullanılmazsa Ne Olur?

Diyelim ki bir elektrikli aracınız var ve arabayla gidilemeyecek kadar uzak bir şehirde bir-iki hafta tatil yapacaksınız. Veya daha da ilerisini düşünecek olursak, proje bazlı bir iş için birkaç aylığına yurt dışında olacaksınız. Peki, sizce böyle bir senaryoda elektrikli araç uzun süre kullanılmazsa ne olur?
Yedekteki akıllı telefonunuzu düşünün. Eğer bu telefonu ayda bir kez bile olsa açıp kullanıyorsanız batarya konusunda önemli herhangi bir problem yaşamanız oldukça zor. Cihazı en son nasıl kapattıysanız açtığınızda yeniden aynı şarj performansıyla kullanabilirsiniz. Tabii bu örnek yine de “Elektrikli araba uzun süre çalışmazsa ne olur?” sorusuna yanıt vermek için pek yeterli sayılmaz. Hadi öyleyse, kemerlerinizi bağladıysanız hızla detaylara geçelim!

1. Elektrikli Aracı Kullanmayınca Batarya Deşarj Olur mu?

Günümüzde hemen her elektrikli araç bataryası temel bileşen olarak lityum-iyon alaşımından üretiliyor. Lityum-iyon piller ise diğer pil çeşitlerine göre kendiliğinden deşarj olma oranının düşüklüğü ile biliniyor. Öte yandan uzun süre kullanım dışı olması halinde bu pillerde de şarj seviyesi belirli bir oranda azalabiliyor. Yani evet, elektrikli araç uzun süre çalışmazsa şarj seviyesi bir zamandan sonra düşmeye başlıyor. Özellikle de çok sıcak veya çok soğuk hava koşullarında pil daha hızlı tükeniyor. Ancak yarı dolu bir şarjın komple boşalması için aracı sadece birkaç ay değil, neredeyse bir yıl boyunca hiç yerinden kıpırdatmamış olmak gerekiyor.

2. Kullanılmayacak Bir Elektrikli Aracı Yüzde Kaç Şarj ile Bırakmak Gerekir?

Elektrikli araçlar günlük kullanımda yüzde 15 ila 80 şarj seviyesinde tutulduğu müddetçe pil performansını en iyi şekilde koruyabiliyor. Fakat uzun süre kullanılmayacak bir araç için ideal seviyeler daha farklı şekilde belirtiliyor. Lityum iyon pillerin uzun süre kullanılmayacağı durumlarda yüzde 50-60, minimum yüzde 40 dolulukta saklanması ve en fazla 3-4 ayda bir tekrar şarj edilmesi öneriliyor. 

3. Elektrikli Araç Bataryası Uzun Süre Boş Kalırsa Ne Olur?

Bu satıra gelinceye dek şunu anladık ki, elektrikli araçlarda şarj haftalarca kullanılmasa bile kendiliğinden kolay kolay bitmiyor. Öyleyse bir de elektrikli aracın yıl boyunca hiç kullanılmadığını, bu sürede ise şarjının tamamen tükendiğini varsayalım. Böyle bir durumda aracı bir çeki demiri ya da araç çekici vasıtasıyla en yakın şarj istasyonuna götürebilir ve bataryayı doldurup yeniden kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bazı şeyler tam olarak eskisi gibi olmayacak. Çünkü uzun süre boş kalan bataryaların kapasitesi ve kullanım ömrü ne yazık ki bir nebze de olsa azalıyor. Üstelik sıcaklık ve nem koşulları uygun değilse buna kimyasal bozulma riski de dahil oluyor.
Dilerseniz elektrikli araçların avantaj ve dezavantajları konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.

4. Kullanılmayacak Bir Elektrikli Aracın Şarjı En İyi Nasıl Korunabilir?

Elektrikli aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız açık havaya park etmemeli, garajınıza ya da bir otoparka çekmelisiniz. Ayrıca anahtarı güvendiğiniz birine teslim edip aracı 10 günde bir 10 ila 20 dakikalığına çalıştırmasını rica edebilirsiniz. Böylece akü performansı ve batarya ömrünün optimum düzeyde korunması mümkün olacak. “Elektrikli araçların temel sorunları hep bu şarj konusuyla ilgili.” diyecek olanlar acele etmesin. Çünkü aynı durum, hatta daha fazlası benzinli araçlarda da yaşanıyor.

Örneğin; aküden dolayı kullanılmayan benzinli araçların da yaz aylarında haftada bir, kış aylarında ise 2-3 günde bir mutlaka çalıştırılması öneriliyor. Böyle bakıldığında, özellikle de sık seyahat eden insanlar için elektrikli araç kullanımı sizce de daha makul değil mi?