Elektrikli Araçlar Tasarruflu mu?

Elektrikli araçlar düşük yakıt maliyeti, vergi avantajları ve düşük bakım gereksinimleri sayesinde geleneksel araçlara kıyasla çok daha tasarruflu bir çizgide yol alıyor. Peki, elektrikli araçların ortalama ne kadar enerji tükettiğini ve geleneksel araçlara kıyasla ne kadar tasarruf sağladığını öğrenmeye ne dersiniz?

Elektrikli Araçlar Tasarruflu mu?

Elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) geleneksel otomobillere kıyasla daha tasarruflu olması kurumsal filo kiralama sektörünü de şekillendiriyor. Bununla birlikte elektrikli araçlardan elde edilen tasarruf yalnızca yakıt tüketimiyle sınırlı kalmıyor. Araç kiralamada KDV ve stopaj oranları da göz önünde bulundurulduğunda kurumsal firmalar elektrikli araç kiralamaya yöneliyor. Ancak elektrikli araçların geleneksel otomobillere kıyasla ne kadar tasarruflu olduğu da merak ediliyor. İsterseniz elektrikli araçları diğer otomobillerle bir bir kıyaslayarak filo için elektrikli araçlar daha tasarruflu mu birlikte bakalım!

1. Elektrikli Araçların Yıllık Toplam Şarj Giderleri Ne Kadardır?

Elektrikli araçların yıllık toplam şarj giderleri birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bu faktörler arasında elektrik fiyatları, aracın pil kapasitesi, şarj altyapısı erişilebilirliği, sürüş alışkanlıkları ve kullanım şekli yer alıyor. Elektrik fiyatını pil kapasitesi ve yıllık ortalama sürüş mesafesiyle çarparak yıllık şarj maliyetinizi hesaplayabilirsiniz. Elektrikli araçların yıllık toplam şarj giderini hesaplayarak filo kiralama süreci için hangi araç tipinin daha avantajlı olduğuna karar verebilirsiniz.

2. Elektrikli Araç Şarj ve Benzinli Araç Yakıt Masrafı Karşılaştırması

Model

Motor

kW

Beygir

Nissan Leaf

Elektrikli

110 kW

148 beygir

Audi A3

Benzinli

110 kW

128 beygir

2023 Temmuz ayındaki fiyatlandırmalara göre,

  1. Ev tipi prizler için kW başına ücret tarifesi: 2,6 TL
  2. Ticarethane tipi prizler için kW başına ücret tarifesi: 3,78 TL,
  3. ZES şarj istasyonlarında AC tip 2 ücret tarifesi: 5,99 TL
  4. ZES şarj istasyonlarında 60 kW DC CCS ücret tarifesi: 6,99 TL
  5. Eşarj istasyonlarında 22 kWA'a kadar AC ücret tarifesi: 6,18 TL
  6. Eşarj istasyonlarında 60 kW'a kadar tüm DC soketlerde ücret tarifesi: 7,32 TL
  7. Bir litre benzin ücret tarifesi: 34,04 TL

AC ve DC şarj istasyonlarında markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen ücret 7 TL’ye kadar yükselebiliyor. En üst limitten hesaplamak gerekirse 110 kW'lık bataryayı doldurmak için 770 TL ödeme yapılıyor. 2023 Temmuz ayında 34,04 TL’ye satılan benzinle 50 litrelik yakıt deposuna sahip olan Audi A3’ü tamamıyla doldurmak için bin 702 TL harcamak gerekiyor.
110 kW güce sahip bir elektrikli aracın menzili ortalama 200 km ila 400 km arasında olabiliyor. Audi A3 ile 400 km yol gitmek için yaklaşık 28 litre benzine ihtiyaç duyuluyor. Temmuz 2023 fiyatlandırmasına göre 28 litre benzin için 953 TL, 110 kW'lık bir bataryayı Eşarj istasyonlarında (kW başı 7,32 TL) doldurmak için 805 TL harcamak gerekiyor.

3. Elektrikli Araç Şarj ve Dizel Araç Yakıt Masrafı Karşılaştırması

Model

Motor

kW

Beygir

BMW i3

Elektrikli

125 kW

170 beygir

BMW 320d Sedan

Dizel

135 kW

184 beygir

BMW 320d Sedan gibi bir araçla 400 km yol gitmek için ortalama 6 ila 8 litre motorin kullanmak gerekiyor. Temmuz 2023 fiyatlandırmasına göre motorin litre fiyatı ise 33,86 TL. Buna göre BMW 320d Sedan ile 400 km gitmek için ortalama 7 litre motorin alındığında 237,2 TL ödeniyor. BMW i3 model elektrikli araç ise 400 km gitmek için yaklaşık 80 kW enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu aracı ev elektriğiyle şarj ederseniz 208 TL harcamanız gerekiyor.
Elektrikli araçlar hem benzinli hem de dizel araçlarla kıyaslandığında yakıt tüketiminde daha tasarruflu bir alternatif sunuyor. Ayrıca bu araçlar yakıt tüketiminin yanı sıra araç kiralama vergisi avantajlarıyla da bir adım daha öne geçiyor.

4. Elektrikli Araç Şarj ve Hibrit Araç Yakıt Masrafı Karşılaştırması

Model

Motor

kW

Beygir

Hyundai Kona

Elektrikli

120 kW

161 beygir

Toyota Prius Prime

Hibrit

121 kW

163 beygir

Hem benzin hem elektrik enerjisi kullanan hibrit araçlar elektrikli araçlara kıyasla daha pahalı bir sürüş sunuyor. Hibrit aracınızla özellikle kısa mesafeli yollarda yalnızca elektrik enerjisi kullanarak daha tasarruflu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kurumsal araç kiralamada şirket seçimi son derece önemli. Siz de şirketiniz için filo kiralarken Hedef Filo’yu tercih edebilirsiniz. Araçların bakım maliyetlerini, vergi indirimlerini ve yakıt tüketimini göz önünde bulundurarak şirketiniz için elektrikli, hibrit, dizel veya benzinli araçlar arasından seçim yapabilirsiniz. Hedef Filo tarafından yıllık araç kiralama koşulları için belirtilen evrakları toplayarak şirketiniz için dilediğiniz aracı kiralayabilirsiniz!